מרגישים פרפרים בבטן? מתקשים להירדם? מזל טוב, ייתכן מאוד שאתם מאוהבים. למרות שבשירים ובסיפורים אוהבים להתמקד בלב – בפועל האהבה משתלטת לנו על כל הגוף. דברים רבים והזויים עוברים עלינו בזמן התאהבות, לכן לא מפתיע שנעשו אינספור מחקרים מדעיים בנושא, במטרה לגלות מה באמת גורם לגוף שלנו להשתגע. הנה התשובות.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

1. אהבה היא כמו סם

מחקר שנעשה בשנת 2010 באוניברסיטת ראטגרס שבארה"ב, מצא שהתאהבות דומה לתחושת התמכרות לסמים ובה מעורבים דופמין, אוקסיטוצין, וזופרסין ואדרנלין. חומרים כימיים אלה משתחררים בשלבים שונים של תהליך המשיכה ומסייעים לנו להיקשר לפרטנר שלנו. ככל שנבלה יותר זמן בקרב בן או בת הזוג, כך נהפוך למכורים יותר.

2. האישונים מתרחבים

כשאתם נמשכים לאדם מסוים, מערכת העצבים מגיבה וגורמת בין היתר להתרחבות האישונים. אתם מוזמנים לבדוק את זה בפעם הבאה שתיפגשו את בני הזוג שלכם – אמיתי לגמרי.

3. בחילות

לרוב אובדן תיאבון לא מבשר דברים טובים, אבל זה לא המקרה כשנדלקים על מישהו. אם אתם מרגישים בחילות וחוסר תיאבון, אל תדאגו – זה רק אומר שאתם ממש מחבבים אותו או אותה. ייתכן מאוד שמה שעומד מאחורי תחושות אלו זה ההורמון קורטיזול, הגורם להתכווצות כלי דם בבטן ולתחושה של בחילה. הבחילות עוברות כשמדובר בקשר ארוך טווח ואתם כבר מתרגלים להיות במחיצתם של הפרטנרים שלכם.

4. לא תוכלו להסיר את עיניכם מבן הזוג

גם אתם מוצאים את עצמכם מסתכלים שעות על תמונות מהחופשה ההיא ביוון עם בן הזוג? יש סיבה מדעית לכך. האחראי לרצון העז שלנו להסתכל כל הזמן על בן או בת הזוג הוא הדופמין, המעורר את מערכת החיזוק במוח. מערכת זו כוללת מנגנונים עצביים והיא מופעלת בעיקר בתהליכי למידה ובהתמכרות לסמים. כאשר מערכת החיזוק מופעלת, התנהגות מסוימת שמספקת לנו עונג גורמת לנו לרצון עז לחזור עליה כדי שתחושת העונג תחזור על עצמה. להסתכל על הפרטנר שלכם פשוט עושה לכם טוב וכמו כל דבר טוב – אתם רוצים עוד ממנו.

5. אהבה משכרת

אוקסיטוצין, המכונה "הורמון האהבה", יכול לגרום לכם להרגיש שיכורים. מחקר שנעשה באוניברסיטת ברמינגהם גילה שבדומה לאלכוהול - אוקסיטוצין גורם לתחושות של חוסר פחד, יהירות, אגרסיביות וחוסר איפוק. אמנם אלכוהול ואוקסיטוצין משפיעים על המוח בדרכים שונות, תופעות הלוואי שלהם דומות.

6. הלב יכול להישבר (באמת)

מתברר שלב שבור זה לא רק מטאפורה – כך טוען ארגון הלב האמריקאי. המינוח המדויק הוא "קרדיומיופתיה כתוצאה מלחץ נפשי". זה יכול לקרות גם לאנשים בריאים, כאשר הם חווים אירוע רגשי דרמטי, כמו גירושין או מוות של בן או בת הזוג. התסמינים מדמים סימפטומים של התקף לב וכוללים קוצר נשימה, קצב לב לא סדיר וכאבים באזור החזה. אבל אל תחשבו שאתם עלולים למות משברון לב ולסיים כמו רומיאו ויוליה: במרבית המקרים ישנו טיפול מתאים ורק במקרים קיצוניים זה עלול לגרום למוות. 

7. בעיות שינה

מדובר באחד הסימנים הנפוצים ביותר להתאהבות – קשה להירדם, גם אם אנחנו ממש עייפים. האופוריה שמתלווה לשלבים הראשונים של תהליך ההתאהבות גורמת לתחושה של אנרגיה וחיוביות, בייחוד בשעות הבוקר והערב. התוצאה – בעיות בהירדמות ושינה לא תקינה. שקיות מתחת לעיניים זה הכי רומנטי.

8. משכך כאבים טבעי

מחקר שנעשה באוניברסיטת סטנפורד בשנת 2010 מצא כי מערכת יחסים מלאת תשוקה יכולה לשכך כאבים כרוניים. לפי החוקרים, תחושה עזה של אהבה מפעילה את אותם האזורים במוח המופעלים כשאנו נוטלים משככי כאבים.

 ואם כבר אהבה: כך תתאימו את התנוחה בסקס לגודל הפין