בראיון של הנסיך הארי ואישתו מייגן מרגל אצל אופרה ווינפרי בשבוע שעבר שיתפה מייגן על הקשיים שחוותה כשהצטרפה למשפחת המלוכה. באומץ היא סיפרה כי בשלב מסוים  "פשוט לא רציתי לחיות יותר". אופרה אינה נרתעת מהנושא הטעון ושואלת ישירות "אז חשבת לפגוע בעצמך? היו לך מחשבות אובדניות?", ומייגן משיבה "כן, בבירור".

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

הראיון של מייגן והארי נוגע ללב אך מעבר לכך יש לו כוח אדיר להפחית דעות קדומות וסטיגמה לגבי קשיים נפשיים ומחשבות או התנהגות אובדנית. מחשבות אובדניות והתנהגות אובדנית אינם נחלתם בלבד של "חולי נפש" או אנשים משולי החברה, כל אדם מכל מעמד סוציו-אקונומי יכול להיות נתון במשבר אובדני.

על פי נתוני משרד הבריאות, 409 בני אדם מתו מאובדנות בשנת 2017 בישראל ו-6,838 פנו לחדר מיון בשל נסיון אובדני בשנת 2019. על פי סקר של ארגון הבריאות העולמי שנערך ב2014, 12 אחוז מהתלמידים בישראל דיווחו על מחשבות אובדניות ו-7 אחוזים דיווחו שביצעו ניסיון אובדני בשנה האחרונה.

הנפש האנושית עוצמתית וחזקה אך גם שברירית. כאשר אדם נתון ללחצים חברתיים עוצמתיים, בחינה וביקורת מתמדת או הדרה חברתית, כל אחד יכול להישבר - להרגיש כלוא, מיואש, חסר תקווה וחסר ערך, תחושות שיכולות להוביל לשקול לסיים את החיים. זהו מצב של כאב נפשי עוצמתי. אך המסר שמעבירה מייגן הדוכסית מססיקס הוא אופטימי. היא מתארת שפנתה לעזרה למרות הפחד והבושה שחוותה באותו זמן. היא משתפת "התביישתי להגיד את זה בזמנו, בייחוד להארי, אבל ידעתי שאם לא אגיד אעשה את זה".

בתבונה היא הבינה כי אם לא מדברים על הקושי, הסיכוי לפגיעה עצמית גובר, לכן כל כך חשוב אם חווים משבר אובדני לשתף, לפנות לעזרה לאנשים שיתמכו. מייגן משתפת כי לא קיבלה את העזרה שהייתה זקוקה לה ממוסד המלוכה אלא ממקור אחר. אך הארי אז והיום תומך בה. הם מתארים כי ביציאתם לאירוע, הארי אמר למייגן "את לא במצב ללכת" והיא השיבה "אני לא במצב להישאר לבד". חשוב לא להישאר לבד כשחווים עוצמה גבוהה או תדירה של מחשבות אובדניות ולדעת שישנם ריבוי מקורות תמיכה לאנשים החווים משבר נפשי או אובדני גם מחוץ למעגל בני המשפחה הקרובה דוגמת ער"ן (טלפון 1201), סה"ר) ועמותת בשביל החיים (054-4493113 קו תמיכה).

הנסיכה דיאנה (צילום: Bettmann/Getty Images)
גם דיאנה מצאה סיוע נפשי להפרעת האכילה שלה | צילום: Bettmann/Getty Images

מייגן והארי בראיון שלהם נותנים לגיטימציה לשיח על קשיים נפשיים ומשפחתיים ומהווים דמות לחיקוי עבור רבים מאיתנו, לתת מקום ולהכיר בקשיים שכל אחד מאיתנו חווה ולבקש בגינם עזרה. בכך הזוג הולך בדרכה של הנסיכה דיאנה, אמו של הארי, אשר כמה שנים לפני מותה שיתפה בראיון דוקומנטרי כי סבלה מבולימיה וחוותה בדידות רבה בהצטרפותה לבית המלוכה. גם דיאנה בסיפורה מצאה סיוע נפשי שעזר לה להתגבר על הפרעת האכילה שממנה סבלה. דיאנה שהייתה אהובה מאוד על העם הבריטי ובעולם בכלל, ושינתה את האופן שבו משפחת המלוכה נתפסת.

עוד ב-mako בריאות:
>> חיסון "פייזר" פחות יעיל לאנשים בקבוצה זו
>> זה מה שאוכל חריף עושה לגוף שלכם
>> הסימנים שיכולים לנבא מראש מוות מקורונה

המרקם של הנפש האנושית דומה ללא הבדלי דת, גזע או מעמד סוציו-אקונומי, וזה קורה במשפחות הכי "טובות". תחת לחצים חברתיים לצד רצון להשתייך ואל מול היתקלות בסיגמות, דעות קדומות והפליה, כל אחד יכול לחוות לתסמינים של משבר נפשי בדמות מחשבות אובדניות או בולימיה. האתגר הוא למצוא את הדרך ללמוד מכך על עצמנו, להתחזק ובהדרגה לצאת מהמשבר ולבנות את חיינו כך שיתאימו יותר למי שאנחנו.

ד"ר ג'וי בנטוב, פסיכולוגית קלינית, מרצה בפקולטה לחינוך באוניברסיטת חיפה והמכללה למנהל

 

אובדנות היא תופעה הניתנת למניעה. במקרה שאדם בסביבתכם נמצא במשבר ועלול להיות אובדני, אל תהססו - דברו איתו, עודדו אותו לפנות לעזרה מקצועית והדגישו את חשיבות פנייה זו.
נסו לסייע לו לפנות לאנשי מקצוע בקהילה או לגורמי תמיכה ארציים: