אילוסטרציה (צילום: חדשות 2)
הגיעה לבית העלמין, לא מצאה את בנה (אילוסטרציה) | צילום: חדשות 2

זה קרה לפני כחמישים שנה. בנה התינוק  של נ' (היום בת 70), שהיה כבן שלושה חודשים, נפטר ונקבר בבית העלמין הישן בעכו. לאורך השנים מיעטה נ' מסיבות אישיות לפקוד את קבר בנה.

במהלך אותן שנים התגלו ליקויים רבים בתפקוד המועצה הדתית בעכו וכן בכל ההתנהלות של הטיפול בבית העלמין בעיר. לפני כ-16 שנה הוקמה ועדה מיוחדת שעסקה בנושא הקבורה בבית העלמין בעכו, עקב מחדלים והזנחה שהתגלו במקום. נ', ששמעה על הליקויים, הגיעה לחפש את הקבר של בנה - ולא מצאה אותו. "אני זוכרת שהקבר היה מתחת לעץ, שגם הוא נעלם", סיפרה.

נ' הוזמנה על ידי הוועדה, שם נאמר לה שהקבר של בנה אכן נעלם, ושכל הניסיונות לאתר את מיקומו עלו בתוהו. בתגובה, החליטה האישה להגיש תביעה אזרחית נגד המועצה הדתית בעכו. בכתב התביעה נטען כי מדובר במחדל חמור ביותר של המועצה הדתית, שכן לא יתכן שקבר בנה נעלם כלא היה כאילו בלעה אותו האדמה ואינו מסומן במסמכי המועצה הדתית. נ' תבעה כרבע מיליון שקל בגין עוגמת נפש, וטענה כי מדובר ברשלנות פושעת. "לא יתכן שלא יהיה לי קבר כדי להשתטח עליו. איך קרה שהקבר של בני נעלם? אני בניתי  מצבה והיו את כל הפרטים של הבן שלי כולל עץ שנשתל ליד הקבר", טענה נ' בתצהיר שהגישה לבית המשפט.

קבר פתוח (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אין זכר לקבר (אילוסטרציה) | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

המועצה הדתית טענה בכתב הגנה, כי הרשלנות כולה מוטלת על האם שלא הגיעה כמעט לפקוד את קבר בנה במשך שנים רבות, לא הקימה מצבה, ושלא יתכן שלאחר שנים כה רבות נ' תגיש תביעה לפיצויים. המועצה הדתית אף ביקשה לדחות את התביעה בנימוק שחל עליה חוק ההתיישנות.

השופט דאוד מאוזן דחה את תביעת המועצה וקבע שהתיק ימשיך להתנהל כרגיל. המועצה לא ויתרה, עתרה לבית המשפט עליון וגם זה דחה את בקשה וחייב אותה לשלם ל-נ' הוצאות משפט בסכום של 6,000 שקל. השופטים קבעו נחרצות, שקבר שיועד למנוח לא ניתן לייעד לאדם אחר או לבצע בו קבורה כפולה ולכן יש לדון בתביעה.

השופט מאוזן החליט לפני כמה ימים לחייב את המועצה הדתית לשלם ל-נ' פיצויים בסכום של 100 אלף שקל. הוא קיבל את גרסתה של נ' במלואה, טען שהיא אמינה ועקבית. לדבריו, על המועצה הדתית היה לשמור על המיקום הקברים המדויק ולא לבצע בו כל קבורה אחרת, ועל המועצה להחזיק בספר נפטרים כולל רישום החלקות והקברים ומפות מסודרות כדי למנוע אי סדרים וליקויים. השופט הדגיש, כי אין ל-נ' שום אשמה תורמת בעניין וגם העובדה שלא פקדה את קבר בנה מסיבות אישיות שנים רבות אין בה כדי להעיד על הזנחה או הפקרה של הקבר.