נתונים של משרד הבריאות על הפסקת היריון  מעידים על כך כי שיעור הפסקת היריון בקרב ילידות אתיופיה שעלו משנת 1980 גבוה ויציב, ובשנת 2014 השיעור היה גבוה פי 4.6 בהשוואה לילידות הארץ. דו"ח של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מגלה כי בשנת 2010 פנו 19,535 נשים לוועדה להפסקת הריון בבקשה לבצע הפלה, וכמעט כולן (98.7%) קיבלו אישור לכך. 13% מהפונות הן נערות עד גיל 19. שיעור הפניות הגבוה ביותר – בקרב נערות אתיופיות.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

הנתונים המדאיגים על הפסקת היריון בקרב נשים יוצאות אתיופיה בישראל צריכים להדליק נורה אדומה בקרב הממסד. מציאות זו הינה תוצאה של כישלון רב מערכתי שהחל בחבלי קליטה קשים והמשיך בהזנחה משוועת בכל שאר התחומים, בתעסוקה, ברווחה, בחינוך ובבריאות.

החברה האתיופית היא חברה שמרנית מסורתית וככזאת אין מקובל לדבר בה על מין. בעיני המבוגרים בעדה, הנושא נחשב בגדר טאבו. עם זאת, נראה כי בשנים האחרונות המגמה משתנה בקרב צעירי העדה, שגדלו או נולדו בישראל, ונחשפים לתכנים המיניים באינטרנט ובערוצי התקשורת השונים. מחד הם נחשפים כשאר בני גילם לתכנים המיניים, ומאידך חסרים תיווך הולם מגורם חינוכי שינחה אותם כיצד לנהוג ואיך להימנע ממצבי חירום בעת מגע מיני לא זהיר.

לשוחח על מיניות עם ילדים זו משימה מאתגרת לכלל ההורים, קל וחומר למי שגדלו בחברה מסורתית, המתקשים לדבר אפילו בינם לבין עצמם על נושאים אינטימיים, ואין לצפות שיעשו זאת עם צאצאיהם. ההסבר לכך נעוץ במופנמות ובצניעות המוטמעות בתרבות האתיופית ובמקרים רבים גם בפער בין מה שהיה נהוג בחברה המסורתית שבה גדלו למוסכמות הנהוגות בארץ.

עוד ב-mako בריאות
>> האם הכי משתלם לעבור השתלת שיער בטורקיה?
>> ג'ניפר אניסטון לא שוכחת לשתות את זה בכל בוקר
>> הדרך המושלמת לרדת במשקל - בלי להישאר רעבים

בישראל, בשונה מאתיופיה, יש מחויבות לממסד ולגורמי הרווחה והבריאות להעניק לאוכלוסיות מוחלשות מערכת חינוכית חזקה וזמינה להגברת המודעות לחינוך מיני. הגברת המודעות בקרב האוכלוסייה האתיופית עתידה להקטין משמעותית, בין היתר, את מקרי החירום של נערות שנכנסות להיריון לא רצוי, ולסייע להן במתן הסברים כיצד עליהן לנהוג בשעת חירום, כדוגמא ליטול גלולה לשעת חירום הניתנת חינם לנערות עד גיל 20 בבתי המרקחת. לחשוף בפניהם מידע על עמותות שילוו אותן במקרה מצוקה ושומרות על דיסקרטיות. וכמובן, תימנע מהם בכלל להיכנס למצבים מהסוג הזה על ידי מתן חינוך לנקיטת אמצעי מניעה טרם המגע המיני וחשיפת כלל ההשלכות של קיום יחסי מין לא מוגנים.

הגברת המודעות לחינוך מיני בקרב האוכלוסייה האתיופית היא רק נדבך קטן בקרב החולשות הקיימות בקהילה, אך חובה עלינו לפעול במלוא המרץ למיגור התופעה של הריונות לא רצויים שעשויים למנוע מבני הדור הצעיר לממש את עצמם ולהשאיר אותם הרחק מאחור.

 הכותב הוא מנכ"ל "טנא בריאות", עמותה המקדמת פעילויות הסברה ואורח חיים בריא בקרב הקהילה האתיופית.