מצעד הגניבות (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
חלק מהפרטים כנראה יפתיעו אתכם | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

עברייני הרכוש בישראל בשנים האחרונות משתדרגים יחד עם קצבו של הדור; ככל שהטכנולוגיה משתכללת כך גם סדרי העדיפויות של הגנבים משתנה מהקצה אל הקצה. "לפני עשרים שנה טלוויזיות צבעוניות ומכשירי וידאו היו הלהיט, יותר מגניבות כלי רכב, היום משתדלים לגנוב דברים קלים ומהירים כמו טלפון סלולרי, מחשבים וטלוויזיות, אבל גם כלבים יקרים ואפילו נעליים ובגדי מותגים", מסביר קצין בילוש בכיר באחת מתחנות המשטרה במרכז הארץ. "פירמידת הגניבות השתנתה מאוד ורמת הסיכונים של הגנבים משתנה. כלי הרכב היה דבר שווה מאוד לפני עשר ועשרים שנה והיום אנחנו רואים ירידה גדולה מאוד בגניבות רכב גם בגלל שרמת המיגון השתכללה וגם בגלל שהסיכוי להיתפס גבוה מאוד יחסית לעבר".

>> מפתיע: מה הישראלים גונבים הכי הרבה מהסופר?

ההערכות במשטרה מדברות על כך שהנזק מגניבות הוא למעלה מעשרה מיליארד שקל בשנה. הנתונים די מפחידים: 171 אלף עבירות רכוש היו בישראל בשנת 2103 (ירידה של שני אחוז לעומת 2012) מתוך 365 אלף מכלל התיקים, כלומר מחצית מכלל תיקי הפשיעה בישראל מקורם בעבירות רכוש.

אז מה הגנבים והפורצים גונבים מהבתים, מכלי הרכב, ממוסדות ציבור ומבתי עסק? הנה מצעד הגניבות העדכני ביותר:

אופניים חשמליים (צילום: רונן טופלברג)
הלהיט התורן (תמונת אילוסטרציה) | צילום: רונן טופלברג

1. אופניים. לפי ההערכות יותר מ-60 אלף זוגות אופניים נגנבו בשנה האחרונה, למרות שדווח רק על 33 אלף מקרים. הלהיט האחרון של הגנבים הוא גניבת אופניים חשמליים – גם יקר יותר, וגם קל יותר למכירה.

2. סמארטפונים. מכת מדינה: כ-50 אלף נגנבו בשנה האחרונה. המשטרה מצליחה להעלות את אחוזי התפיסות של המכשירים הגנובים לכדי 20 אחוז אבל עדיין הגנבים חוגגים ודואגים למכור את המכשירים במהירות רבה כדי להיפטר מהם לבעלי מעבדות ואזרחים תמימים שחושבים שעשו עסקה טובה ולא מבינים שגם החזקת רכוש גנוב זו עבירה פלילית.

אין תמונה
הגנבים רק מחכים שתסובבו את הראש

3. כלי רכב, אופנועים. כ-20 אלף נגנבים בשנה, אמנם קיימת מגמת ירידה בגניבות כלי רכב אך עלייה גדולה יחסית בשנים האחרונות בגניבות קטנועים ואופנועים שלמרבית בעליהם אין בכלל ביטוח מקיף בגלל עלויות יקרות ורובן לא מדווחים למשטרה.

4. מחשבים, טאבלטים. כ-15 אלף נגנבים בשנה. המחשבים נגנבים לרוב מבתי ספר, בתי עסק, מוסדות ציבור ומעט מאוד מדירות. הטאבלטים הוא שחקן חדש בשוק הגניבות וככול שהוא יוקרתי יותר הוא קורץ יותר לגנבים שמחפשים אותו בנרות.

5. בגדי מותגים. חלק מגניבות הבגדים מתבצעות מפריצות לחנויות יוקרה אבל השאר מגניבות של חבלי דירות או מתוך בתים. הבגדים הגנובים נמכרים בשווקים ברחבי הארץ ובדוכנים מאותרים בישובים שונים.

6. נעליים. בעיקר נעלי ספורט, הנחשבות למבוקשות בקרב עברייני הרכוש. הם מעדיפים לגנוב בעיקר נעליים יקרות ומוכרות כדי למכור אותן כיד שנייה או לשימושם האישי שלהם או של בני משפחותיהם.

7. תכשיטים, שעונים. חלה ירידה בגניבות תכשיטים ושעונים, מהסיבה הפשוטה שבעלי דירות רכשו כספות או פשוט מצאו מקומות מסתור שמונעות מהפורצים לאתר אותם. למרות כל זה, תכשיטים עדיין נחשבים למבוקשים בקרב הגנבים.

מקרר ריק (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
לפעמים עדיף שהמקרר יהיה ריק | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

8. אוכל, מוצרי מזון. קשה להאמין אבל בעלי דירות רבים דיווחו בשנה האחרונה שהפורצים רוקנו להם את המקרר וגנבו להם פריטי מזון רבים שהיו בבית. בקיצור הפורצים עושים 'שוק' בדירות אליהם הם פורצים.

כלב חמוד (צילום: Cindy Ord, GettyImages IL)
שמרו על הכלבים שלכם! | צילום: Cindy Ord, GettyImages IL

9. כלבים, תוכים. בשנים האחרונות חלה עלייה בגניבות כלבים מחצרות בתים ומתוך הבתים עצמם. מדובר בכלבים שיש להם ביקוש גדול בשוק. למרות שלרוב הכלבים יש שבב אלקטרוני הגנבים מצליחים למכור אותם בישובים ערבים, בשטחי הרשות הפלסטינית ובשווקים למכירת בעלי חיים ברחבי הארץ. כמו כן, בחמש השנים האחרונות יש עלייה של מאות אחוזים בגניבות של זני תוכי נדירים מחנויות בעלי חיים ומדירות. הזן המבוקש 'גאקו', עלותו כ-5,000 שקל ולעיתים יותר. בעת המכירה הגנב מרוויח כ-3,000 שקל.

איש עם תוכי (צילום: ThinkStock)
וגם על התוכים | צילום: ThinkStock

10. יצירות אמנות, פריטים עתיקים. חלק גדול מעברייני הרכוש לא מבין ביצירות אמנות אבל הם אם נתקלים ביצירות אמנות או פריטים עתיקים הם לא יהססו לגנוב ולמכור לכל דיכפין ובעיקר לסוחרי עתיקות ומציאות בדרום הארץ ובמרכז.