היום שאחרי מחר (צילום: alienationmentale)
"היום שאחרי מחר" - יש מצב שזה יקרה בעתיד | צילום: alienationmentale

כולם מכירים את הקלאסיקה הקולנועית "היום שאחרי מחר". מופת של אפקטים גרועים ומשחק גרוע עוד יותר עם עלילה קלושה עד לא קיימת. כמובן שהסרט הפך לשובר קופות ועלה על כל התחזיות. כעת הוא מפתיע שוב, כשהתרחיש הבדיוני עליו הוא מבוסס – קטסטרופה אקלימית הגורמת לכדור הארץ להיכנס לתקופת קרח בעוד פני הים מציפים את ערי החוף – מתברר כתרחיש אפשרי לחלוטין.

היום שאחרי מחר (צילום: alienationmentale)
הכינו את השנורקלים | צילום: alienationmentale

לפי מחקר שפורסם שבוע שעבר במגזין המדע Nature Scientific Reports, מערכת זרמי האוקיינוס האטלנטי העוזרת לחמם את אירופה ואת החוף המזרחי של ארה"ב כשהיא מזרימה מים קאריביים צפונה, ומים קרירים דרומה עלולה לקרוס, כפי שקרה בסרט. התרחיש הוא סביר במיוחד לאור שינויי הטמפרטורות החזויים בהם יכנס כדור הארץ ל"עידן קרח קטן" כפי שקרה בימי הביניים, שימשך בין 15 ל-20 שנים ובו הטמפרטורות יצנחו וגובה מי הים יעלו.

היום שאחרי מחר (צילום: alienationmentale)
וגם הכינו את המעילים | צילום: alienationmentale

"הטמפרטורות המקסימליות באירופה יצנחו לבין 6- ועד 9- מעלות צלזיוס", אומר פרופ' סייברן דרייהוט, מומחה לפיזיקה אוקיינוגרפית ואקלימית. אך הוא גם מרגיע, "הקריסה הפתאומית של מערכת הזרמים כפי שנראית בסרט עלולה להתגשם רק בחמישה אחוזים ממה שנראה על המסך, מי הים יעלו בכ-1 מטרים, אך לדבר בהחלט יהיו השלכות רציניות על הסביבה והאוכלוסיה". המשך הסרט לעומת זאת פחות מדויק, "הוא מוגזם לחלוטין, ובנקודות מסוימות אף מפר את חוקי הפיזיקה במופרכותו". למשל לא צפויים ברד בגודל של אשכולית בטוקיו, בזמן שסופות טורנדו יהרסו את לוס אנג'לס.

היום שאחרי מחר (צילום: ASSOCIATED PRESS)
סטייטן איילנד בסופת הקרח הגדולה ב-1996 | צילום: ASSOCIATED PRESS

לרוע המזל לאור מחקרים שהתפרסמו במרץ האחרון, מערכת הזרמים האטלנטית אכן נחלשה באופן דרמטי במהלך 1,000 השנים האחרונות עקב הצפה של מי קרחונים מגרינלנד שהאטה את מחזור הזרמים. אז עוברים למרכז? ד"ר אישו הו מהמרכז למחקר האטמוספירה מרגיע: "התרחיש שפרופ' דרייהוט מציע לא צפוי להתרחש בעתיד הקרוב. אך זאת עדיין אפשרות קיימת לעתיד הרחוק, שעלולה להיגרם מאפקט גז החממה. אם אנחנו לא רוצים שמערכת הזרמים תקרוס עלינו להתרכז קודם כל בהפחתת גזי החממה".

(מקור)