חם, לח ואביך: אם התסכלתם באחרונה בתחזית בטח כבר גיליתם שהקיץ הגיע לארצנו במלוא הכוח. האם אתם מוכנים לכמה חודשים מלאים ברביצה על חוף הים, שיזוף, שחייה ונחילי חרקים? אספנו בשבילכם כמה טיפים שימושיים באדיבות מדענים שיעזרו לכם לשרוד את העונה החמה.

יתוש על יד (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
סליחה, אתה נושך את צווארי | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

למה יתושים עוקצים אותי?

מכירים את זה שאתם קמים בבוקר עם מיליון עקיצות כואבות ומגרדות, בעוד שותפכם למיטה קם רענן ובלי עקיצה אחת? מסתבר שמדענים גילו כי יש הרבה סיבות להעדפה מסוימת של יתושים (או יותר נכון יתושות), ואכן יש אנשים שנחשבים "טעימים" יותר עבור יתושים וזוכים בכבוד המפוקפק של עקיצות חוזרות ונשנות.

אז מי הם האנשים הפגיעים במיוחד? זה מתחיל בפחמן הדו-חמצני שאתם פולטים. יתושים יכולים להריח דם ממרחק, אבל הם מאתרים את הטרף שלהם על ידי מעקב אחר הפחמן שבני אדם וחיות פולטים בנשימתם. ככל שאתם פולט יותר – היתוש יוכל לזהות אותך יותר טוב. אנשים במשקל גבוה או אנשים גבוהים במיוחד פולטים יותר פחמן, וכך גם נשים בהיריון, ולכן הם לקוחות מועדפים בקהילת המזמזמים. כמו כן, המיתוס שיתושים מעדיפים נשים כנראה נכונה – מכיוון שלנשים יש עור דק וחלק יותר, המאפשר מציאת לוקיישן נוח יותר לעקיצה.  

אבל לא רק המין שלכם חשוב – גם סוג הדם משנה. אם אתם נעקצים הרבה, סביר להניח שיש לכם סוג דם O. היתושים מעדיפים לעומת זאת להתעלם מבעלי סוג דם A או B.

מצחיקים בים (צילום: oddee)
לא חכמה בשמש | צילום: oddee

האמת מאחורי סרטן העור

במדינה שטופת שמש כמו ישראל, שיעור סרטן העור באוכלוסיה גדול יחסית. ישנם הרבה מיתוסים סביב סרטן העור: אי אפשר לקבל אותו אם יש לי עור כהה ואם מתמרחים בקרם הגנה הסיכוי לסרטן אפסי. אז מסתבר שהמיתוסים האלה לא נכונים בכלל או נכונים רק חלקית, וכדאי לדעת את המידע המלא כדי לשמור על בריאותנו.

כל רופא יגיד לכם שחשיפה מתונה לשמש היא בריאה – ויטמין D, שהוא חיוני לבניית עצמות ולמערכת החיסונית, משוחרר בגופנו רק כשאנחנו נחשפים לאור שמש. למרות זאת, חשיפה ארוכה מדי לשמש יכולה להיות קטלנית.

שיזוף הוא התגובה של גופנו לחשיפה לקרינה אולטרה-סגולה שמגיעה מהשמש. שיזוף (וגם כוויית שמש) נגרמים כשקרניים אולטרא-סגולות פוגעות ב-DNA שלנו, פגיעה שלבסוף יכולה לגרום לסרטן העור. מחקרים הראו קשר ישיר בין שיזוף וחשיפה ממושכת לשמש לסרטן העור. בגלל שהקרניים האולטרא-סגולות מפרקות גם את הקולגן בעור שלנו, שמעניק אלסטיות, חשיפה לשמש גורמת גם לקמטים, הזדקנות מואצת של העור ולעור נפול.

ואם חשבתם שהתמרחות בקרם הגנה תציל אתכם, מסתבר שזה לא תמיד נכון. קרם הגנה מהשמש אכן חוסם חלק מהקרניים המזיקות אבל אין לו הגנה מלאה. בנוסף לכך, מחקרים גילו שרוב הקרמים יעילים רק בחצי השעה הראשונה למריחה ואחר כך יעילותם בחסימת קרני השמש יורדת בהתמדה. ומה לגבי מספר ה-SPF על האריזה? חוקרים גילו שמוצרים עם SPF 15 הם מספיק יעילים בחסימת קרני UV ומצליחים לסנן כ-93% מהקרניים ואין ממש צורך בתכשיר עם SPF גבוה יותר (שלרוב גם יקרים יותר).

ומה לגבי המיתוס שאנשים עם עור כהה הם לא בקבוצת סיכון לסרטן העור? מסתבר שהמיתוס הזה שגוי לחלוטין ואף מסוכן. מסתבר שבניגוד לדעה הרווחת, אנשים כהים הם בעלי סיכוי גבוה יותר למות מסרטן העור מכאלה עם עור בהיר. אז למה זה קורה? לאנשים עם עור כהה אכן יש מעט יותר הגנה טבעית מהשמש, אך מדובר ביתרון קל בלבד ועדיין יש להיזהר בחשיפה ממושכת. לרוב בעלי עור כהה מרגישים שאננים ולא נזהרים כלל בחשיפה לשמש. עובדה זאת גורמת לגילוי מאוחר של הסרטן ולמקרי מוות גבוהים יותר באוכלוסיה זו.

