אנחנו במדור היקס אוהבים מאוד חיות - ואם הן חמודות אז בכלל. כשזה מגיע לחיה חמודה, קשה להתעלות על הברווזן (או הפלטיפוס בלועזית). שכיח בעיקר במזרח אוסטרליה, מדובר ביונק ביב שנוהג להטיל ביצים ומפורסם בעיקר בזכות המקור המתוק שלו. כמו כן, הוא מוכר בקרב קהילת המדע גם במאפיין נוסף: יש לו ארס איום ונורא.

האמינו או לא, אבל הארס של הברווזן הזכר הוא אחד הידועים לשמצה בכל ממלכת הטבע. אמנם לא קטלני, אבל בואו פשוט נאמר שאם הוא יעקוץ אתכם אז אתם כנראה תרצו למות. מומחים למדעי החיים מסבירים כי הארס נמצא על דוקרנים שממוקמים ברגליו האחוריות של בעל החיים. לרוב, הם ישתמשו בו נגד ברווזנים זכרים אחרים בזמן תקופת הייחום, אבל אם תעצבנו אותם אז הם לא יהססו להשתמש בו גם נגדכם - והכאב הנוראי לא יהיה הסוף של זה.

View this post on Instagram

A post shared by Platypus (@dailyplatypuses) on

View this post on Instagram

A post shared by Platypus (@dailyplatypuses) on

על פי הדיווחים, היו מקרים בעבר שברווזנים עצבניים תקעו את הדוקרנים שלהם חזק כל כך בבשר של בני אדם, שהדוקרן נשבר ונשאר נעוץ ברקמות. על כן, קורבן התקיפה נאלץ לשלוף אותו החוצה בכוחות עצמו, שעה שהוא מתמודד עם כאבים בלתי נסבלים.

יש לכם מורפין במקרה? מצוין, אתם מוזמנים לשמור אותו להזדמנות אחרת. רופאים מסבירים כי אפילו משככי הכאבים העוצמתיים ביותר לא משפיעים על כאבי הארס של הברווזן והדרך היחידה היא להרדים את אזור הפציעה באופן נקודתי - וגם זה לא יעזור נגד הבחילות, הזיעה הקרה והעוויתות ברחבי הגוף. הוא עדיין חמוד לדעתכם?

באחד המקרים הגרועים ביותר של תקיפת ברווזן, דווח כי גבר בן 57 ממדינת סאות' וויילס התמודד עם חולשה וכאבים במשך שלושה חודשים אחרי הדקירה. נכון לעכשיו, מדענים לא בדיוק יודעים מה הופך את הארס שלו לעוצמתי כל כך, אבל ידוע שמדובר בארס נוירוטוקסי (כלומר, הוא פועל על מערכת העצבים). כיום, גורמים בקהילת המדע בוחנים את תרכובת הארס של היונק האוסטרלי, על מנת שניתן יהיה להפיק לו נסיוב או לכל הפחות משככי כאבים שיפעלו נגדו. אז אם במקרה אתם במזרח אוסטרליה וראיתם את הברווזן, תשתדלו ללטף אותו בזהירות - יודעים מה? פשוט תעזבו אותו בשקט.