החיים הם קסם – ואז בא המדע והפך את הכל ל"מדעי". תופעות רבות שהיו מופלאות בעיני אבות אבותינו הוסברו באופן פשוט על ידי מחקר וניסויים. מדע הביולוגיה עזר לנו להבין את עצמנו, גופינו והחיות השונות הממלאות את כדור הארץ. אבל יש עדיין כמה שאלות בלתי פתורות ותופעות בלתי מוסברות, שביולוגים פשוט לא מצליחים להבין או לספק להן הסבר. אנחנו רוצים להאמין עדיין שמדובר בקסם.

למה הצמח רעיל לאירופאים אבל בטוח לתושבי האיים?

קאבה (צילום: ויקיפדיה)
קאבה, בשנות התשעים העולם המערבי החל לצרוך אותו | צילום: ויקיפדיה

צמח הקאבה, שצומח באזור האיים באוקיינוס השקט, היה ידוע במשך מאות שנים בקרב תושבי האיים כבעל תכונות מרדימות ומרגיעות והיה דומה באפקט שלו לאלכוהול. בשנות ה-90 התחילו להפיץ אותו בארה"ב ובאירופה כתוסף טבעי ומרגיע, שיכול לעזור עם חרדה ולחץ. אבל ב-2001 חלק מהמשתמשים החלו להתלונן על בעיות בכבד וחלקם אף מתו. כתוצאה מכך ארצות מערביות רבות אסרו על שיווק תוספים על בסיס הצמח, וכיום גם בישראל הצמח אסור לשימוש.

קאבה (צילום: ויקיפדיה)
זאת הייתה טעות גדולה | צילום: ויקיפדיה

החוקרים לא מצליחים להבין מדוע תושבי האיים צורכים את הצמח כבר כמה מאות שנים לפחות, אך לא סובלים משום תופעות לוואי מיוחדות. ישנן כמה תיאוריות, כשהמובילה שבהן טוענת שיש להם גן מיוחד וספציפי שמייצר חלבון שיכול להתמודד עם החומר הרעיל בצמח ולנטרל אותו. גן זה לא קיים אצל רוב האירופאים ולכן הם סובלים מתופעות לוואי.

למה לנשים יש קרום בתולין?

כשאנחנו חושבים על "קריעת קרום הבתולין" אנחנו בעיקר מתייחסים ליחסי מין שאישה מקיימת, לרוב בפעם הראשונה. אלא שמסתבר שרוב מה שחשבנו על הקרום הזה לא ממש נכון. למעשה הקרום הוא לא קרום סגור וחתום, אלא יותר מסביב לנרתיק ולא חוסם אותו. הקרום יכול להיקרע לא רק ביחסי מין, אלא גם בפעילות כמו ספורט. למעשה לא לכולם יש בכלל קרום בתולין, ואחוז ניכר מהנשים שלא חווה דימום בפעם הראשונה.

אולי תתפלאו לגלות שלא רק לבני אדם יש קרום בתולין - ליונקים אחרים, כמו לדוגמה פילים, גם יש את הקרום. אבל למה בכלל הוא שם? בשביל מה זה טוב? מסתבר שגם למדענים שחוקרים אבולוציה אין שמץ של מושג האם יש לקרום הזה מטרה פיזיולוגית כלשהי. חלק מהתיאוריות טוענות שמטרתו להגן מזיהומים וגינאליים בזמן הילדות אבל תשובה סופית כנראה לא נקבל לעולם.

למה לכריש פטישן יש ראש מוזר?

מכל סוגי הכרישים בעולם, כריש פטישן הוא המין הכי מוזר ומסתורי. שמו של הכריש ניתן לו בגלל צורת ראשו, הדומה לפטיש. לפי דיוויד ג'ייקובי, זואולוג בכיר, פטישנים הם התוספת האחרונה ביותר במשפחת הכרישים - הכרישים הראשונים החלו להופיע לפי 450 מיליון שנה, אבל כרישנים הגיעו לפני 20 מיליון שנה בלבד.

כריש הפטיש (צילום: באדיבות המצפה התת ימי באילת)
האחרון באבולוציה, הראשון בביזאר | צילום: באדיבות המצפה התת ימי באילת

ולמה יש להם ראש מוזר? מדענים הציעו מספר הסברים לתופעה. אחת מהתיאוריות גורסת שהראש השטוח משפר את יכולת השחייה של הכריש. הסבר נוסף טוען שהצורה משפרת את חוש הריח והראייה של הכריש ועוזרת בציד. אבל התיאוריה הכי מוזרה טוענת שהכרישים משתמשים בראש שלהם כסוג של נשק כדי לעזור להם לתפוס טרף בקלות.

למה אנחנו לא מסוגלים ללכת בקו ישר?

