חוקים מוזרים - אילוסטרציה (צילום: Scorpion_PL, Thinkstock)
בתמונה: לא נתניה | צילום: Scorpion_PL, Thinkstock
יצא לכם פעם ללכת ברחוב בשעת לילה כשלפתע רוח שטות נפלה עליכם והתחלתם לשרוק מנגינה משמחת? אז תדעו לכם שככל הנראה עברתם על החוק.

מסתבר שיש חוק עזר עירוני בכמה ערים בישראל שאוסר על שריקה ברחוב בשעות הלילה. העונש: קנס בין 250 ל-500 שקל. כמה נערים מדרום הארץ והמרכז ששרקו ברחוב בחודשי הקיץ קיבלו קנס בגין עבירה של הקמת רעש. ההורים נאלצו לשלם את הקנס (מילא, זה עדיין יותר זול מאשר לקחת אותם לפסטיגל).

יש לכם רישיון לרכיבה על אופניים?

לא ידעתם ששריקות זה לא חוקי? אתם לא לבד. אזרחים רבים במדינת ישראל המתגוררים בעיקר בערים ובישובים הקהילתיים אינם מכירים את חוקי העזר העירוניים ועלולים לשלם על כך בקנסות, בכתב אישום ובעונשים כבדים מאוד.

מדובר בחוקי עזר שרובם נחקקו בתקופת המנדט הבריטי ואפילו קודם לכן בעת השלטון הטורקי בישראל שתפקידם לכאורה לשמור על איכות חיי התושבים ולשפר את פני הישובים.

חוקים מוזרים - אילוסטרציה (צילום: AndreAnita, Thinkstock)
מילא מחירי הארנונה בהרצליה, אבל למה אסור להביא דובים לחוף? | צילום: AndreAnita, Thinkstock
בנתניה לדוגמה כנראה שלא שמעו על כיכר טרפלגר בלונדון, על כיכר הדאם באמסטרדם או על פלאסה קטלוניה בברצלונה – מכיוון שהם החליטו להוציא מחוץ לחוק את האכלת היונים בכיכר "העצמאות". החוק העירוני קובע שהאכלת יונים תעלה לאזרח המאכיל בקנס של 660 שקל (מעניין מה הקנס על השוואת נתניה לאמסטרדם). "בכל העולם יש כיכרות שבהם אזרחים מאכילים יונים וזו אטרקציה וזה מושך תיירים. החוק הזה לא מובן לי", טוען תושב העיר.

בנוסף, בנתניה נקבע שהקבצנים יצטרכו לקבל אישור מהעירייה אחרת יחטפו קנסות כבדים. מאידך, בנתניה החליטו לבטל חוק עתיק שעדיין קיים בחלק מיישובי השרון, לפיו חל איסור לרכוב על אופניים ללא לוחית זיהוי וללא רישיון. לא עברת טסט? קבל קנס.

אסור לפצח גרעינים? בווסרמיל לא שמעו על זה

אוהדי הכדורגל בוודאי יתפלאו לשמוע שיש כמה ישובים בהם חל איסור על פיצוח גרעינים בפומבי. פלא שמוכרים אותם במבצע של "שניים בחמש" תמיד?

חוקים מוזרים - אילוסטרציה (צילום: Image Source Pink, Thinkstock)
מילא אסור לישון על הדשא בפארק, אבל למה אסור לשחק כדורגל? | צילום: Image Source Pink, Thinkstock
בנתיבות חל איסור גידול בעלי חיים בחצרות הבתים. למה? מסתבר שבמשך שנים תושבים רבים פתחו לולים ודירים בתנאי מעברה. כיום התופעה לא קיימת, בזכות החוק – או בזכות הקדמה.

מצד שני, אם אתם מגדלים בבית שלכם גמל – אסור לכם להביא אותו לחוף הים בהרצליה. גם כלבים לא רצויים בחוף דבוש, כמו גם  חזירים, דובים, סוסים, קופים, חמורים ועוד.

"חוקים אבסורדיים וחסרי תועלת"

ישנם רשויות מסוימות שקבעו בחוק שזה לא חוקי לנסוע על תלת אופן ללא קבלת רישיון. נשאלת השאלה, למה שמישהו ירצה לרכוב על תלת אופן מלכתחילה? אבל מילא. בכל מקרה, במידה והשגתם את הרישיון המבוקש – אל תשכחו שזה לא חוקי לצלצל בפעמון האופניים אחרי השעה 11 בלילה.

