לפני שבוע וחצי התעוררנו לעולם אחר. אנחנו נכנסים לתקופה, ככל הנראה לא קצרה, שבה יש פחות ודאות, פחות שליטה ופחות יציבות. אנחנו לא באמת יודעים מה הולך להיות - יהיה בית ספר או לא, כמה זמן זה יימשך, האם תיפתח חזית בצפון, כמה זמן בן הזוג יהיה במילואים ומתי נוכל לחזור לבתים.

כיוון שכל העוגנים נלקחו, הכל נעשה יותר דרמטי. במצב כזה, כשיש פחות ודאות, פחות שליטה ופחות יציבות; הנפש לא רגועה, ויש נטייה לכל השאר להיות ״יותר״.

הכל מוגבר: הקשיים שהיו לפני, אולי מקבלים פרופורציה אך חלקם מתגבר. כך למשל, בני זוג שחוו ריחוק, עכשיו יכולים לחוש העצמה של התחושות, כי כולם 'על הקצה' מבחינה רגשית והם לא מצליחים להתקרב ולהיות העוגן והנחמה אחד עבור השנייה.

מטפסים על הקירות: אנחנו נכנסים לשבוע רביעי מאז החגים, שבו הילדים בבית וכולם מטפסים יחדיו על הקירות. יש רגעים רבים של חוסר-סבלנות וויכוחים, בעיקר על דברים קטנים. אם הצלחנו להכיל ולהיות סבלניים לילדים בשבועיים הראשונים של החגים, עכשיו זה נעשה מאתגר פי כמה.

גב ישן, נח, מנמנם (צילום: Tânia Mousinho, unsplash)
לפעמים כל מה שצריך לעשות זה פשוט כלום | צילום: Tânia Mousinho, unsplash

בני זוג במילואים: מצד אחד גברים (ויש גם נשים), שמעוניינים לתרום ולשרת במילואים, ומצד שני – נשים נאלצות להתמודד לבדן עם הילדים ומטלות הבית, לעיתים רבות ללא עזרה. לפעמים הקושי הזה גורם להתנגשות בין בני הזוג שכל אחד מרגיש ללא תמיכה.

שבירת השגרה: הלו"ז המוכר נעלם משגרת היום-יום, והילדים מבלים יותר שעות מול המסכים. הורים רבים נאלצים לתמרן בין הדאגה לילדים לבין שמירה על הפרנסה, לעיתים אפילו להתנדב לעזרה עבור מי שזקוק לה – כל זה בהחלט מאתגר.

כמה רעיונות למחשבה

עצירה במקום עשייה – אף שמשברים עשויים להתיש, צריך להבין שבאופן טבעי הם תמיד חולפים בסוף. לפעמים פשוט לא צריך להיאבק בתחושות או במצב, ופשוט לא לעשות כלום אלא לחכות עד שהמצב ישתפר. זוכרים איך ג'ון לנון שר פעם? let it be"" – פשוט "תנו לזה להיות". מוצפים ביוזמות או בבקשות? לפעמים צריך להסתפק באחת.

קבלו את העובדה שלא תמיד יש פתרון: אם אתם מחפשים מתכון לשליטה או לוודאות בתקופה של כאוס ואי-וודאות, לא בטוח שתמצאו אותם. במקום זה, שאלו את עצמכם – איך אתם יכולים להתנהל בתקופה כזאת. אמצעים שיוכלו לעזור לכם הם למשל - פעילויות ספורט, סידור הארונות, ניקיון הבית או ניהול סדר יום רשום.

היו העוגן של עצמכם - נסו לפתח עוגן פנימי עד כמה שאפשר. אפשר ורצוי שהזוגיות והמשפחה יהוו גם הם עוגן עבורכם. אם בן או בת הזוג שלכם לא פנויים פיזית או רגשית לכך בימים אלה, נסו שלא להיות שיפוטיים כלפיהם מכך על היחסים שלכם. לכל אחד יש משאבים ויכולות אחרות.  

הכותבת היא עמית ברקן, מטפלת זוגית, MSW. בעלת הבלוג ״הרמוניה עאלק״