רעידת האדמה שפקדה את טורקיה הייתה חזקה כל כך, שהיא הזיזה את המדינה כמה מטרים ממקומה – כך לפי מומחים. ד"ר קרלו דוגליוני, סייסמולוג איטלקי, טען בריאיון לאתר החדשות האיטלקי Italy 24 שעל סמך הנתונים הראשוניים לאחר האסון, מסתמן שאזורים מסוימים בטורקיה זזו ב-3 מטרים בעקבות הרעש הגדול.

בימים האחרונים פקדו את אזור הגבול בין טורקיה וסוריה שורת רעידות אדמה, כולל שתיים בעוצמה של 7.5 ו-7.8. מוקד האסון מוכר כאזור מועד לפעילות סייסמולוגית משום שהוא נמצא סמוך לקו התפר בין שלושה לוחות טקטוניים: הלוח הערבי, הלוח האפריקאי והלוח האנטולי (שנמצא דרומית ללוח האירואסייתי).

על פי ההערכות, מוקד הרעש היה אזור בארוך של יותר מ-220 ק"מ שנמצא בשבר שבין הלוח הערבי והלוח האנטולי. שתי רעידות האדמה הקשות ביותר נמדדו בחלקו הדרומי של השבר – סמוך לעיר גזיאנטפּ וחלקו המערבי של גבול טורקיה-סוריה.

על פי נתוני הסקר הגאולוגי של ארצות הברית (USGS), נרשמה תזוזה בחלקו הדרומי של השבר בין הלוח הערבי והלוח האנטולי. בחלק מהאזורים נמדדה תזוזה של ס"מ בודדים, באחרים נדממה תזוזה של יותר ממטר והתזוזה המשמעותית ביותר נמדדה ב-3 מטרים.

"מדובר בתזוזה גדולה, אבל היא לא חריגה"

ד"ר רוני קמאי, מהמחלקה להנדסה אזרחית באוניברסיטת בן גוריון, הסבירה בשיחה עם mako שתזוזת שטח ברעידות אדמה עומדת ביחס ישיר לעוצמת הרעש – ובמקרה הזה גם הגיונית מאוד. "חשוב להבהיר שלא כל המדינה זזה, אלא יש נקודה מסוימת על מישור השבר שזזה ב-3 מטרים", ציינה ד"ר קמאי. "מדובר בתזוזה גדולה, אבל היא לא חריגה עבור רעידה בעוצמה הזאת". בעבר, תועדו מקרים בהם השטח זז 10 מטרים בעקבות רעש חזק – ולפעמים אפילו 15 מטרים.

בשעה האחרונה דווח באתר ה-Guardian שיותר מ-11 אלף בני אדם נהרגו באסון, בזמן שרבים עדיין לכודים בהריסות ומוגדרים נעדרים. מאמצי החילוץ נמשכים בתנאי קור קשים, עם טמפרטורות שצונחות מתחת ל-0 בשעות הלילה. ארגון הבריאות העולמי (WHO) העריך שמניין ההרוגים עלול להגיע ליותר מ-20 אלף, ורעידת האדמה ככל הנראה תשפיע על עשרות מיליוני אנשים.