המראות, הקולות, חוסר הוודאות, הלחץ והמתח - כל אלה מקשים על התפקוד היום-יומי של כולנו בשבוע האחרון. זוהי מציאות בלתי נתפסת, שבאופן טבעי עלולה להציף אותנו מעבר לגבול ההכלה: החדשות הנוראיות ביותר מידפקות על דלתן של אלפי משפחות, ואין בינינו אחד שלא מכיר מישהו שהשכול או שאי-הוודאות לגבי יקיריו הגיעו אליו. בנוסף, הלחץ והמתח מושכים אותנו למסכים, והמסכים מעוררים בנו מתח, וכך נוצר מעגל אכזרי בלתי נמנע, שבו אנחנו מחלישים ומעייפים את עצמנו באופן שלא מותיר לנו כוחות להתמודד.

אולם זו אינה גזירת גורל ואל לנו להזניח את הנפש. בימים טרופים אלו, הדבר היעיל ביותר לעשות הוא למצוא במה להיאחז כדי לשמור על שפיות נפשנו, ולייצר שגרה שתקל על ההתמודדות שלנו ועל סביבתנו. יש מי שיטען שזה בלתי אפשרי, אבל אנו מבקשים להציע תוכנית צנועה, המבוססת על שני אדנים מרכזיים, שבכוחה לסייע בצליחת התקופה המאתגרת.

ראשית, אנו מציעים להקפיד על תזונה בריאה וטובה עד כמה שמתאפשר (נורא קל ליפול לג'אנק-פוד המנחם), וזאת לצד שינה מספקת.

שנית, וזה העיקר, לשמר את פעילות הגוף ככל האפשר. מחקרים מצביעים על כך שבמצבים של הלם, ואז עצב ופחד יש נטיה טבעית להתכנס פנימה, להמעיט בתזוזה ואולי אפילו לשכב שעות רבות בחוסר מעש. הסיבה לכך היא אבולוציונית: בעבר, בשעת מתח, היה צורך לאגור ולשמר אנרגיה לכל מצוקה שלא תבוא. אולם כיום אנחנו יודעים שדווקא בזמנים של לחץ, פעילות גופנית חשובה ממגוון רב של סיבות - היא משחררת אנדרופינים ופורקת הורמוני סטרס, ומסייעת לנו למקד את התודעה בכאן ובעכשיו ופחות בדאגות עתידות ערטילאיות; היא עוזרת לסלק בצורה מיטבית רמות גבוהות של קורטיזול, הורמון הלחץ, שכמות גדולה מדי שלו עלולה לגרום נזק בריאותי לאורך זמן; היא משפרת את איכות השינה, ולכך יש חשיבות רבה נוכח העובדה שרבים מדווחים על קשיי שינה בימים אלו; ובעיקר - פעילות גופנית, בעיקר בתקופות קשות, עוזרת לנו להחזיר את תחושת השליטה הפיזית והרגשית שכה חסרה לנו. כשאנחנו פעילים ו"מרימים" את עצמנו אנו תורמים לתחושת החיוניות שלנו, ומרגישים שאנחנו עושים את מה שבידינו בכדי להתמודד עם המצב. כך שומרים לא רק על הבית אלא גם על הנפש שבתוכה.

חשוב לעשות פעילות גופנית בבית (צילום: צילום מסך מתוך ווטסאפ, מעריב לנוער)
אם אין אפשרות לצאת, אפשר להתעמל בבית מול סרטון יוטיוב | צילום: צילום מסך מתוך ווטסאפ, מעריב לנוער

אז מה עושים? מה שאפשר. רצוי לצאת לפעילות של 60-30 דקות בחוץ, באוויר הפתוח, בהתאם למה שמאפשרות ההנחיות. פעילות גופנית בטבע, ליד הים או בפארק בסביבת הבית, מעצימה את החוויה וההשפעה המיטיבה של הפעילות. במידה ואין אפשרות לצאת החוצה, בגלל המצב הבטחוני או כל סיבה אחרת, יש להרבות בהליכה בתוך הבית, למתוח את הגוף, לעלות ולרדת מדרגות בתוך הבית או הבניין. מומלץ גם לעשות פעילות למול סרטוני יוטיוב, באופן שמייצר מסגרת זמן ועשוי להבטיח פעילות איכותית יותר. גם פעילות מודרכת של יוגה יכולה להיות אפקטיבית ולעזור לנו לאזן מתחים, לפחות לפרק זמן קצוב (שגם זה מבורך).

איך מתחילים? קודם כל מחליטים רק לנסות. אפשר ביחד או לבד, ולרוב ההשפעה החיובית המהירה שתגיע תעשה את שלה ותגביר בנו את הרצון להמשיך. על מנת להניע את עצמנו לפעולה בבוקר כדאי להכין מראש בגדי ספורט, נעלי הליכה או ריצה במקום בולט – שישמשו תזכורת לתזוזה.

וזכרו: המוטו הוא - עושים מה שאפשר, גם אם זה הקצת המירבי שמתאפשר לנו. גם אם פעילות גופנית זה לא כוס התה שלכם, נסו בכל זאת פעם אחת או פעמיים, וזכרו שגם אם ההתחלה מאתגרת וקשה - כל מה שצריך זה קצת סבלנות, ולהתייחס לעצמכם בחוסר שיפוטיות.

 

הכותבים: ד"ר דלית לב ארי, דוקטור לפסיכולוגיה ארגונית ופסיכולוגיה של הפעילות הגופני, ראש מסלול פסיכולוגית ספורט פעילות גופנית המכללה האקדמית תל אביב יפו

ד"ר תומר גוטמן, דוקטור לפסיכולוגיה של ספורט ופעילות גופנית, מסלול פסיכולוגית ספורט פעילות גופנית המכללה האקדמית תל אביב יפו