אנחנו יודעים שכמעט כל אחד מכם חשב בילדותו - למה אנחנו לא בונים מבנה שיגיע עד החלל החיצון, ושבעזרתו פשוט נטפס עד למעלה, נכון? בגובה של כ-100 ק"מ מעל גובה פני הים ובעלות מוערכת של כ-25 טריליון דולר, מבנה כזה יוכל לאכלס כמעט מיליון בני אדם - אבל האם זה בכלל יכול לקרות?

כשבונים בניין רב קומות שנועד להגיע אל מעבר לאטמוספרה, ישנם תנאים מאתגרים שצריך להיערך אליהם – כמו רוחות בחוזק של מאות קמ"ש, טמפרטורות מקפיאות וחמצן דליל מאוד. האם נוכל להתמודד איתם?

אם אתם מבינים דבר או שניים בהנדסה או הנדסת בניין, כנראה שאתם מודעים לכך שלא ניתן יהיה לבנות גורד שחקים קלאסי שמגיע עד האטמוספרה. מבנה כזה ככל הנראה יקרוס תחת העומס של עצמו ואז יתמוטט על צידו. על כן, התכנון האידיאלי עבור בניין כזה יהיה פירמידה (בדומה לתוכנית הבניין X-SEED 4000 שגובהו כ-4 ק"מ) ששטח בסיסה יהיה בערך 2,800 קמ"ר - בערך כמו השטח של הונג קונג.

 

 

בהנחה שהצלחנו להנדס את המבנה האימתני הזה והוא לא קרס מהרוחות העזות, האתגר הבא יהיה להתמודד עם לחץ האוויר הנמוך והטמפרטורה הקפואה. על פסגת הר האוורסט, האוויר דליל כל כך שהוא רווי בכשליש מכמות החמצן בגובה פני הים – והבניין הדמיוני שלנו יהיה גבוה פי 11. על כן, נאלץ לווסת את לחץ האוויר ללא הפסקה בקומות העליונות בשביל לוודא שאנשים לא ילקו במחלת גבהים. כמו כן, ניאלץ גם לווסת את הטמפרטורה למעלה, על מנת שאנשים לא יקפאו מקור.

השלב הבא יהיה לחשוב על דרך להנדס מערכת ביוב ומים שתגיע לקומות העליונות. משאבת מים רגילה לא תועיל בגבהים קיצוניים ורוב הסיכויים שניאלץ לבנות מאגרי מים עצומים במעלה הבניין, שישרתו את מיליון הדיירים שלנו.

בהנחה שדיירי הפירמידה שלנו ישתמשו בכמות מים ששווה באופן יחסי לזו של דיירי הבורג' ח'ליפה בדובאי (גורד השחקים הגבוה בעולם), המים שישתמשו בהם מדי יום בבניין יגיעו לכמות של 32,500 קוב. נשמע מעט? כי זו כמות מים שמספיקה למלא 13 בריכות שחייה אולימפיות.

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by What If (@whatif.show) on

 

גם אם נצליח להתגבר על כל האתגרים הללו, נשאלת השאלה: האם המעטפת של כדור הארץ בכלל תצליח לעמוד במשקל של מבנה כזה? מדובר למעשה בשכבה העליונה של כוכב הלכת שלנו, שעובייה מוערך בכ-30 ק"מ (פחות משליש מגובה הפירמידה).

בהנחה שהשלמנו את בניית הפירמידה שלנו והתחלנו לאכלס אותה באנשים, תרחיש האימים אומר שתוך כמה שנים האדמה מתחתיה לא תעמוד בעומס ופשוט תקרוס. הקריסה תוביל להתמוטטות כל המבנה האדיר הזה וכנראה לאסון מעשה יד אדם הנוראי ביותר בכל ההיסטוריה.

אז האם זה באמת הגיוני לבנות בניין כזה? טכנית, כנראה שכן. פרקטית? גם לא בעוד מיליון שנה.