היום לפני 25 שנה מדינת ישראל סערה בעקבות הזיכוי של אחד מפושעי המלחמה האכזריים ביותר, לכאורה, שידעה ההיסטוריה האנושית. ב-29 ליולי, 1993, הרכב של חמישה שופטים בבית המשפט העליון קבע כי זיהויו של ג'ון דמיאניוק בתור "איוון האיום" אינו הוכח באופן חד משמעי ועל כן, הוא זוכה מחמת הספק. אבל איך זה קרה?

דמיאניוק היה חייל אוקראיני של הצבא האדום אשר נפל בשבי של הגרמנים בשנת 1942 ומאז פעל בתור חלק מחילות העזר של הנאצים בתקופת מלחמת העולם השנייה. במרוצת השנים, דמיאניוק שב וטען כי באותה תקופה הוא היה שבוי של הנאצים, אך עדי ראייה רבים קושרים אותו לחלק ממחנות הריכוז הגרועים ביותר שפעלו באותה תקופה. מעבר לזה, הוא מוכר לרוב בתור אחד השומרים האכזריים ביותר במחנה ההשמדה טרבלינקה.

דמיאניוק הוסגר לישראל מארה"ב בשנת 1986, לאחר שהוא זוהה על ידי ניצולי שואה בתור "איוון האיום". על פי העדויות, הוא נהג להתעלל באסירים של מחנה ההשמדה באכזריות רבה. כתב האישום נגדו גרס כי הוא נהג, בין היתר, לנהוג בברוטאליות נגד היהודים ששהו במחנה ההשמדה מתוך הזדהות עם האידיאולוגיה הנאצית.

עדי ראייה מספרים כי דמיאניוק נהג לדחוס בכוח יהודים אל תאי הגזים ולאחר מכן להפעיל את מנגנון ההשמדה בעצמו. לעיתים, הוא אפילו היה מוציא אותם מתאי הגזים ורוצח אותם במו ידיו. כמו כן, התביעה טענה כי הוא נהג להתעלל בקבוצות אסירים ממחנה העבודה של טרבלינקה וטיפח לעצמו מוניטין בתור אחד השומרים המשוגעים, אלה שרוצחים אנשים במכות. על פי כתב התביעה והעדויות שהצטברו, "איוון האיום" היה אחראי לרציחתם של מאות אלפי יהודים.

משפטו של דמיאניוק סוקר רבות בכלי התקשורת בארץ ולאחר שנה של דיונים משפטיים, בית המשפט המחוזי בירושלים קבע כי זהותו הוכחה ודנו אותו לעונש מוות. הקביעה התבססה על עדויות של למעלה מ-10 עדי ראייה שזיהו אותו בתור השומר האכזר, כולל ניצולי שואה וסמל גרמני ששירת ביחד איתו. אף על פי כן, דמיאניוק ערער על הרשעתו לבית המשפט העליון – שם הוא זוכה מחמת הספק.

ע

לאחר הזיכוי בבית המשפט העליון, דמיאניוק גורש בחזרה לארה"ב בשנת 1993. למרות הזיכוי שלו, הסאגה המשפטית שלו הייתה רחוקה מסיום. בשנת 2002, אזרחותו האמריקאית נשללה שנית בעקבות ראיות חדשות שהתגבשו נגדו באוקראינה והוא שוב מצא את עצמו עומד בפני גירוש. סנגורו של דמיאניוק ערער על ההחלטה וגרס כי בשל מצבו הרפואי הרעוע, הגירוש עלול להוביל למותו - בית המשפט דחה את הערעור.

בשנת 2009 הוצא נגדו צו מעצר במינכן בעוון יותר מ-29 אלף סעיפים של סיוע לרצח בתקופה שבה דמיאניוק שירת בתור שומר במחנה ריכוז סוביבור. הוא הוטס לגרמניה בחודש מאי, שם הוחלט להעביר אותו הליך משפטי מזורז. שנתיים מאוחר יותר, בית המשפט קבע כי השומר לשעבר סייע לרצוח למעלה מ-28 אלף יהודים בתקופתו בסוביבור – אך צוות ההגנה שלו הגיש ערעור על ההרשעה.

בזמן שבית המשפט המקומי דן בערעור שלו, דמיאניוק שהה בבית אבות גרמני והמתין לסוף ההליכים. ב-17 למרץ 2012, הוא מת בעודו ממתין לתום ההליכים המשפטיים. בעקבות זאת, בית המשפט המקומי החליט להפסיק את ההליכים המשפטיים בנוגע לערעור שלו ובגיל 91, דמיאניוק מת כשהוא מוגדר על פי החוק הגרמני כאזרח חף מפשע, ואלפי קורבנות שעברו תחת ידיו לא זכו לסגירת המעגל שכה קיוו לה.