היום בלילה (14.11) יתרחש אירוע אסטרונומי של פעם בחיים: "סופר-ירח", כלומר הוא ימצא בנקודה הקרובה ביותר במסלולו לכדור הארץ, וגם יהיה מלא. מסלולו של הירח סביב כדור הארץ הוא אליפטי, והמרחק ביניהם עומד בממוצע על 384,000 ק"מ, כשהוא יכול להשתנות ב-30,000 ק"מ במסלולו החודשי. כשהירח נמצא בפריגיאה הוא נמצא בנקודה הקרובה ביותר, וכשהוא באפוגיאה הוא נמצא בנקודה הרחוקה ביותר, ואז הוא נמצא במצב של מיקרו-ירח.

אז אם הירח פעם בחודש נמצאה בפריגיאה, מה כל כך מיוחד בו הפעם? הפעם מדובר ב"פריגיאה-סיזיגיות", סיזיגיות היא התופעה בה שלושה גרמי שמיים מסתדרים על ציר אחד ישר, במקרה הזה השמש, כדור הארץ והירח. כלומר הירח יהיה גם ירח מלא, ולכן יראה גדול במיוחד, סופר-ירח. ושוב, גם שילוב שתי התופעות האלו קורה בין 4 ל-6 פעמים בשנה, אז למה בכלל אנחנו מדווחים על זה?

סופר ירח (צילום: NASA)
גם קרוב, גם מלא, גם יפה וגם מלחיץ | צילום: NASA

סופר-ירח קרה כבר ב-16 לאוקטובר השנה, ויקרה שוב ב-16 לדצמבר, אך היום הירח יהיה בנקודה הקרובה ביותר לכדור הארץ מאז ה-26 בינואר 1948, ומרחקו יהיה כ-356,509 ק"מ "בלבד" מאיתנו. הפעם הבאה שהוא יהיה במרחק כזה תהיה רק בשנת 2034. הבעיה היא, שאצלנו בישראל, שיאה של התופעה יגיע בשעה 15:52 בצהריים. אמנם כבר מתחיל להחשיך אצלנו מוקדם, אך לא נחזה בשיא בתנאים הטובים ביותר.

סופר ירח (צילום: Christopher Polk, GettyImages IL)
סופר ירח בשנת 2014 | צילום: Christopher Polk, GettyImages IL

אוהבי הקונספירציות (כלומר, אנחנו) טוענים שהסופר-ירח מביא עמו תמיד רצף של אסונות טבע בשל השפעת הירח על הגאות והשפל. כך למשל הם קושרים את רעידות האדמה והצונאמי באוקיינוס ההודי ובטוקיו לסופר-ירח שהופיעו בסמיכותם. וגם אמש, בצירוף מקרים מצמרר התרחשה רעידת אדמה וצונאמי בניו-זילנד שעדיין אומדים את ממדי נזקיהם.

למרות שאין ראיות מדעיות מבוססות לקשר בין הירח לאסונות, אנחנו בכל זאת ממליצים להתרחק ממבנים לא עמידים ומחוף הים, סתם ליתר בטיחות.