חוקרי חלל מתעניינים מאוד במחקר של חורים שחורים בשנים האחרונות (במיוחד בכאלו "שמשהקים"), ועכשיו מתפרסמים ממצאים חדשים ומטרידים למדי; מחקר חדש בנושא חושף כיצד חורים שחורים מתפתחים ומתרחבים ביחס לגלקסיות שהם נמצאים בהן. גואנג יאנג, אסטרופיזיקאי מאוניברסיטת פנסילבניה סטייט, טוען כי קצב ההתרחבות של חורים שחורים תלוי בגודל הגלקסיה שהם נמצאים בהן. ככל שהגלקסיה גדולה יותר, כך החור השחור יתרחב מהר יותר – לפעמים אפילו מהר יותר מקצב ההתפתחות של הגלקסיה עצמה.

אם עדיין לא הבנתם מה זה אומר, אז זה מאוד פשוט: יכול להיות מצב שבו חור שחור מתפתח מהר יותר מהגלקסיה שהוא נמצא בה כך שהוא יכול לכלות אותה במרוצת השנים, ואז נשאלת השאלה ההגיונית; האם אנחנו צריכים לברוח בהיסטריה מכדור הארץ במעבורות חלל?

A post shared by NASA (@nasa) on

קהילת המדע, וספציפית האנשים שעוסקים בחלל, מתעניינים בחורים שחורים משתי סיבות עיקריות: ראשית, מדענים סבורים כי אם הם יצליחו לחשב את גודל הבסיס של אחד מהם, אז הם יוכלו לאמוד את המסה שלו. שנית, ישנה הערכה בקהילת המדע כי ככל שנדע יותר על חורים שחורים כך נצליח להבין טוב יותר חוקי הפיזיקה של הגלקסיות – ואולי גם כיצד הן נוצרות.

המחקר של יאנג מרכז נתונים על יותר מ-30,000 גלקסיות אשר נמצאות במרחקים של בין 4.3 מיליארד ל-12.2 מיליארד שנות אור מכדור הארץ. על פי הממצאים שלו, ככל שהגלקסיה גדולה יותר, כך החור השחור מתרחב מהר יותר. לצורך העניין, חור שחור שנמצא בגלקסיה אשר מכילה כ-100 מיליארד כוכבים בעלי מסה סולרית (כלומר, כוכבים שהם כמו השמש שלנו) יש מסה גדולה פי 10 מזו של חור שחור שנמצא בגלקסיה עם 10 מיליארד כוכבים בעלי מסה סולארית.

"המחקר שלנו חושף כי גלקסיות גדולות מסוגלות 'להאכיל' את החורים השחורים שלהם בצורה יעילה יותר מאשר גלקסיות קטנות", מספר יאנג. "מהבחינה הזאת, זה לא מפתיע שבגלקסיות הגדולות ישנם גם חורים שחורים גדולים". למרות פריצת הדרך בתחום, יאנג מספר שעדיין לא ברור אם חורים שחורים מסוגלים להשפיע על היווצרותן של גלקסיות.

ועכשיו לשאלת מיליון הדולר: האם יש לנו סיבה לדאגה? במילה אחת, לא. ממצאי המחקר של יאנג אומנם נשמעים כמו חדשות רעות מאוד, אבל אסטרופיזיקאים מבקשים להדגיש כי חורים שחורים לא עומדים להשמיד את היקום בזמן הקרוב ושאין לנו סיבה לדאגה. "אומנם חור שחור הוא עצם גדול מאוד, אבל הוא קטנטן ביחס לגלקסיה שלו", מספר יאנג בראיון לאתר האינטרנט LiveScience, "כך שהמין האנושי בטוח לעת עתה".

(מקור)