קוף לסולה (צילום: msn.com)
ישבן בולט במיוחד | צילום: msn.com

קוף ביישן וצבעוני שהתגלה בלב יער הגשם האפריקני השופע, באחד האזורים הנידחים של קונגו, הפתיע את החוקרים שנתקלו בו. "כשראיתי אותו לראשונה מיד ידעתי שמדובר בזן חדש ושונה - רק לא הבנתי כמה משמעותי הגילוי", סיפר ג'ון הארט חוקר ותיק בקונגו ומנהל מדעי של עמותת חקר חיי הבר לוקורו שבסיסה בקינשאסה הבירה.

הארט הבחין לראשונה בקוף הצבעוני בשנת 2007, בעת שעבר על תמונות שצולמו על ידי משלחת שיצאה לאזור נידח ברפובליקה המרכז אפריקנית. התמונה שמשכה את עיניו לא צולמה בשטח אלא דווקא בכפר, והציגה ילדה בת 13 בשם ג'ורג'ט עם קופה קטנה.

רוצים עוד הרבה סיפורים מעניינים משעשעים, מרגשים ומטורפים? תנו לייק בפייסבוק

לדברי הארט החיה הייתה יפהפיה עם פלג גוף עליון בלונדיני ופרווה אדומה בגב התחתון. "מעולם לא ראיתי חיה כזו באזור אז מיד התחלתי להסתקרן", הוא אמר. הארט החליט לחפש אחר הקוף, ואם נדלג קדימה חמש שנים של עבודת שטח מאומצת, מחקר גנטי ומחקר אנטומי - השבוע הארט ועמיתיו הציגו לעולם את הקוף עם התחת הצבעוני.

שמו המדעי של הזן הזה הוא סרקופיטסוס לוממינסיס (Cercopithecus lomamiensis), או כפי שהוא קרוי בפי המקומיים - לסולה. התברר שדודה של ג'ורג'ט נתן לה את הקופה אותה הוא מצא במסע ציד, ולמרות שהיא לא הייתה בדיוק חית המחמד שלה, הקופה נודעה בתור הלסולה של ג'ורג'ט.

קוף לסולה (צילום: msn.com)
קוף ביישן שהדהים את החוקרים | צילום: msn.com

"די נדיר שיונק גדול יחסית יחיה את חייו בשלווה בלי שיתגלה", אמרה קייט דטוויילר חוקרת היונקים מאוניברסיטת פלורידה ואחת מכותבי המחקר. לדבריה, הסיבה שהקוף הזה, הנפוץ בשטח מיוער של 17,000 קמ"ר, לא התגלה היא כי הוא חי באזור מרוחק ונרחב שעדיין לא נחקר לעומק.

קופי הלסולה מבלים את רוב זמנם על האדמה, בניגוד לשאר הקופים באזור המעדיפים את העצים הגבוהים החוסמים את קרני השמש בעלוותם העבותה. דטוויילר מתארת יער נרחב וקסום, עמוס בקולות וציוצים של עולם החי המגוון - מנותק מהשפעות הציביליזציה והאנושות. "אני מרגישה זכות גדולה להיות פה", היא אמרה. "הלוואי שכולם היו יכולים לחוות את זה".

קופי הלסולה חיים בקהילות של עד חמישה פרטים וניזונים מפירות, צמחים ועלים. הזכרים מגיעים למשקל של כשבעה קילוגרמים, בערך כפול מהנקבות, ויש להם כמה תכונות אנטומיות ייחודיות. "יש להם ישבן כחול ענק ואשכים כחולים", הסביר הארט. "איזה סימן מזהה! הצבע הכחול הבהיר ממש בולט על רקע היער". כעת, אחרי שהקוף זוהה וקוטלג, לדברי הארט המשימה הבאה היא לדאוג לשימורו.

קוף לסולה (צילום: msn.com)
ג'ורג'ט והקופה שהתחילו את החיפוש | צילום: msn.com

למרות שהוא רק נודע לקהילה המדעית, הלסולה הוא מראה די שגרתי על שולחן האוכל באזור. יש ביקוש רב לבשר מהיער, בעיקר באזורים עירוניים, מסביר הארט - מנחשים ופילים עד קופים. לדבריו, "אנשים פה עניים וזה הבשר הכי זול - יותר מעוף או בקר. זו לא בעיה חדשה אבל זו בעיה שעדיין לא נמצא לה פיתרון".

החוקרים הציבו מצלמות באזור המחייה של הלסולה כדי לנסות להבין טוב יותר את הרגליו של הקוף הביישן, ובמקביל הארט ואישתו תרזה מנסים לאגד את הקהילה המקומית להקמת שמורה לאומית בטריטוריה הזו.

ג'ורג'ט, שתמונתה הזניקה את החיפוש אחר הקוף, כעת בת 18 ולדברי הארט, הקופה שגדלה איתה, והעבירה את זמנה במשחק עם כלבי הכפר וליקוט מזון, פשוט נעלמה יום אחד למרות הקשר האמיץ ביניהם. "אנחנו חושדים שמישהו מכר אותה לאכילה", סיכם הארט בפסימיות.

קוף לסולה (צילום: msn.com)
אחד הקופים שתועד במצלמת היער | צילום: msn.com

(מקור)