נאס"א פרסמה שלשום (רביעי) תמונה חדשה מטלסקופ החלל 'ג'יימס ווב' החושפת מראה קוסמי יוצא דופן: לפחות 17 טבעות אבק שמסודרות במראה של טביעת אצבע, הנגרמת מאינטראקציה של שני כוכבים הנקראים Wolf-Rayet 140. זוהי מערכת כוכבים כפולה, שנמצאת במרחק של כ-5,000 שנות אור מכדור הארץ.

"התמונה ממחישה עד כמה הטלסקופ הזה רגיש", אמר ריאן לאו, אסטרונום מקרן המדע הלאומי של ארצות הברית NOIRLab. "לפני הטלסקופ הצלחנו לראות רק שתי טבעות אבק באמצעות טלסקופים קרקעיים. עכשיו אנחנו רואים לפחות 17 מהם בתמונה".

לפי נאס"א, כל אחת מהטבעות נוצרה כאשר הכוכבים היו קרובים זה לזה וזרמי הגז שהם פלטו נפגשו ויצרו אבק. "מסלולי הכוכבים מפגישים אותם בערך אחת לשמונה שנים; כמו צמיחת טבעות של גזע עץ, טבעות האבק מסמנות את חלוף הזמן", אמרו גורמים בנאס"א בהודעתם.

בנאס"א מתרגשים מחשיפת התמונה, שמאפשרת לצפות בגורמים שנחשבו לבלתי נראים לעין האנושית. הם מייחסים זאת למצלמה והשימוש בקרינת אינפרא-אדום: המצלמה המיוחדת מאפשרת לצפות בגופים שמימיים, כמו כוכבי לכת וערפיליות קרירים מדי או חלשים מדי. כמו כן, המצלמה מאפשרת להסתכל על טבעות האבק בצורה חדשה ומפורטת יותר מבעבר - בשל השימוש בטכנולוגיית האינפרא-אדום.

יחס השמש לכוכב שנמצא, טלסקופ החלל ג'יימס ווב (צילום: NASA‏)
גודלה היחסי של השמש (משמאל למעלה) בהשוואה לכוכב שיצר את טבעות האבק (שמאל) | צילום: NASA‏

"עברו שלושה עשורים מאז שראינו לאחרונה את הטבעות החלשות והמאובקות הללו, וזו הפעם הראשונה שראינו אותן באינפרא-אדום", אמרה היידי האמל, מדענית בין-תחומית מפרויקט הטלסקופ ג'יימס ווב.

ביולי האחרון חשף הנשיא ביידן את התמונה הראשונה בצבע מלא מהטלסקופ ג'יימס ווב - התמונה ברזולוציה הגבוהה ביותר של היקום שצולמה אי פעם. התמונה החדשה שהתפרסמה אתמול היא כנראה אחת התמונות המרשימות ביותר שנראו עד כה מטלסקופ החלל החדש, ומאפשרת לאסטרונומים רבים להפיק תובנות חדשות. בנאס"א מביעים התרגשות גדולה מטלסקופ החלל החדש וסבורים שהוא יסייע למין האנושי ללמוד רבות על כוכבים חדשים וגלקסיות רחוקות.