מסמך סודי של הצבא הסובייטי חושף את היקף הנזק של הניסויים הגרעיניים שנערכו בבריה"מ. בין השנים 1949-89, נערכו כ-456 ניסויים בנשק גרעיני באתר 'סמיפאלאטינסק', שבקזאחסטן – 116 מהם בוצעו על פני האדמה. המסמך חושף שבמהלך שנת 1956, אחד הפיצוצים גרם לענן רדיואקטיבי שנישא עם הרוח אל העיירה התעשייתית אוסט-קמנוגורסק. כתוצאה מכך, למעלה מ-600 מתושבי העיירה הזדקקו לסיוע רפואי וככל הנראה כ-100,000 אנשים הושפעו מהקרינה הרדיואקטיבית.

משמעות הדבר שהאירוע הזה חמור בהרבה מאסון הכור בצ'רנוביל. למעשה, מבחינת היקף הנפגעים, הוא פי ארבע גדול יותר ממה שאירע בצ'רנוביל – והנזק מורגש עד ימינו. מקומיים מדווחים שילדים מהאזור ממשיכים להיוולד עם פגמים כתוצאה מהנשורת עד היום.

 

אסון גרעיני (צילום: New Scientist)
מסמך סודי של צבא בריה"מ נחשף לאחרונה | צילום: New Scientist

אסון גרעיני (צילום: Dailymail)
אתר הניסויים הגרעיניים 'סמיפאלאטינסק' | צילום: Dailymail

על פי המסמך, משלחת של מדענים נשלחו לאזור על מנת לאמוד את היקף הנזק באזור העיירה. הם גילו זיהומים רדיואקטיביים ברחבי האזור, אבל המשיכו לאמוד את השפעות הקרינה באזור – בלי לספר על הניסויים הגרעיניים לקהילה הבינלאומית או אפילו לאנשי האזור. למעשה, עד עכשיו, כל ממצאי החקירה שלהם סודיים ביותר.

באחד הדיווחים נאמר: "החומר הרדיואקטיבי שהשפיע על האנשים והסביבה התפזר פה במשך שנים". עיתונאים רבים מהמערב סיקרו את השפעות הניסויים הגרעיניים על תושבי ברחבי בריה"מ. כלומר, זה לא חדש שהממשל הסובייטי היה עושה ניסויים באזורים מאוכלסים, אבל הפעם זה שונה – הפעם, יש מסמך רשמי שמוכיח שהממשל ידע על הזיהום, אבל המשיך בניסויים בכל זאת.

 

אסון גרעיני (צילום: AFP/GETTY)
באסון נפגעו כ-100 אלף אזרחים | צילום: AFP/GETTY

מעבר לזה, המסמך מציג ממצאים שאינם תואמים את המציאות – לדוגמא, שהתחלואה באזור היא כתוצאה ממים מזוהמים. במילים אחרות, המדענים טייחו את נזקי הנשורת הגרעינית. לא ברור כרגע כמה אזרחים מתו כתוצאה מהזיהום. מומחים מדווחים שכיום ישנם אזורים מסויימים במורד אתר 'סמיפאלאטינסק' שבטוחים למחייה, אבל ישנם גם אזורים שלעולם לא ניתן יהיה לשקם אותם.

 

אסון גרעיני (צילום: AFP/GETTY)
האפקטים של האסון נראים עד ימינו | צילום: AFP/GETTY

(מקור)