הוא הואשם בפשעים מזעזעים ביותר: קניבליזם, הטלת מומים, סדיזם, מעילות ושלושים ושמונה רציחות. הקיסר לשעבר של הרפובליקה המרכז-אפריקנית, ז'אן-בֶּדֶל בּוֹקאסה, מצא את עצמו על דוכן הנאשמים בדצמבר 1986, חודשיים אחרי שחזר מגלותו.

זה היה זמן של יישוב חשבונות. הוא עמד להתייצב פנים-אל-פנים מול האנשים שעינה כשהיה הרודן הכול-יכול באחת המדינות העניות ביותר באפריקה.

בוקאסה תפס את השלטון במדינה הזאת שבמרכז אפריקה, שאין לה מוצא לים, בהפיכה צבאית ב-1966, ומיד הצהיר על "תקופה חדשה של שוויון". לאמיתו של דבר נועד השוויון לאיש אחד בלבד – לו עצמו. בסיוען של לוב וצרפת פתח בוקאסה באורגיה של מעשי זוועה שנמשכה שלוש-עשרה שנים.

מושב הפתיחה של משפטו החל ב-15 בדצמבר 1986, באולמות המחניקים של "ארמון הצדק" בבַּנגוּי, בירת נחלתו לשעבר של בוקאסה. נציגי התקשורת העולמית נהרו לשם בהמוניהם, להוטים לדווח על כל פרט מזוויע מימי השלטון הקיסרי הגרוטסקי שלו.

בוקאסה שכר שני עורכי דין צרפתים בכירים. הוא ידע שיזדקק לצוות המשפטי המעולה ביותר כדי להציל את עצמו מעונש מוות.

הופעתו של הקיסר לשעבר, בן שישים וחמש בעת ההיא, בבית המשפט הייתה מוזרה. הוא לבש חליפה מהודרת עם שני טורי כפתורים, אבל כף רגלו הימנית החולה בצינית הייתה נתונה בנעל בית פתוחה. הוא עקב אחרי המשפט בריכוז, ומפעם לפעם היה מאבד את סבלנותו ופולט הערות והתנצלויות מוזרות.

עדי התביעה תיארו את האכזריות המפלצתית של משטרו. אחד מטבחיו לשעבר, פיליפ לינגוויסה, סיפר שפעם הורו לו להכין לבוקאסה ארוחה מיוחדת. המנה הראשית הייתה גופת אדם שהקיסר שמר בחדר הקירור שלו.

עדים אחרים תיארו איך פרצו לתוך ארמונו של בוקאסה זמן קצר אחרי שהודח. הם חיפשו קרובי משפחה שנעדרו זה זמן רב ונחרדו למצוא בארמון מקררים גדושים בגופות ובחלקי גופות.

עדה אחת סיפרה שבוקאסה הוציא להורג את בעלה, הגנרל מֶבּוֹנגוֹ, כי סירב להרשות לבוקאסה לשכב איתה. לשמע דבריה בבית המשפט נתקף בוקאסה נקיפות מצפון פתאומיות. "אני מקבל את האחריות המוסרית למותו של הגנרל הזה," אמר וביקש את סליחתה של האישה.

ז'אן בדל בוקאסה (צילום: יחסי ציבור)
ז'אן בדל בוקאסה | צילום: יחסי ציבור

כמה מן העדויות המרשיעות ביותר נמסרו מפי קבוצה של עשרים ושבעה צעירים, היחידים ששרדו ממאה ושמונים הילדים שנרצחו באפריל 1979, אחרי שיידו אבנים על מכונית הרולס-רויס החולפת של בוקאסה. הם ביקשו למחות על שנאלצו ללבוש מדי בית ספר יקרים, שאותם חויבו לקנות ממפעל בבעלותה של אחת מנשותיו של בוקאסה.

אחדים מן הילדים סיפרו שבוקאסה בא לבקר אצלם בלילם הראשון בבית הסוהר והורה לשומרים להכות אותם באלות עד מוות. כמו כן סיפרו שהוא עצמו השתתף בריסוק גולגולותיהם של חמישה מן הילדים במקל ההליכה שלו, המגולף בעץ הובנה.

העדים ציירו תמונה קודרת של החיים בכלא הידוע לשמצה של בוקאסה, כלא נגארַגבָּה. האסירים היו כבולים דרך קבע בידיהם וברגליהם בשלשלאות לרצפה. בפיקוחו של מנהל הכלא, ג'וזף מוֹקוֹאָה, מתו אסירים ברעב או נחנקו למוות. אחרים נרצחו במהלומות פטיש חוזרות ונשנות.

ז'אן בדל בוקאסה (צילום: יחסי ציבור)
ההוצאות להורג של בוקאסה | צילום: יחסי ציבור

בוקאסה לא חדל להתערב בנעשה בבית המשפט. הוא הביע את מורת רוחו מכך שמאשימים אותו בפשעים מזעזעים כל כך וטען שמעולם לא הורה אישית לענות מישהו מנתיניו. הוא לא הודה באחסון גופות אדם בארמונו.

כשהלכו העדויות נגדו והתרבו ניסה בוקאסה להטיל את האשמה על כמה משרי ממשלתו לשעבר. וכשעלה על דוכן העדים התקשו הצופים להאמין למשמע אוזניהם כשאמר, "אני לא קדוש. אני רק אדם כמו כל אדם אחר."

עוד ועוד פשעים לכאורה נחשפו בבית המשפט, וכעסו של בוקאסה הלך וגבר. פעם אחת קפץ על רגליו ונזף בתובע הראשי. "מה שמרגיז הוא שזה הכול על בוקאסה, בוקאסה, בוקאסה! יש מספיק פשעים שמייחסים לי בלי שתאשים אותי בכל הרציחות שנעשו בעשרים ואחת השנים האחרונות!"

ב-12 ביוני 1987 נמצא בוקאסה אשם בכל האישומים, חוץ מאשמת הקניבליזם. לא היו ראיות מספיקות להרשיעו, לא באכילת נתיניו שלו ולא בהגשת בשר אדם בארוחה לכבוד נשיא צרפת, ז'יסקר דסטן. הקיסר לשעבר התייפח בשקט כשהשופט פראנק הקריא את גזר דין המוות.

אבל לא זה מה שהועיד לו גורלו, וגזר דינו הומר במאסר עולם בבידוד. ב-1989 הופחת עונשו לעשרים שנים, וב-1993, במסגרת חנינה כללית, יצא לחופשי המנהיג האפריקני הידוע ביותר לשמצה.

ז'אן בדל בוקאסה (צילום: יחסי ציבור)
הותיר שבע עשרה נשים ויותר מחמישים ילדים | צילום: יחסי ציבור

ב-1996, זמן קצר אחרי שהכריז שהוא השליח השלושה-עשר, מת הקיסר לשעבר מהתקף לב. הוא הניח אחריו שבע-עשרה נשים ויותר מחמישים ילדים.

הערות שוליים מרתקות מן ההיסטוריה - כריכה (יח``צ: יחסי ציבור)
הערות שוליים מרתקות מן ההיסטוריה - כריכה | יח``צ: יחסי ציבור

פרק מתוך הספר "הערות שוליים מרתקות מן ההיסטוריה" מאת ג'יילס מילטון, הוצאת "כתר"

לרכישת הספר לחצו כאן