האמנים שאחראיים לעשרות החישוקים המוזרים במדבר בדרום-מערב אפריקה לא ממש מתעניינים באמנות, אבל זה לא אומר שאין להם כישרון טבעי לזה. המעגלים המסתוריים, המוכרים כ"מעגלי פיות", צצים בדפוסים קבועים לאורך מדבר נמיב הצר, שמשתרע מאנגולה, דרך נמיביה עד דרום-אפריקה, ובמשך שנים ניסו חוקרים להסביר מדוע.

מעגלי הפיות במדבר נמיב (צילום: nbcnews.com)
צילום: nbcnews.com

המדבר מתפרש על פני שטח של יותר מ-80,000 קמ"ר, ולאורך 1,600 קילומטרים, ברצועה צרה במקביל לחוף האוקיינוס האטלנטי בחלק הדרומי של היבשת השחורה. רבים עסקו בשאלה מה גורם לצלקות המזרות האלה באמצע השממה וכעת מאמינים החוקרים שהאחריות נופלת על הכתפיים הזעריות אך החסונות של זן טרמיטים בשם Psammotermes allocerus.

רוצים עוד הרבה סיפורים מעניינים, משעשעים, מרגשים ומטורפים? תנו לייק בפייסבוק

לפי המחקר של הביולוג נורברט יורגנס מאוניברסיטת המבורג (גרמניה), שפורסם ביום חמישי בכתב העת היוקרתי "Science", בתוך כל המעגלים הצחיחים האלה חיים הטרמיטים, ובבדיקה שהוא ערך בשנים 2006-2012, הוא גילה שיותר מחמישה סנטימטרים של מים אגורים במאה הסנטימטרים העליונים של אדמה, אפילו בתקופה היבשה ביותר של השנה.

לדבריו, הטרמיטים חיים עמוק מתחת למעגלים וניזונים משורשי הצמחייה. בנוסף לאנרגיה שהם צורכים, הם מותירים את מרכזי המעגלים צחיחים וכך מסייעים למי הגשמים להיאגר ולהיספג בקרקע במקום להתאדות בשמש הקופחת. הסיבה לצורות המעגלים היא פשוט שהמים מתפשטים בצורה שווה בקרקע.

מעגלי הפיות תחומים על ידי צמחייה, שזוכה להשקייה קבועה, וכך מערכת אקולוגית כזו מצליחה לשרוד במשך עשרות שנים. בניגוד לזנים אחרים של טרמיטים, אלה לא בונים קינים גדולים על פני השטח אלא חיים במנהרות תת-קרקעיות עמוקות וצרות בתוך החול הלח, ומרחיבים בהדרגה את המעגלים, שמסוגלים להגיע לקוטר של כ-12 מטרים.

(מקור)