אוי גיליגאן. לא אמרנו שדולפינים הם החיה הכי חכמה בטבע? אנשים משלמים כסף מצוין כדי לשחות אתכם, ללטף אתכם ולהעמיד פנים שהם יוצרים אתכם קשר אנושי. תעשייה שלמה מתבססת על האינטליגנציה שלכם ועל מה הולך כל המוניטין? גרגרנות.

גיליגאן, דולפין אינדו-פסיפי זכר, נשטף לחוף מדרום לפרת' באוסטרליה, כשהוא ללא רוח חיים ומספר זרועות תמנון עוד מציצות מזווית פיו. בתמונה ניתן לראות את מבטו המבויש של היונק החביב, כאילו היה חתול שנתפס עם שפמו בתוך הקוטג', אך המציאות הרבה פחות משעשעת. הפתולוגים של אוניברסיטת מרדוק הסמוכה קבעו שהבחור המסכן פשוט היה חמדן וניסה לבלוע תמנון שהיה גדול עליו – מוקדם מדי.

המקרה הפתיע את החוקרים, שכבר ראו דולפינים דומים טורפים תמנונים, אך ממדי הטעות נחשפו בנתיחה שביצעו: "הוא היה פשוט ענק. משכנו ומשכנו והוא לא נגמר, כל זרוע הייתה באורך של 120 ס"מ". המומחים הסבירו שדולפינים מסוגלים לפתוח שסתום בגרונם וכך לאפשר בליעה של חתיכות גדולות של מזון, אך במקרה הזה, אחת מזרועות הענק הצליחה לאחוז בתיבת הקול של הדולפין המסכן ומנעה את כניסת האוויר למנגנון הנשימה.

תמנון הרג דולפין  (צילום: ד"ר נאהיד סטפנס, אוניברסיטת מרדוק חקר יונקים ימיים)
"כל זרוע הייתה באורך של 120 ס"מ" | צילום: ד"ר נאהיד סטפנס, אוניברסיטת מרדוק חקר יונקים ימיים

באזור זה של חופי אוסטרליה כבר נצפו דולפינים כשהם מניפים באוויר תמנונים, במטרה לרכך אותם ולפרקם לחתיכות נוחות יותר לאכילה, מה שהופך את התאונה של גיליגאן לתמוהה במיוחד. אמנם התמנון לא היה חי, אך כשלטרף שלך יש שמונה זרועות, צריך לנער אותו טוב טוב כדי שהנשמה תצא. "זה מאוד מאמץ עבור הדולפינים, אבל כנראה שזה משתלם מול הערך התזונתי הגבוה של התמנון", הוסיפו הביולוגים הימיים.

את הטעות הזאת כבר לא ניתן לתקן, אך מותו בטרם עת של גיליגאן לא יהיה לשווא אם נלמד כולנו את הלקח – ארוחות קטנות במהלך היום (כריך, פירות יבשים, אפילו שקית במבה) ימנעו מכם רעב שיביא לבולמוס מיותר בסוף היום. וכמובן, אם בחרתם לאכול בשר, הקפידו לוודא שאין לו יכולת להתנגד.