חוקים מוזרים - אילוסטרציה (צילום: anyaberkut, Thinkstock)
ילדה, אני מאוד מקווה שאת באמת טובעת. אם את עושה את עצמך - תחטפי דו"ח | צילום: anyaberkut, Thinkstock
"יש חוקים אבסורדיים, חסרי תועלת ומסורבלים שצריך לבטל אותם בגלל שהם אינם תואמים את המציאות העכשווית של מדינת ישראל", טוען עו"ד אבי פרץ ששימש כיועץ משפטי בכמה רשויות מקומיות בדרום הארץ, "ויש חוקים שצריך לחוקק שמתאימים יותר למציאות של היום. אני יודע שזה תהליך שהרבה רשויות מקומיות בארץ עוברים כדי לבטל חוקים ישנים שחוקקו עוד בתקופה של המנדט הבריטי ולא ניתנים לאכיפה שכן הם בגדר גזירה שהציבור לא יכול לעמוד בה".

קחו למשל חוק האוסר על אנשים חולים להגיע לחופי רחצה או לשווקים מחשש שהם עלולים להדביק את הציבור. אם פקח, חושב לתומו שאתם חולים הקנס יכול להסתכם ב-660 שקל. האבסורד הוא שבחלק מהחוקים הסכומים מתייחסים למטבעות הישנים של טרום הקמת המדינה וראשיתה: כלומר לירה או מיל.

גם כל נושא האכלת החתולים שהגיע לבתי המשפט הוא אסור בתכלית האיסור והקנס על האכלת חתולים או כלבים נע בין 250 ל-600 שקל. הסיבה: פגיעה באיכות החיים.


אז איזה עוד חוקים הזויים מצאנו ברחבי הארץ?

רחובות: לתחנות דלק אסור למכור מוצרי מכולת כמו חלב או לחם בשבתות. בנוסף קיים חוק האוסר על התחזות לטובע כמעשה קונדס בבריכה.

ראשון לציון: חל איסור להיכנס לפארקים וגנים ציבוריים בשעות מסויימות של הלילה. חוק עזר נוסף ומוזר אוסר על אזרחים לתלות כביסה במרפסת הפונה לרחוב ללא קבלת אישור של העירייה.

נתיבות: רוצים לרכוב על אופניים? אתם צריכים אישור מהעירייה. לפי החוק, משנת 1961, אם תרכבו בלי אישור תקבלו קנס בסך 50 לירות.

נתניה: אסור לערוך קניות בשוק במידה ואתם חולים.

תל אביב: מי שנפשו חשקה לקחת סירה או  כלי שיט ולשוט בירקון לא יכול לעשות זאת ללא אישור העירייה. המפר חוק זה עלול לעמוד לדין.

באר שבע: חל איסור מוחלט על מכירת גרעינים ובוטנים במקומות ציבוריים שיש בהם משום מתן "עינוג" לציבור.

עכו: בשביל לרכוב על אופניים בעיר צריך אישור מראש העיר (!). נתפסת בלי אישור כזה? שלם קנס בסך 100 לירות. כך לפי חוק משנת 1953. אגב, בשביל רישיון אופניים בעיר תשלמו ארבע לירות.

"סיור בגשם" (צילום: ארז כהן מבטח)
תיפטרו ממנו, או שתקבלו רפורט | צילום: ארז כהן מבטח
חוק עזר פחות עתיק אוסר על אזרחים לטפס על עצים, גדרות, שערים מסורגים או לשחק כדורגל שלא במקומות שנקבעו לכך מראש. מי שיעבור על החוק ייקנס ב-600 שקל.

אשקלון:  מי שרוצה לישון בחודשי הקיץ החמים בפארקים הציבוריים או בגנים יכול לשכוח מזה. העירייה הוציאה חוק עזר עירוני האוסר על לינה בגנים ציבוריים במשך כל ימות השנה וגם אסרה על הקמת אוהלים או הצבת כסאות. בקיצור הלכה הרומנטיקה.

דימונה: תושבי דימונה שהתרגלו לתלות כביסה בחזית הבניין על החבלים צפויים לקבל קנס של 80 אלף שקל כך על פי חוק עזר עירוני שמטרתו לשמור על חזיתות הבניינים.

אופקים: יש לכם חלזונות בחצר הבית? מה לגבי זחלים או זבובים? אתם עלולים לחטוף קנס בסך 900 שקל.