הנה ניסוי מעניין שאתם יכולים לבצע על חברים שלך במסיבה – בשנות ה-20 חוקר גרמני החליט לבדוק את חוש הכיוון של בני אדם. הוא לקח כמה נבדקים, כיסה את עיניהם וביקש מהם בקשה פשוטה – ללכת בקו ישר. נשמע פשוט, נכון? מסתבר שממש לא. כל הנבדקים התחילו בקו די ישר אבל מהר מאוד החלו לסטות מהמסלול עד שלבסוף פשוט הלכו במעגלים. כל הזמן הזה הם היו בטוחים שהם הולכים ישר.

הניסוי שוחזר כמה עשרות פעמים ובכל פעם אותה התוצאה. מסתבר שלא רק בהליכה אנחנו גרועים: ניסוי דומה נערך גם בשחייה, וגם שם הנבדקים מכוסי העיניים פשוט שחו במעגלים. מסתבר שחוש הכיוון שלנו לא כזה חד, ובני אדם פשוט לא יכולים ללכת (או לשחות) בקו ישר כשהראות גרועה, כשאין סימני דרך או כשעיניהם מכוסות. אם פעם הלכתם לאיבוד איפשהו ואז פתאום קלטתם שאתם הולכים במעגלים, כנראה שאתם צריכים להאשים את האבולוציה.

במשך 80 שנים שלמות מדענים ניסו להבין למה אנחנו סוטים ממסלול ישר. חלק מהסברות העלו שאולי מדובר בהעדפה לצד אחד (לדוגמה אנשים ימנים יסטו במעט לצד ימין ואז בסופו של דבר ילכו במעגל). או אולי זו סיבה פיזיולוגית שקשורה לשרירים? בכל מקרה, המדענים עדיין לא מצאו תשובה סופית ואנחנו נמשיך ללכת במעגלים אינסופיים.

למה יש לנו שיער ערווה?

לקראת עונת הביקיני, האם אי פעם תהיתם למה בכלל יש לנו שיער שם למטה? החברה אומרת לנו שמדובר בשיער לא רצוי, וכיום רוב הנשים (וגם חלק מהגברים) מקצצות שיער זה או נפטרות ממנו לחלוטין. אבל למה הוא בכלל שם? ככל הנראה יש לו איזושהי מטרה או תכלית, אבל המדע פשוט לא מצליח להבין בשביל מה זה טוב.

בובות ראווה עם שיער ערווה - אמריקן אפרל (צילום: דיילי מייל)
כדי לפרנס את מכוני הלייזר כמובן, זאת הסיבה | צילום: דיילי מייל

אחת מהתיאוריות הבולטות טוענת ששיער הערווה מפריש פרומונים – מולקולות המופרשות על ידי ריח הנועדות לאותת לבעלי חיים אחרים כל מיני דברים, לרוב בהקשר של משיכה מינית. התיאוריה הזאת רומזת שגילוח שיער הערווה יכול לפגוע ממש בחיי המין שלנו ולהפחית את המשיכה המינית שלנו.

לפי תיאוריה אחרת, השיער אמור להגן על איברי המין הרגישים, במיוחד על הנרתיק, מלכלוך ובקטריות. הבעיה בתיאוריה הזאת – היא רלוונטית רק לנשים כי אין שיער ערווה על השופכה הגברית.

פרדוקס הפלנקטון

פלנקטון הם קבוצה עצומה של יצורים זעירים שחיים במקווי מים כמו אוקיינוסים, אגמים וימים. הם נמצאים בתחתית שרשרת המזון, ולרוב נאכלים על ידי דגים. אלא שהמבחר העצום של סוגי הפלנקטון מעורר תהיות אצל מדענים מאז שהתגלו לראשונה, כי הם מפרים את אחד העקרונות הבסיסיים באבולוציה.

פלנקטון (צילום: bbc)
ונתפוס את כולם, כן נתפוס את כולם! | צילום: bbc

לפי עיקרון זה, כשיש משאבים מוגבלים וישנה הרבה תחרות, רק מין אחד ישרוד ולרוב המינים האחרים יכחדו. אלה שחוק זה לא ממש עובד על הפלנקטון, שדווקא נמצאים בשפע ובמגוון רחב של מקומות עם משאבים מוגבלים. חוקרים לא ממש הבינו למה חוק הטבע הזה חל על כל ממלכת הטבע מלבד הפלנקטון הקטנים, אך יש להם כמה השערות – אחת מהן היא שכל סוג של פלנקטון מתקיים במיקרו-סביבה שונה בתוך הסביבה הכללית. בגלל שהם כל כך זעירים כל סנטימטר במרחב משפיע עליהם וגם על אור השמש, טמפרטורת המים ועומק. אחרים דוחים את הטענה הזאת ומציעים שהפלנקטון פועלים בסימביוזה ביחד, כשכל אחד מהם עוזר לשני על ידי שחרור חומרים מזינים מסוימים למים. גם התיאוריה הזאת עדיין לא הוכחה ואנחנו כנראה לעולם לא נדע את האמת על חייהם הסודיים של הפלנקטון.