פוליה קונדנסטה (צילום: dailymail.co.uk)
המ... שייני | צילום: dailymail.co.uk

חוקרים בריטיים הגדירו פרי קטן הגדל ביער הגשם האפריקני כזן הביולוגי הבוהק ביותר המוכר למדע. החרוזים הקטנים בעלי הגוון המתכתי הכחול גדלים על גבעול בגובה של כ-45 סנטימטרים ובשפה מדעית הצמח קרוי "פוליה קונדנסטה".

הוא גדל בכל מרכז היבשת השחורה, מאתיופיה עד אנגולה ומוזמביק, שם קוטפים את הפרחים שלהם לקישוט. לדברי הפיזיקאית ד"ר סילביה וינוליני ועמיתיה, האור משתקף בכיוון ימני או שמאלי מכל תא בנפרד - תופעה מאוד לא שגרתית ברקמה אחת.

רוצים עוד הרבה סיפורים מעניינים משעשעים, מרגשים ומטורפים? תנו לייק בפייסבוק

הצבע הדומיננטי של הפרי נובע מאינטראקציה של האור עם סיבים זעירים של תאית המסודרים בשכבות בקליפה (כמו בצל), ולמעשה אין לו בכלל פגמנט כחול. תאי הצמח מחזירים אור בצבעים שונים באופן המדמה את טכניקת הפוינטיליזם (ציור בנקודות) שהשתמשו בה כמה מהציירים האימפרסיוניסטים הגדולים.

פוליה קונדנסטה (צילום: dailymail.co.uk)
זה רק נראה כחול | צילום: dailymail.co.uk

התאים משנים את צבעם בהתאם לזווית הצפייה בהם והמרחק בין השכבות הללו משתנה קלות מתא לתא ומעניק לצמח מראה נוצץ במיוחד. חוקרים מהאקדמיה הלאומית למדעים - ארגון אקדמי אמריקני ללא כוונות רווח - הסבירו שהצבעוניות הזו אמורה לרמות חרקים מאביקים ולגרום להם לנחות על הצמח ללא תמורה תזונתית.

בנוסף, הפירות הצבעוניים עשויים למשוך ציפורים וחיות אחרות שמקשטות את הקנים והמחילות שלהם כדי למשוך בנות זוג. לדברי ד"ר וינוליני מאוניברסיטת קיימברידג', צבע מבני (שאינו נובע מפיגמנט) נפוץ מאוד בטבע ולרוב משמש בעלי חיים לתקשורת, בחירת בני ובנות זוג ולהסוואה.

עם זאת, תפקיד המנגנון הזה בצמחים מובן חלקית ורוב המחקרים נוגעים לעלים ופרחים. "תקשורת ביולוגית באמצעות צבעים מובנים קיימת כבר לפחות 500 מיליון שנה", היא אמרה. "ודוגמה לצבעוניות מרובת שכבות בצמחים היא פירות הפוליה קונדנסטה. הפרי הזה מנצנץ יותר מכל אורגניזם שאי פעם נתקלנו בו", היא סיכמה.

(מקור)