תמונה של אחת לעשור: מיליארד כוכבים בתמונה (צילום: סקיי ניוז)
לא מסכימים? יאללה, תתחילו לספור | צילום: סקיי ניוז

לפי האמרה המפורסמת של קארל סייגן, אסטרונום וסופר מדע בדיוני אמריקאי, יש יותר כוכבים ביקום מאשר גרגרי חול בחופי כדור הארץ. המומחים של האתר universtoday החליטו לבחון את הסוגיה המעניינת, ולהכריע בנושא - האם הדבר בכלל אפשרי למדידה?

מסתבר שכן, לפחות בחישוב גס של המספרים. תנשמו עמוק, ותנסו לעקוב אחרי ההסבר שלהם: אנחנו יודעים שקיימים בין 100 ל - 400 מיליארד כוכבים בשביל החלב, ויותר מ-100 מיליארד גלקסיות ביקום – אולי אפילו 500 מיליארד. אם מכפילים את הנתונים הללו מקבלים מינימום של 10 מיליארד מיליארד (כלומר סקסטיליון) כוכבים ביקום. המספר מורכב מהספרה 1, מלווה ב- 22 אפסים, במקרה ותהיתם. במקרה המקסימלי מדובר כבר ב- 200 מיליארד מיליארד כוכבים.

רוצים עוד הרבה סיפורים מעניינים, מרגשים ומטורפים? תנו לייק בפייסבוק

 השלב הבא הוא להשוות את המספרים הלא נתפסים של כוכבים שלמים לגרגירי חול בגודל חצי מילימטר. ונתחיל במידות: אם נשים 20 גרגרי חול זה לצד זה נגיע לסנטימטר. נקפוץ כמה שלבים קדימה: אם נקח 10 סקסטיליון גרגרי חול ונשים בכדור, הרדיוס שלו יגיע ל- 10.6 קילומטר. במקרה של כמות המקסימום של הכוכבים, 200 סקסטיליון – יהיה מדובר ברצף של 72 קילומטר.

עכשיו נותר לחשב כמה חול יש בחופי כדור הארץ. לפי חישוב קודם של המתמטיקאי ד"ר ג'ייסון מרשל מהמכון הטכנולוגי של קליפורניה, מדובר בכ- 700 טריליון מטרים רבועים של חוף על כדור הארץ, מה שאומר שיש בערך 5 סקסטיליון גרגרי חול. הוא מסייג ואמור שהחישובים לא מדוייקים – הטעות נעה בטווח של בין 2.5 ל-10 סקסטיליון גרגרי חול.

ולסכם את החישובים: אם לוקחים את מקרי הקיצון, ומשווים בין התוצאה המינימלית של הכוכבים לתוצאה המקסימלית בחישוב גרגרי חול, מגיעים לתוצאה כמעט שווה - אך התשובה הנכונה יותר היא שכנראה יש פי 5-10 יותר כוכבים מאשר גרגרי חול על כדור הארץ. ומי שחולק על החישוב, מוזמן להתחיל לספור, ולחזור אלינו עם התוצאות.