מגיע זמן מסוים בחייו של כל גבר שהימים נראים ארוכים יותר, השמש שוקעת מוקדם מדי, מלאך המוות לפתע קורץ מעבר לפינה והדבר היחיד שאפשר לעשות הוא לפצות את עצמך עם כמה כסף שתצליח לגרד, אבל מה שנראה לעתים קרובות מדי כמו תוצר של חברה מערבית מדושנת וחובבת שופינג עשוי להיות, לפי מחקר חדש, בכלל חלק ממה שהופך אותנו לאנושיים.

שינוי קיצוני במצב הרוח ואורח החיים בגיל המעבר נחשב לעתים למיתוס אבל אם אכן מדובר בתופעה טבעית, איך זה שאנחנו לא נתקלים בה אצל חיות אחרות? אז מתברר שאנחנו לא היחידים שחווים את המשבר הזה - גם קופי אדם מגיעים לגיל שבו סתם מקל לאכול איתו נמלים פשוט לא מספיק.

הפתרון היצירתי של משרד החינוך. ארכיון (צילום: רויטרס)
28 איז א ביצ' | צילום: רויטרס

צוות בינלאומי של מדענים טוען כי גילה ראיות לצניחה באיכות החיים ובמצב הרוח של שימפנזים ואורנגאוטנים בגיל מאוחר, ולדבריהם מדובר במקבילה למשבר אמצע החיים אצל בני אדם. המחקר, שפורסם בכתב העת של האקדמיה הלאומית למדעים בארה"ב, גרם לכמה גבות להתרומם אך לדברי החוקרים, משבר אמצע החיים יכול להיות מושרש בגנים שלנו.

רוצים עוד הרבה סיפורים מעניינים, משעשעים, מרגשים ומטורפים? תנו לייק בפייסבוק

"יש הבנה שחלה ירידה ברווחה בגיל העמידה ואפשר לראות את זה במסדי נתונים רבים על פני תרבויות שונות", מסביר אלכס וייס, פסיכולוג באוניברסיטת אדינבורו (סקוטלנד). "לקחנו צעד אחורה ושאלנו האם זה אפשרי שבמקום משבר אמצע חיים המונע רק על ידי גורמים חברתיים, מדובר בנטייה אבולוציונית?".

חוקרים מארה"ב, יפן, גרמניה ובריטניה חילקו שאלונים לעובדים בגני חיות ומטפלים נוספים שעבדו עם קופי אדם - זכרים ונקבות - בגילים שונים. השאלונים סקרו את מצב רוחם של כ-500 קופי האדם, ההנאה שהם מפיקים מפעילויות חברתיות וההצלחה שלהם בהשגת מטרות מסוימות.

אין תמונה
אני זוכר איזה כיף עשיתי כשהייתי בגילך

מניתוח הנתונים עלה כי הרווחה מדרדרת בגיל המעבר ומשתפרת שוב בזקנה. קופי האדם מגיעים לעתים קרובות לגיל 50 או יותר, ומהמחקר עולה כי תקופת השפל בחייהם של שימפנזים מתרחשת בממוצע בגיל 27-28 ובגיל 35 בקרב אורנגאוטנים. לדברי וייס, בניגוד לגברים, הקופים אינם משנים את אורח חייהם בצורה קיצונית אלא פשוט נותרים מדוכאים.

עם זאת, אלכסנדרה פרוינד, פרופסורית לפסיכולוגיה מאוניברסיטת ציריך (שוויץ) טוענת שכל קונספט משבר אמצע חיים אצל בני אדם הוא מספיק רעוע ואין צורך להלביש אותו גם על קופים. "אין שום הוכחה למשבר אמצע החיים ואם יש סימנים המצביעים על ירידה ברווחה זה סובייקטיבי ולא משמעותי, ובמחקרים רבים כלל לא עולה", היא אומרת.

וייס לעומת זאת מתעקש שהממצאים שלו ושל עמיתיו עשויים להוביל להבנה עמוקה יותר של המשבר הנפשי שגברים רבים חווים.

(מקור)