אז איך אפשר להימנע מסרטן העור? כמובן שכדאי להגביל את זמן החשיפה לשמש. כשאתם יוצאים לשמש כדאי ללבוש בגדים ארוכים ולחבוש כובע רחב. בנוסף לכך צריך למרוח קרם הגנה ולחדש אותו כל חצי שעה, ולשהות בצל כמה שאפשר.

בריכה בסין
מספיק שאחד מכל ישתין וזה כבר מסוכן

להשתין בבריכה יכול להיות קטלני

למרות שאף אחד לא אוהב לדבר על זה, כנראה שכולנו עשינו את זה באיזשהו שלב בחיינו ועשינו פיפי בבריכה. מסתבר ששתן בבריכות הוא לא רק משהו משעשע ומדובר בעיה רצינית, שיכולה להיות מסוכנת.

לרוב מוסיפים לבריכות חומרים כימיים (כמו כלוריד) על מנת להרוג חיידקים שנמצאים במים ולהפוך את הבריכה לבטוחה לשחייה. במינונים קטנים החומרים האלה לא רעילים (למרות שהם יכולים לגרום לגירוי בעיניים ובגרון), אך במינונים גבוהים החומרים הללו יכולים לגרום לבעיות נוירולוגיות ובעיות לב, במיוחד אצל ילדים. אז מסתבר שלמרות שמשתמשים במינונים קטנים בבריכות, הן יכולות להפוך רעילות בעקבות הפיפי שלכם.

מחקר נרחב בדק את הקשר בין שתן של בני אדם למים עם כלור, וניסה לערבב מינונים שונים על מנת לבדוק מה יקרה לרמת החומציות ולטמפרטורה של המים. בנוסף לכך הם נטלו דגימות ממאות בריכות ציבוריות שכבר היה בהן שתן ברמה מסוימת. מה שהם מצאו היה די מדהים: מסתבר שכאשר מוסיפים שתן למים עם כלור, רמת החומציות במים עולה באופן ניכר, כאילו הוסיפו למים כמות קטנה של כלור. כלומר, כאשר הרבה אנשים משתינים בבריכה, הדבר דומה להוספה של חומרים כימיים מסוכנים, שיכולים לגרום נזק עצבי.

המסקנה של החוקרים הייתה חד משמעית: אם יש לכם פיפי, לכו לשירותים והשתדלו לא להשתין בבריכה כי הדבר גורם לבריכה להיות מסוכנת לכם ולשוחים אחרים. בנוסף המליצו החוקרים ללכת לבריכות בהם מחליפים את המים לעיתים קרובות וכמויות הכלור נמצאות בתקן.

נערה בדיכאון יושבת על הרצפה (צילום: רועי ברקוביץ')
גם כשחם זה מדכא | צילום: רועי ברקוביץ'
         

כשעצובים הולכים לים: יש כזה דבר "דיכאון קיץ"

בטח שמעתם על תופעת "דיכאון החורף", שגורמת לאנשים להיות מדוכדכים במיוחד בתקופת החורף והסתיו. לפי הסברה דיכאון חורף נגרם בגלל המיעוט באור שמש, שגורם להפרעה בקליטת הורמונים מסוימים במוח. אבל מסתבר ש"דיכאון עונתי" לא מוגבל רק לחורף ויש אנשים שנכנסים לדיכאון גם בגלל הקיץ, למרות השפע באור שמש.

הלוקים ב"דיכאון קיץ" נוטים לחוש עצבות, חרדה והפרעות שינה כגון אינסומניה, כשתופעות אלו מוגבלות אך ורק לתקופת הקיץ והאביב. בניגוד לדיכאון חורף, שמאופיין באכילת יתר של מאכלים שומניים, הלוקים בדיכאון קיצי סובלים מחוסר תיאבון מוגבר, ולרוב יורדים הרבה במשקל.

אבל מה גורם לדיכאון העונתי הזה? בניגוד לסברת אור השמש של "דיכאון החורף", עדיין לא הצליחו למצוא הסבר חד משמעי לדיכאון הקיצי. חלק מהחוקרים חושבים שהמקור לדיכאון הוא הטמפרטורות הגבוהות, שיכולות לשבש תהליכים הורמונאליים. חוקרים אחרים סבורים שיש קשר בין אלרגיות עונתיות לסוג זה של דיכאון ומצאנו קשר חזק בין אנשים הלוקים באלרגיות ובין אנשים עם דיכאון עונתי. החוקרים מצאו כי התקופה בה יש הכי הרבה התאבדויות בקיץ היא גם התקופה בה יש הכי הרבה אלרגנים של צמחים באוויר.

אז מה עושים אם אתם נכנסים לדיכאון דווקא בקיץ? ההמלצה היא להישאר בבית כמה שאפשר, להדליק מזגן ואם יש לכם אלרגיות עונתיות – לקחת תרופות נגד אלרגיות. וזכרו, מדובר במשהו זמני. או כמו שלימדו אותנו ב"משחקי הכס": "winter is coming".