העתיד כבר כאן, או לפחות אוטוטו: לראשונה בהיסטוריה הצליחו מדענים לגדל עובר טלה ברחם מלאכותי וליילד אותו בהצלחה. המכשיר, מעין שקית פלסטיק, מלא בנוזל דמוי מי שפיר העשיר בחומרים תזונתיים הכרחיים להתפתחות העובר. הניסוי בוצע בהצלחה על עוברי כבשים, המקבילים לעוברים אנושיים בשבוע ה-23.

המדענים מאמינים שהרחם המלאכותי יהיה מוכן לניסויים בבני אדם בעוד כ-3 עד 5 שנים. עם זאת קיים חשש מוסרי ואתי שהדבר יוביל להפסקת ההיריון האנושי כפי שאנו מכירים אותו: לא כמו אינקובטורים כיום, מכשיר התמיכה הדמוי רחמי מייצר תנאים דומים לרחם אנושי אמיתי. מחזור הדם של העובר מחובר דרך חבל הטבור למשאבה המחליפה את הגזים בדם ומשמשת תחליף לשליית האם.

רחם מלאכותי טלה (צילום: יחסי ציבור)
כל המערכות התפתחו תקין | צילום: יחסי ציבור

מטרת הרחם המלאכותי היא לספק סביבה בטוחה להתפתחות פגים בתקופה הקריטית שבין השבוע ה-23 לשבוע ה-28. "המערכת הזו יכולה למנוע את החולי הקשה ממנו פגים סובלים", אומר ד"ר אלן פלייק, ראש המרכז למחקר עוברים בבית החולים לילדים בפילדלפיה. "התינוקות האלו צריכים את הגשר הזה שבין רחם האם לעולם האמיתי. אם נוכל לפתח מערכת חוץ רחמית שתתמוך בהתפתחות העובר למספר שבועות, אנחנו יכולים לשפר פלאים את חייהם של פגים".

רחם מלאכותי טלה (צילום: יחסי ציבור)
חבל הטבור מחובר למשאבה במקום לשלייה | צילום: יחסי ציבור

עד כה ניסו את המערכת על 6 טלאים שנולדו לפני זמנם. לאחר שהוציאו אותם מהשקיות, הטלאים התפתחו תקין, נשמו, בלעו, פקחו את עיניהם, גידלו צמר ותפקודי העצבים והאיברים הפנימיים היו תקינים לחלוטין. הם שהו ב"רחם" במשך חודש, רובם הומתו לאחר מכן על מנת שיוכלו לנתח את מוחם, ריאותיהם ושאר איברים, אך אלו שלא הומתו שגשגו, ינקו והתפתחו נורמלי.

ד"ר פלייק מרגיע את כולם שלא נשקף תרחיש כמו בסרטי מדע בדיוני, בו הרחם המלאכותי יכול להוות תחליף להיריון מלא. "יש הרבה דיונים סנסציוניים סביב המכשיר, הייתי מודאג אם היו חוגים שהיו מעוניינים להאריך את זמן השהות של העובר". 

(מקור)