ניטשה כתב: "אם אתה מביט לתהום לאורך זמן, התהום מביטה בך בחזרה", עם כל המורכבות הפילוסופית שבדבר, אנחנו בעיקר מהופנטים לתמונות האלה של אנשים מחזיקים עיגול שחור. מה מיוחד באותו עיגול שנראה לא מציאותי במיוחד? ובכן, הוא מצופה בחומר הכי שחור שמוכר למדע: Vantablack.

השחור השחור ביותר (צילום: SURREY NANOSYSTEMS)
פורטל לעולם אחר | צילום: SURREY NANOSYSTEMS

הצבע הומצא כבר ב-2014 על ידי מדענים בריטים והוכרז כחומר הכהה ביותר שנוצר אי פעם במעבדה, והוא מסוגל לספוג 99.96 אחוזים מהאור. מאז הצוות ממעבדות Surrey NanoSystems הצליח להכהות עוד יותר את הצבע, ובתחילת 2016 הודיעו שאף מכשיר ספקטרומטר (מכשיר מדידה אופטי), אינו מסוגל למדוד כמה אור באמת נספג בחומר.

השחור השחור ביותר (צילום: SURREY NANOSYSTEMS)
חור בגוף | צילום: SURREY NANOSYSTEMS

"אפילו קרן לייזר עוצמתית בקושי משתקפת ממנו", הם מסבירים בסרטון היוטיוב המצורף מטה. "מעולם לא ייצרנו חומר כל כך שחור":

כדי לשווק את הצבע לצרכן, ייצרו מהחומר תרסיס צבע הסופג "רק" 99.8 אחוזים מהאור. עדיין מספיק בכדי להפוך אובייקטים תלת-מימדים לבעלי נראות דו-מימדית.

אז ממנו הוא למעשה מורכב? בצורתו המקורית השחור-ונטה הוא ציפוי המורכב ממיליוני צינוריות פחמן, כל אחד מהם באורך 20 ננומטרים (קטן פי 3,500 משיער אדם) על 14-50 מיקרון. ננומטר שווה 0.001 מיקרון. בשטח של 1 ס"מ שחור-ונטה מכיל כ-1,000 מיליון צינורות זעירים. כשהאור פוגע במשטח הוא חודר בין הפערים של הצינורות, נלכד ונקלט בו מיד כשהוא מקפץ בין הצינורות.

השחור השחור ביותר (צילום: SURREY NANOSYSTEMS)
מצנזרים משהו? | צילום: SURREY NANOSYSTEMS

כמעט בלתי אפשרי לעין ולמוח האנושיים לקלוט ולהבין צבע שכזה, ולכן כשהצופה המבולבל מסתכל על הצבע, הוא נתפס כמעין חור ללא תחתית. כך זה נראה כשהחומר מרוסס על פסל פנים תלת מימדי:

השחור השחור ביותר (צילום: SURREY NANOSYSTEMS)
השחור השחור ביותר | צילום: SURREY NANOSYSTEMS

שחור משחור!

(מקור)