סרטי המדע הבדיוני החוקרים את החלל מציגים עולמות חדשים ומופלאים, הטלסקופים והלווינים מציגים תמונות מרהיבות מגלקסיות רחוקות, אך גם ממש פה נמצאים עולמות מדהימים, חבויים מהעין האנושית.

מתחת לאף של האנושות (לפעמים ממש מתחת לאף), כשמתמקדים בחיים הקטוני הרמת התאים והמולקלות, מגלים עולם עשיר, צבעוני ושוקק חיים. באופן מדהים מתקיימים מסביבנו בכל יום מילארדי מאבקים קטנים בכל שניה נתונה – והכל נסתר מעיניינו. הסרטונים הבאים יציגו בפניכם מקומות זעירים שמעולם לא חוויתם:

העינן הירוק

מדובר באורגניזם חד תאי השייך לממלכת הפרוטיסטה קבוצת האורגניזמים בעלי המבנה הביולוגי הפשוט ביותר. העינן (Euglina Viridis) נמצא בכל מקום בעולם, ובריכוזים צפופים במיוחד אף נראה לעין כשהוא הופך מים לירוקים. הרוחב של היצור הזעיר הוא 0.002 מילימטרים בלבד, והסרטון המדהים מציג אחד עמוס כלורופיל, כשהגושים הירוקים זזים יחד עם התנועה של האורגניזם.

תאי דם

הסדרה "החיים" צרבה בתודעה שלנו לעד כיצד תאי דם מתנהגים ונראים, אבל המציאות, ובכן, איננה סרט מצוייר. בסרטון הבא אפשר לראות מקרוב שתי טיפות דם בודדות שנלקחו מאדם, וממשיכות בזרימה ובחיים שלמים משלהן גם תחת המיקרוסקופ.

עור האדם

מלבד היותו האיבר הגדול בגוף האדם, הוא גם אחד מהמגוונים בהם – בין שאר תפקידיו העור אחראי על הגנה, ויסות חום, ספיגה והוצאת פסולת (הזיעה) – והכי חשוב – חוש המישוש. הסרטון מעניק הצצה לעולם המופלא שנמצא ממש עלינו, ומשלב כמה סרטונים של העור לקטע אחד מרתק.

לידתו של פתית שלג

רוב פתיתי השלג לא סימטריים כמו שאנחנו מדמיינים אותם – רובם בעלי צורה משונה ולא מרשימה במיוחד. אך מדי מפעם מגיח פתית ייחודי ואלגנטי, כשהתנאים מאפשרים זאת. הסרטון הבא מדגים באופן עוצר נשימה את היווצרותו של פתית שלג, ותגובת השרשרת של מולקולות המים המתחברות לצורה אחת.

התעברות

הצצה לנס היווצרות החיים באופן מדעי יותר לא מורידה מיופי של הרגע. מילוני הזרעים מתחרים על הזכות והכבוד לחדור ולהפרות את הביצית, כשרק אחד מתוך 200 מיליון מתחרים קטנים שהתחילו את המירוץ ונכנסו לגוף האישה ייצא המנצח.

החיים באגם

המערכת האקולוגית של המיקרואורגניזם באגם נתון מורכבת מאלפי יצורים החל מפשפשי מים זעירים ועד מיני יתושים נדירים. בקטע הוידיאו הבא אפשר לראות איך מתנהלים חלק קטן מהיצורים באגם ואף במי השתיה שלנו.

מיקרוסקופ דיגיטלי

לעומת המיקרוסקופ הסטנדרטי שמציג תמונה דו ממדית של הדוגמיות, הדגם הדיגיטלי שעוצב בשנת 1986 ביפן סלל את הדרך לטכנולוגיה החדשנית שמאפשרות למדענים לקבל תמונת תלת מימד מקיפה יותר של פריטים. הטכנולוגיה עדיין לא שלמה, אבל הסרטון הבא מדגים מה ניתן לעשות עם מצלמה פשוטה שמקיפה את מושא הבדיקה.

תאי T תוקפים סרטן

רק בארה"ב אחראי הסרטן על כמעט 600,000 מקרי מוות בשנה. מלבד הטיפולים המוכרים של הקרנות וכימותרפיה, גם גוף האדם נלחם בתאים הסרטנים – בעזרת לימפוציטים מסוג T, או תאי T, סוג של תאי דם לבנים שהואגים תאים סרטניים. בסרטון רואים כיצד תא T ירוק נלחם בתא סרטני כול בעזרת הפרשה של תרכובת כימקלים.

קרדית האבק

אותו יצור מפלצתי ומיקרוסקופי שמסוקר ביתר הרחבה בשנים האחרונות אחראי על הרבה מתחלואות החברה המודרנית. הבתים שלנו מספקים לקרדית את תנאי ההתרבות המושלמים, ובגרם אחד של אבק אפשר למצוא כ-19,000 מהיצורים האלו.

חד תאים

הפרוטוזואה, יצור חד תאי, הוא אחד האורגניזמים הנפוצים לבחינה תחת המיקרוסקופ. קיימים כ – 30,000 זנים שונים של החד תא, ורובם ניתנים למעקב גם תחת מיקרוסקופ פשוט. בסרטון המיוחד הזה אפשר לצפות בקרב לחיים ולמוות בין יצור שכזה לבין זן אצה שנקרא Diatom, הקו החום שבתוך החד-תא, עד שבדקה ה – 0:29 האצה מצליחה להשתחרר ושורדת יום נוסף.