כשמדברים בימים אלה על "מלחי אמבט" בארצות-הברית, לא מתכוונים לאותם גרגירים ריחנים שמעוררים בנו תחושת שלווה נעימה. ביום שלישי קיבלה אמריקה תצוגת תכלית מזעזעת להשפעה החריגה של סם הפיצוציות החדש, סם "מלחי האמבט" המכונה גם וונילה סקיי או האל.אס.די החדש.

רודי אוגן, בן 31, נרקומן מוכר למשטרה ויליד האיטי היה תחת השפעת הסם כשתקף במכות אכזריות הומלס אומלל, ולאחר מכן, למרבה הזוועה, החל לאכול את פניו. שוטרים ממשטרת מיאמי שהוזעקו למקום ניסו לגרום לתוקף לחדול ממעשיו, אבל כשלא הצליחו ונוצר חשש ממשי לחייו של ההומלס, ירו בו למוות. ההומלס מאושפז במצב קשה. סרטון חלקי של האירוע שהופץ ברחבי רשת והוקרן בכל מהדורות החדשות המרכזיות הסעיר את ארצות הברית. אוגן, אגב, עשה את כל זה כשהוא עירום כביום היוולדו.

רופאים באזור העריכו מייד כי הסיבה להתנהגות החריגה של אוגן היא השפעתו של סם "מלחי האמבט", ונילה סקיי, הנמכר בימים אלה בארצות-הברית בפיצוציות. מעבר להזיות קיצוניות, תחושת רדיפה ומחשבות אובדניות. תופעה בולטת נוספת של הסם היא עלייה מסיבית בחום הגוף. מה שמסביר את העובדה שאוגן פשט את בגדיו לפני שתקף את ההומלס. זו לא פעם ראשונה שהרשויות נתקלות בהשפעתו ההרסנית של הסם. ניל בראון, גבר ממיסיסיפי, חתך את פניו ואת בטנו שלו בהשפעת הסם בשנה שעברה, גבר נוסף מפלורידה מת כתוצאה ממנת יתר וצעיר מלואיזיאנה שיסף את גרונו ושם קץ לחייו לאחר שלקח את הסם, לטענת משפחתו.

המרכז האמריקאי לבקרת רעלים מדווח על מגמת עלייה דרמטית בשימוש בסם אותו ניתן לעשן, להזריק או להסניף. יותר מ-6,100 מקרי חירום נזקפתו לחובתו של סם "מלחי האמבט" נרשמו השנה, לעומת 303 מקרים בלבד בשנת 2010. ד"ר חיים מהל, ראש אגף טיפול ברשות למלחמה בסמים, שחזר לאחרונה מאטלנטה מאשר כי הסם הפופולרי מעסיק רבות את החוקרים האמריקאים. "האמריקאים מדווחים על הרבה מקרי מוות כתוצאה מהשימוש בסם, על הרעלות ובעיקר על מצבים של איבוד הקשר עם המציאות. זה כנראה גם מה שקרה עם הבחור הזה. מחקר שהתפרסם בארה"ב בשנה שעברה מראה שמרבית המשתמשים בסם צורכים אותו עם אלכוהול או עם גראס, שליש מהם מדווחים על תופעות של התמכרות", הוא מסביר.

קניבליזם במיאמי
מתוך הסרטון שזיעזע את ארצות הברית
"החומר הפעיל ב'מלחי האמבט' הוא מפדרון, שדומה מאוד בהרכב לקטינון – החומר שנמצא בגת, אבל בריכוז הרבה יותר גבוה", אומר פרופ' חנן פרנק, דיקן בית הספר למדעי ההתנהגות במכללה האקדמית תל אביב יפו,  "הוא יכול לגרום תופעות פסיכוטיות כמו תוקפנות ופראנויה וזה בדיוק מסביר את המעשים של אותו אדם".

עם הצטברות המקרים, המודעות להשפעותיו של הסם הולכת וגוברת. בעקבות המקרים שצוינו נאסר על שימוש והפצה של הסם ב-38 מדינות. בשאר ארצות הברית, הוצאו שלושת מרכיביו העיקריים אל מחוץ לחוק, אך וריאציות שלו עדיין אפשר למצוא בפיצוציות. בינתיים, הסם המסוכן עדיין לא עשה עליה של ממש לישראל. "שמעתי קצת על הסם בארץ, אבל לא נתקלתי במקרה של אדם שהשתמש בזה", אומר ד"ר מהל, "אבל מכיוון שבארץ משתמשים בגת ובמוצריו הנלווים ובגלל שמדובר על אותה משפחה של חומרים, אני לא יכול להיות בטוח שמחר לא נמצא אותו מסתובב בינינו. בכל מקרה, צריך להבין שהמקרה במיאמי הוא קיצוני במיוחד. מן הסתם אותו נרקומן שהשתמש בחומר היה בעל מחלה נפשית רדומה שכנראה לא התפרצה עד השימוש בסם".