אנחנו מתים על פטריות. הן טעימות, בשרניות, והן גם מאוד, מאוד מוזרות, שזה ערך מוסף בעינינו. אך לצד כל זה, לפטריות יש צד אפל. בגדול, חלקן יכולות להרוג אותנו. הפטרייה הקטלנית ביותר, שגובה את מספר הקורבנות הרב ביותר, היא פטריית "אמנית המוות", המכילה את הרעלן אלפא אמניטין, הפוגע פגיעה קטלנית בכליות ובכבד. התפוצה של מתרחבת מדי שנה, ואפשר למצוא אותה גם בישראל.

אמנית המוות (צילום: wikimedia user: Archenzo)
אמנית המוות, זה היה הכינוי שלנו בתיכון | צילום: wikimedia user: Archenzo

היא צומחת במשך כל עונות השנה, ומקרי הרעלה כתוצאה מאכילתה בשוגג תועדו ב-5 יבשות (גם בישראל). העניין הוא, שהיא פשוט מאוד דומה לפטריות מאכל שאנחנו מכירים כמו פטריית שדה האורז, הקוקורה והשמפיניון. בשנת 2015 הורעלו כ-40 מלקטים בגרמניה מהפטרייה, ורופא בקליפורניה דיווח כי מאז שנת 2007 טיפל ב-78 מקרי הרעלה של הפטרייה. לפי קורבנות ההרעלה, לפטרייה יש טעם מדהים. היא גורמת לעניין רב בקרב הקהילה המדענית המנסה להבין מדוע היא כל כך קטלנית ולבודד ממנה את הרעלן.

בפטרייה אחת יש מספיק רעל כדי להרוג בן אדם מבוגר. אז איך לא נאכל בטעות את הפטרייה? יש מספר סימנים שניתן לזהות בעזרתם את הפטרייה:

הרבה זימים לבנים מתחת לכיפה:

אמנית המוות (צילום: ביזנס אינסיידר)
זימים לבנים | צילום: ביזנס אינסיידר

כיפה קטנה בבסיס הפטרייה:

אמנית המוות (צילום: ביזנס אינסיידר)
כיפה בבסיס | צילום: ביזנס אינסיידר

כיפה בצבע צהבהב-ירקרק:

אמנית המוות (צילום: ביזנס אינסיידר)
צבע צהבהב-ירקרק | צילום: ביזנס אינסיידר

טבעת על גזע הפטרייה:

אמנית המוות (צילום: ביזנס אינסיידר)
טבעת בגזע | צילום: ביזנס אינסיידר

ובנוסף, יהיה לפטרייה ניחוח ורדים. ליקוט נעים וזהיר!

(מקור)