לעולם לא נוכל לדעת באמת מה קורה במוחו של אדם אחר. אפילו במערכות היחסים הקרובות ביותר, אנחנו סומכים על אהובינו שיהיו פתוחים איתנו, שיחשפו אותנו למה שהם באמת מרגישים, ואנחנו עושים כמיטב יכולתנו להיות שם, בהדדיות. איך זה לקיים מערכת יחסים עם בן אדם אחד, גוף אחד אבל עם שינויים קיצוניים באישיות שלו עד כדי תחושה שאנחנו מנהלים מספר קשרים במקביל, עם אותו בן אדם, האם נוכל לסמוך עליו/עליה/עליהם?

הפרעת אישיות דיסוציאטיבית היא הפרעה נדירה יחסית. אמנם וכמעט כל בני האדם חווים דיסוציאציה בשלב כזה או אחר בחייהם. אבל כאלו שאובחנו עם ההפרעה חווים זאת בתכיפות ובעוצמה כזו שמייצרת אתגר משמעותי לחייהם שלהם כמובן כמו גם לחיים זוגיים ממוסדים.

מהי הפרעת זהות דיסוציאטיבית?

דיסוציאציה (הפרדה, ניתוק) הינה מנגנון הגנה המאפשר לשרוד מצב מכאיב באופן קיצוני או חוויה בלתי נסבלת. מנגנון זה עומד בבסיס הפרעת הזהות הדיסוציאטיבית המאופיינת בקיומן במקביל של מספר זהויות אצל אותו האדם. המונח 'זהות דיסוציאטיבית' חדש יחסית, ונטבע על ידי ה-APA ב-1994 כשם הרשמי שהחליף את מה שהוכר עד אז כ'אישיות מרובת פנים'.

אם בעבר התופעה נחשבה לפיצול אישיות כיום ההפרעה נתפסת כמקרה קיצוני של ניתוק, כמנגנון הגנה מפני חוויות בלתי נסבלות. אבחון של מישהו עם הפרעת זהות דיסוציאטיבית יכול לכלול תהליך של שנים, מכיוון שחלק גדול מהתסמינים דומים להפרעות אישיות אחרת כמו הפרעת אישיות גבולית.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

על פי ה-DSM (המדריך הרשמי להפרעות נפשיות) אישיות דיסוציאטיבית מאובחנת כאשר מתקיימים התסמינים הבאים:

  • קיומן של שתי זהויות או מצבי אישיות מובחנים או יותר אצל בן אדם אחד. לכל אחת מהן דרכי תפיסה, התייחסות וחשיבה שונה בקשר לעצמי ולסביבה.
  • לפחות שניים ממצבי הזהות או האישיות משתלטים על ההתנהגות באופן חוזר.
  • חוסר יכולת להיזכר במידע אישי מהותי שהוא נרחב מכדי להיות מוסבר כשכחה.
  • ההפרעה אינה מיוחסת להשפעה ישירה של שימוש בחומרים או בהקשר של מצב רפואי. בקרב ילדים, התסמינים לא מיוחסים לחברים דמיוניים למשחק או למשחקי פנטזיה אחרים.

דיסוציאציה במערכות יחסים

מערכת יחסים הדדית עם מישהו שנאבק עם דיסוציאציות יכולה לפעמים להרגיש בלתי אפשרית. במהלך שניות או דקות, האישיות של הפרטנר עשויה להשתנות וכל הקשר שנבנה עד כה מרגיש בן רגע מפורק ומפורר.

בנוסף לקושי המובנה של כינון מערכת זוגית יציבה, חווית האינטימיות יכולה להיות עניין מפחיד עבור אלו עם הפרעת זהות דיסוציאטיבית שהיו נתונים בחלק גדול מהמקרים לתקופות ארוכות בעבר של התעללות ממושכת ומגע לא רצוי. אלו האתגרים הרווחים שאפשר לפגוש במערכת יחסים כזו:

לא זוכרים חוויות משותפות

תכונת ההיכר של הפרעת זהות דיסוציאטיבית היא נטייתו של אדם להתנתק כך שהאדם מאבד זמנית את המודעות למחשבות, לפעולות ולסביבה שלו. אנשים כאלו עשויים למצוא את עצמם שוכחים מה קרה במהלך פרקי זמן מסוימים. הם עשויים גם להתקשות להיזכר כיצד הגיעו למקום מסוים, וזקוקים ליקיריהם שיסבירו להם מה הם החמיצו.

שינוי קטן ומבלבל

השינוי שמתרחש בזמן הניתוק לא תמיד קיצוני או ברור מספיק. לעתים כאשר בן הזוג עם ההפרעה נכנס למצב שונה, אתם עשוי להבחין שמשהו לא בסדר אבל בלי לזהות מה בדיוק לא בסדר. רק במקרים קיצוניים השינוי יהיה חד מספיק כדי שתזהו אותו מיד.

קושי נפשי נלווה

אנשים עם הפרעות דיסוציאציות נאבקים לעתים קרובות עם בעיות נפשיות כמו חרדה, דיכאון ושימוש בסמים עקב הטראומה החוזרת ונשנית שחוו בילדותם והמצוקה שעלולה להתגבר עקב המצב המאתגר. על פי האגודה הפסיכיאטרית האמריקאית, 70% מהאנשים שאובחנו עם הפרעת זהות דיסוציאטיבית ניסו להתאבד לפחות פעם אחת.

זוג רב ויכוח (צילום: Alex Iby UNSPLASH)
זוג רב ויכוח | צילום: Alex Iby UNSPLASH

הצורך בטיפול לשני הצדדים

גם אנשים עם הפרעת זהות דיסוציאטיבית עדיין יכולים לנהל מערכות יחסים מוצלחות, וטיפול עקבי יכול לעזור להם ולבני הזוג שלהם לנהל את החרדה, הדיכאון והבלבול הנוטים לבוא עם המצב.

לחיות ולאהוב מישהו בעל זהויות מרובות שיכולות להופיע בכל עת זה מלחיץ ולפעמים מפחיד. בהקשר הזה חשוב לזכור שלקחת קצת זמן לעצמכם זה לא אנוכי ולא פעם זה דווקא מה שיעזור לזוגיות שלכם להמשיך להתקיים.