לבקנים בטנזניה (צילום: independent)
לבקנים בטנזניה, איבריהם נחשבים בעלי סגולות פלאיות | צילום: independent

אנשים עם אמונות מטופשות עושים דברים מזעזעים. בטנזניה קיימת אמונה כי איברי הגוף של לבקנים, שכמובן בנוף האפריקאי נראים בולטים ומשונים במיוחד, הם בעלי סגולות וכוחות על טבעיים המביאים לבעליהם עושר. רופאי אלילים מקומיים הופכים את האיברים הכרותים לשיקויים, ואנשי עסקים, פוליטיקאים ואנשים בעלי ממון והשפעה המעוניינים להגדיל את כוחם הכלכלי והפוליטי רוכשים את השיקויים הללו בכסף רב. בשנת 2007 דווחו על 54 תקריות בהן נרצחו לבקנים באכזריות, ואיבריהם נמכרו בטווח מחירים של בין 2,000 ל-10,000 דולרים.

לבקנים בטנזניה (צילום: independent)
האיברים נקצרים והופכים לשיקויי קסם בידי רופאים אלילים | צילום: independent

המנהג האכזרי הזה נשמר בסוד כמעט מוחלט ולא זכה כמעט לשום סיקור חדשותי עד סוף העשור הקודם. כתבת של ה-BBC בשם ויקי טטמה, חקרה לעומק את הנושא בשנת 2008 והתחזתה לבעלת אדמות בביקור אצל רופא אליל, לאחר שכתבה התפרסמה היא ירדה למחתרת בשל איומי מוות שקיבלה מרופאי אליל ואנשי ממשל. לטנזניה כמות הלבקנים הגבוהה בעולם – 1 מתוך 3,000 איש לוקה בפגם הפיגמנטציה.

הם נקראים בסוואילית בשם זרו (Zeru), שפירושו רוחות רפאים, והוא משמש ככינוי גנאי. בגלל הבעיות הרפואיות מהם הם סובלים, בעיקר ראייה לקויה, אחוז גבוה של הלבקנים לא מסיים את לימודיהם והם בעלי אחוזי האבטלה הגבוהים באוכלוסייה, ובין האוכלוסיות העניות, המוחלשות והפגיעות במדינה.

לבקנים בטנזניה (צילום: independent)
בעלי כוח והשפעה קונים את האיברים באלפי דולרים | צילום: independent

סיפורה של ביביאנה מבוצ'י הוא מזעזע במיוחד והוא חלק מהמציאות הנוראית של להיות לבקן בטנזניה. ביביאנה ואחותה הקטנה טינדי הן יתומות ועברו לחזקת דודם שמכר אותן לגבר שרצה את איבריהן. בינואר 2008, כשביביאנה הייתה בת 8 בלבד, הוא כרת את רגלה הימנית ושתיים מאצבעות ידיה במצ'טה. לאחר מכן דודה נעצר, אך הגבר עדיין חופשי. ביביאנה שרדה את ההתקפה וראש הממשלה דאז, קווגייר, החליט לאמץ אותה ואת אחותה.

לבקנים בטנזניה (צילום: independent)
בין האוכלוסיות הכי מוחלשות בטנזניה | צילום: independent

הממשלה מנסה להגן על האוכלוסייה הלבקנית ועושה מאמצים למגר את התופעה. ב-2009 נגזר על שלושה גברים גזר דין מוות לאחר שרצחו נער לבקן בן 14, וב-2010 נבחר הלבקן הראשון לפרלמנט. אך מצד שני, שר הפנים גינה את כתבת ה-BBC וטען שסיקורה את התופעה היווה בושה למדינה. ובינתיים הרציחות וכריתות האיברים ממשיכים, ונשמר ממוצע מזעזע של כ-50 מקרי מוות בשנה. 

לבקנים בטנזניה (צילום: independent)
באו"ם הוחלט השנה לציין באוגוסט את יום הלבקנים הבינלאומי | צילום: independent