ינואר, 1965. הצבא הרוסי מעוניין ליצור מאגר מים בסמוך למתחם סמיפלאטינסק, אתר ניסויים בנשק גרעיני בקזחסטאן. הם יכולים להתחיל לחפור, אבל למי יש זמן בשביל דברים כאלו? אז הם עשו קיצור דרך והפעילו במקום פצצת אטום במשקל 140 אלף טון – וכך נוצר אגם צ'גאן, מאגר מים שמזוהם בנשורת גרעינית עוד בימינו.

הפצצה הופעלה במסגרת התוכנית 'פיצוצים גרעיניים בשביל הכלכלה הלאומית' (אמיתי לחלוטין) שמטרתה הייתה לבדוק אם ניתן ליישם את הנשק למטרות שלום. במקרה הזה, לבדוק אם ניתן ליצור מאגרי מים באמצעות נשק אטומי. הפצצה הנ"ל הייתה הראשונה מתוך 156 ניסויים גרעיניים שבוצעו על ידי הממשל הרוסי בין השנים 1965 ועד 1989.

חוץ מאשר ליצור מאגרים מזוהמים, הממשל הרוסי יישם את תוכנית 'פיצוצים גרעיניים בשביל הכלכלה הלאומית' בשביל לכבות שריפות. בשנת 1963, החל לבעור מאגר הגז אורטה-בולאק שבאוזבקיסטאן למשך 3 שנים ללא יכולת אמיתית להשתלט על הלהבות. בשנת 1966, הופעלה פצצת אטום מתחת למאגר הגז. מהנדסים קדחו חור באדמה בעומק של כ-1,500 מטרים והשחילו פנימה פצצה במשקל 30 אלף טון. הפצצה הופעלה ממרחק של 35 מטרים מחור היציאה של המאגר וגרמה לכיבוי הלהבות תוך 23 שניות ללא נשורת גרעינית מעל הקרקע – לטענת גורמים בממשל הסובייטי.

                   

הממשל הסובייטי קיווה שניתן יהיה להיעזר בפצצות אטום לצורך מציאת משאבים מתחת לאדמה כגון גז ונפט. כמו כן, הם השתמשו בראשי נפץ גרעיניים לצורך בנייה של סכרים ותעלות מים. בשנת 1988, מיכאל גורבצ'וב הורה לעצור את התוכנית לאלתר כחלק מהסכם פירוק נשק גרעיני לטווח בינוני אשר נחתם עם רונלד רייגן – הנשיא ה-40 של ארה"ב.

(מקור)