מחקר אחד ביצע ניתוח סטטיסטי כדי להראות שיש סיכוי של 95% שכדור הארץ יתחמם ביותר מ-2 מעלות עד סוף המאה וסיכוי של 1% שההתחממות תהיה פחותה מ-1.5 מעלות צלזיוס.

"הטווח הסביר של עליית הטמפרטורה היא בין 2 מעלות ל-4.9 מעלות צלזיוס, כשהתחזית האמצעית שלנו היא עלייה ב-3.2 מעלות" אומר אדריאן ראפטרי, מצוות המחקר הראשון.

המחקר השני ניתח את פליטת גזי החממה ושריפת דלקים מאובנים כדי להראות שאפילו אם בני אדם יפסיקו פתאום לשרוף דלקים מאובנים, כדור הארץ ימשיך להתחמם ביותר משתי מעלות עד שנת 2100. המחקר גם מסיק שאם תתקיים הפחתה הדרגתית בשימוש בדלקים במהלך 15 השנים הבאות, הטמפרטורה העולמית של כדור הארץ יכולה לעלות מעבר ל-3 מעלות: "אפילו אם נפסיק לשרוף דלקים מאובנים היום, כדור הארץ ימשיך להתחמם לאיטו" אומר טורסטן מאוריטסן, מצוות המחקר השני.

שני המחקרים הנוכחיים מציגים מציאות עגומה. "המחקרים האלו הם חלק מהבנה מדעית חדשה שגורסת שהמצב אף יותר לוהט ממה שחשבנו" אומר ביל מקיבן, פעיל סביבתי שאינו מקושר למחקרים: "אנחנו בדרך להתחממות גלובלית הרסנית, והתגובה המדינית למציאות הזו, בעיקר התגובה האמריקאית, היא חסרת תועלת לחלוטין."

המחקרים בוצעו לפני שארצות הברית עזבה את הסכמי פריז בהוראת הנשיא טראמפ מוקדם יותר השנה, כך שמהלך זה לא נכלל בשני המחקרים. "אין ספק כי יציאת ארה"ב מהסכמי פריז יהפוך את התחזית להתחממות נמוכה של 2 או 1.5 מעלות לקשה יותר לביצוע" אמר ראפטרי.

עלייה של 2 מעלות צלזיוס היא המטרה של ועידת הסכמי פריז בשנת 2016. בהתחשב בכך שהעלייה בטמפרטורות החלה בסוף המאה ה-19, במהלך המהפכה התעשייתית ותחילת השימוש בדלקים מאובנים.

אם הטמפרטורה תעלה מעל תחזית זו, מדענים מעריכים כי החיים על פני כדור הארץ ישתנו מקצה לקצה. תופעות טבע קיצוניות כמו עליית ימים ואוקיינוסים, הכחדת מיני בעלי חיים בקנה מידה עולמי, בצורות, שריפות יער, הוריקנים, מחסור ביבולים חקלאיים ומים נקיים והמסת קרחונים בקוטב הצפוני, צפויות לקרות בעתיד הקרוב.

התחממות גלובלית (צילום: יחסי ציבור)
התחממות גלובלית | צילום: יחסי ציבור

השפעת שינויים אלו על בריאות האדם יהיו מוחלטים, עליית הטמפרטורה תיצור תנודות במזג האוויר שיובילו לאיכות אוויר ירודה, זיהומים במזון ומים, יותר מגיפות המועברות על ידי יתושים וקרציות, ויותר לחץ ומתח נפשי, כך לפי הועדה הרפואית העוסקת בשינוי האקלים.

כיום, ארגון הבריאות העולמי מעריך כי 12.6 מיליון בני אדם ימותו ברחבי כדור הארץ כתוצאה מזיהום אוויר, שינויים קיצוניים במזג האוויר ומחלות הקשורות לשינויים אלו. שינוי האקלים בין השנים 2030 ל-2050 צפויים לגרום לעוד מאות אלפי מקרי מוות בעולם.

המחקר הראשון קובע שגודל האוכלוסייה דווקא אין השפעה על שינוי האקלים "הגדילה באוכלוסייה צפויה בעיקר במדינות באפריקה, מדינות שהשימוש בדלקים ופליטת פחמן כרגע מהנמוכים בעולם." אומר ראפטרי.

המחקרים החדשים מחזקים ומאשרים מחקרים מדעיים קודמים אשר חוזים את הכיוון אליו הולך העולם אם לא יהיו שינויים מדיניים מרחיקי לכת באופן שבו אנחנו עושים שימוש באנרגיה. "המחקר שלנו בודק  כיצד הפחתה באנרגיה ושחרור פחמן ישפיעו על ההתחממות הגלובלית" אומר טאוריסטן "אבל זו בעיה חברתית, ואנחנו המדענים לא יכולים לשנות הרבה. המחקרים שלנו יכולים רק לחזות את השינויים, לא להשפיע עליהם."

וירוס (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
וירוס | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

 

מה נוכל לעשות?

חוקרים יודעים שאם יש תקווה למנוע בדרך כלשהי את התוצאות העגומות, היא תלויה אך ורק בשינוי המדיניות כלפי הנושא. "שבע השנים הבאות יהיו קריטיות במאבק נגד התחממות גלובלית" אומר דארגן פרירסון, מחקר נוסף של המחקר הראשון "אנחנו צריכים לפנות לכיוון התקנה של אנרגיה נקייה ולא להישאר עם מקורות הזיהום הישנים. אם לא נפעל במהרה לשינוי, כדאי שנתכונן לחיים בעולם חם יותר, עם כל המשמעויות המשמעות מכך."

"יש רק שני מסלולים מציאותיים לקראת ההימנעות מאסון עולמי: השקעה כלכלית בתעשיות שלא עושות שינוי בגזי חממה והשקעה במימון מחקרים אשר יובילו לפתרונות טכנולוגיים" אומר דיק סטארט, כלכלן ואחד המחברים של המחקר השני "שום דבר לא חינם בעולם הזה. אך השקעה כלכלית בפיתוחים אלו עדיפה מהאסון שמצפה לנו בסוף המסלול הנוכחי."

קשה למצוא תקווה וחיוביות במחקרי שינויי האקלים. נותר רק לקוות שהממשלות ברחבי העולם יבינו במהרה שהעתיד הוא באנרגיית השמש ובתעשיות הירוקות ויעודדו את המזהמים להפסיק להרוס את כדור הארץ והשוכנים בו.