רעידת האדמה בנפאל גבתה מחיר כואב במיוחד שהתגלה רק עכשיו: בחודשים האחרונים, הסתובבה שמועה בחוגי הטיפוס העולמיים כי מדרגת הילארי שבהר האוורסט, אחד המוניומנטים המפורסמים בטיפוס לפסגת ההר הגבוה בעולם, נעלמה.

אם אינכם מעורים במסלול של הר האוורסט, מדובר למעשה בקיר אבן בגובה של כמעט 12 מטרים שנמצא בגובה של 8.8 ק"מ מעל פני הים עם תהום בעומק של 2.5 ק"מ משני הצדדים. במילים אחרות, זה החלק הקשה ביותר במהלך הטיפוס אל פסגת ההר.

A post shared by Gripped Magazine (@grippedmagazine) on

המצוק נקרא על שמו של סיר אדמונד הילארי, מטפס ההרים הניו זילנדי והאדם הראשון שכבש את פסגת האוורסט. הילארי הצליח להגיע לפסגת ההר ב-29 למאי, 1953, ביחד עם השֵרפּה הנפאלי טנזינג נורגיי. זה קרה במהלך המשלחת הבריטית ה-9 להר עצמו.

במהלך הטיפוס, הילארי כתב יומן מסע ובו הוא תיעד את העלייה אל פסגת האוורסט. בשלב מסויים, הוא תיאר מדרגת אבן ברכס שהיוותה בעיה לטיפוס עצמו. ביחד עם נורגיי, הילארי הצליח לעבור את הצוק שהיה למעשה המשוכה האחרונה לפני פסגת ההר – לימים, המצוק הזה הפך למדרגת הילארי.

מי שהתחיל את השמועה היה מטפס ההרים הבריטי טים מורסדייל, שטען כבר בחודש שעבר שהמדרגה איננה עוד – ככל הנראה, כתוצאה מרעידת האדמה האימתנית שפקדה את נפאל לפני כשנתיים. גורמים רשמיים מנפאל מיהרו להכחיש את השמועה, אבל לבסוף גם הם לא יכלו להתכחש למציאות.

לפני כשבוע, גארת' מדיסון ובן ג'ונס, שני מטפסי הרים אמריקאים, חזרו מנפאל וסיפרו שהמצוק אכן התמוטט. "הסלע שמוכר לכולנו בתור 'מדרגת הילארי' התמוטט והוא איננו", סיפר מדיסון בראיון ל-Outside Magazine, "הסלע נפל ובמקומו יש עכשיו שלג. אפשר לראות את האבנים שהיו מתחתיו, אבל הסלע עצמו כבר לא שם בוודאות".

A post shared by Everest Basecamp Trek (@everest.trek) on

השלג שמונח כעת במקום הסלע עצמו נמצא בזווית הרבה יותר ידידותית למטפסים, הרבה יותר מאשר קיר מאונך בגובה 12 מטרים. על כן, מדיסון אומר שזה יהפוך את הטיפוס אל הפסגה לפשוט יותר באופן יחסי, בגלל שזה ימנע צווארי בקבוק ופקקי תנועה של משלחות שונות שהגיעו למקום. לעומתו, בן ג'ונס טוען שהאבנים שנמצאות שם עכשיו מסוכנות הרבה יותר, בגלל החלקלקות שלהן.

כך או כך, פיסת היסטוריה משמעותית במסע אל פסגת האוורסט איננה עוד.

(מקור)