עישון ג'וינט (צילום: David Sutherland, GettyImages IL)
קל להאמין שעישון קנאביס לא מזיק לכם. קשה יותר להאמין למחקר שאומר שכן | צילום: David Sutherland, GettyImages IL

שנים ארוכות הדעות בנושא שימוש במריחואנה או חשיש חלוקות. מחקרים שונים הוכיחו לכאן ולכאן, אך כעת מתפרסם מחקר בן 20 שנים שבחן לעומק את ההשפעות ארוכות הטווח של השימוש בקנאביס, ומוטט את הטענה כי הסם בטוח לשימוש. קנאביס, על פי המחקר, ממכר, גורם לבעיות נפשיות, ופותח את הדלת לשימוש בסמים קשים. המאמר, אלו המסקנות ממחקרו של פרופסור וויין הול,  יועץ תרופות לארגון הבריאות העולמי:

  • אחד מכל שישה בני נוער שמעשנים באופן קבוע את הסם - הופכים תלויים בו.

  • קנאביס מכפיל את הסיכון להתפתחות הפרעות פסיכוטיות, כולל סכיזופרניה.

  • שימוש כבד בגיל ההתבגרות פוגע בהתפתחות האינטלקטואלית.

  • אחד מכל עשרה מבוגרים המעשנים את הסם באופן קבוע הפכו תלויים בו ומי שמשתמש בו נוטה להמשיך ולהשתמש גם בסמים קשים.

פרופסור הול, דחה את דעותיהם של אלו שאומרים כי קנאביס אינו מזיק. "אם קנאביס אינו ממכר אז גם הרואין או אלכוהול אינם ממכרים", הוא אמר. מי שמנסה להפסיק לקחת קנאביס סובל לעתים קרובות מחרדה, נדודי שינה, הפרעות תיאבון ודיכאון, כך מצא במחקרו. גם לאחר טיפול, פחות ממחצית מהנגמלים מצליחים להישאר נקיים משימוש בקנאביס לאחר יותר משישה חודשים. המאמר קובע כי בני נוער וצעירים נמצאים כעת בסיכון לעשן סמים כפי שהם נמצאים בסיכון לעשן סיגריות.

קנאביס רפואי (ארכיון) (צילום: חדשות 2)
שימוש כבד בגיל ההתבגרות פוגע בהתפתחות האינטלקטואלית | צילום: חדשות 2

אי אפשר לקחת מנת יתר קטלנית של קנאביס, כותב פרופסור הול במאמרו, ובכך הוא הופך לפחות מסוכן לעומת הרואין או קוקאין, במבט ראשון. עוד הוא קובע כי נטילת הסם בזמן הריון יכולה להפחית את משקל התינוק, ושימוש לטווח ארוך מעלה את הסיכון לחלות בסרטן, ברונכיטיס והתקף לב.

אך הממצא העיקרי הוא כי שימוש קבוע, בעיקר בקרב בני נוער, מוביל לבעיות נפשיות לטווח ארוך והתמכרות. "הנקודה החשובה שאני מנסה להעביר היא שאנשים יכולים להיכנס לקשיים בשל שימוש בקנאביס, במיוחד אם הם מגיעים לשימוש יומיומי על פני תקופה ארוכה", הסביר הול, "אין ספק כי משתמשים כבד יחוו תסמיני גמילה כמו עם אלכוהול והרואין".

"מחקרים רציניים בהרבה הראו תוצאות שונות לחלוטין"

המחקר של הול מעורר תגובות נסערות רבות, ולא כולם מסכימים עם המסקנות מרחיקות הלכת שלו. כך למשל בתיקון עולם, חברת הגידול והמחקר של קנאביס רפואי הגדולה בישראל ומהמובילות בעולם, אשר מסרו בתגובה:

"מחקרים רבים ורציניים בהרבה הראו תוצאות שונות לחלוטין, לדוגמא: מחקרים ישראלים של פר' רפאל משולם ופר' רות גלילי, הנחשבים לחוקרים המובילים בעולם בתחום, גילו כי קנאביס מעקב יצירת כלי דם חדשים עד עדי כך שהוא בעל פוטנציאל גבוה לשימוש עתידי כתרופה אנטי סרטנית! כמו כן, מחקרים בארץ ובארה"ב גילו כי קנאביס מפחית ב-50% סיכון להתקף לב. טענות פר' הול לחלוטין אינן עולות עם הממצאים שבידינו, עם המחקרים שאנו מבצעים עם רופאים וחוקרים ובעיקר מול תוצאות הטיפול המצויינות של אלפי מטופלינו לאורך השנים. נזכיר כי לאחרונה פורסם תחקיר גדול בארה״ב שגילה כי חברות תרופות בארה"ב משלמות למדענים בכירים כדי שיתנגדו לקנאביס".

(מקור)