היום, 1 במאי, מציינים את יום הצחוק הבין-לאומי. נשמע מצחיק, הא? אבל במציאות כאוטית כמו שלנו, לפעמים אנחנו צריכים תזכורת בלוח שנה שחשוב שגם נלמד לצחוק - אחרת יהיה לנו קשה מאוד להעביר את היום. צ'ארלי צ'פלין פעם אמר ש"יום ללא צחוק הוא יום מבוזבז" ובתור אחד שלא דיבר הרבה, הוא לגמרי ידע לדייק את המילים שכן אמר.

לרגל יום הצחוק, הנה כמה סיבות מעולות מאחת שיודעת. ד"ר אורית שטיין רייזנר, מנהלת בית חולים שיקומי רעות (תל אביב) ופסיכיאטרית במכבי שירותי בריאות מגבה את הדרישה לצחוק וכמה שיותר בסימוכין של מחקרים ומדע. אז מה קורה בגוף כשאתם צוחקים, האם הוא באמת משפיע לטובה, איך הוא יכול לעזור בטווח הארוך ולשפר את הזיכרון וחשוב מכל – האם הוא יכול לעזור לכם בשרפת הקלוריות? 

1. צחוק בשביל האווירה

בעשורים האחרונים נעשו מחקרים רבים בנושא השפעות הצחוק על הבריאות שלנו. פעולת הצחוק גורמת לשורה ארוכה של תהליכים בגוף. כאשר אנחנו צוחקים, בין היתר, מופרשים בגופנו חומרים הקרויים אנדורפינים. האנדורפינים גורמים לתחושה של "היי" ורוממות רוח ומקלים על תחושת הכאב, ממש כמו התחושה הקיימת לאחר פעילות גופנית. 

2. צחוק משפר חוסן אישי

לא באמת צריך מחקר כדי לדעת שאחרי צחוק מתגלגל ואמיתי מהלב, יש איזו הקלה גדולה ותחושה שהעולם יפה בסך הכול. ובכל זאת, יש מחקרים שמצביעים על כך שצחוק מגביר חשיבה חיובית, מסלק מחשבות שליליות ומשפר את תחושת המסוגלות שלנו. בכך הצחוק יכול לעזור לבנות חוסן ולספק השקפה חיובית בזמנים קשים. זה יכול לעזור לאנשים להתמודד עם לחץ ומצוקות, ולספק תחושה של תקווה ואופטימיות.

3. צחוק כאנטי-אייג'ינג

"לצחוק השפעה מיטיבה על מערכות רבות בגופנו. הצחוק מקל על תחושת כאב פיזי ונפשי. דרך השפעתו על הורמוני סטרס כמו קורטיזול, ועל ידי הפרשת אימונוגלובולינים", אומרת ד"ר שטיין רייזר. "הצחוק מחזק את המערכת החיסונית של הגוף. כשאנו צוחקים, שרירי הפנים נמתחים, הדופק עולה, קצב הנשימה גובר וכמות גדולה יותר של חמצן מוזרמת לרקמות. כך, צחוק בריא כשגרה עשוי להרחיב כלי דם ובכך לגונן על מערכת הלב וכלי הדם. השינוי הזה מתחולל גם ברמה המיקרוסקופית ברקמות. מחקרים מצאו כי לאנשים שצוחקים יותר במהלך היום, סיכון מופחת לחלות בטרשת עורקים, אירועי לב ואירועים מוחיים". 

 

 4. צחוק לחיזוק השרירים

בפעולת הצחוק נעים 15 שרירים שונים בעיקר בפנים ובסרעפת. יש הטוענים כי חיוכים וצחוק גורמים לקמטוטים, בעיקר בזוויות העיניים. אין הוכחות מדעיות לכך, אך ללא ספק מוטב לשמוח ולצחוק, גם במחיר קמט או שניים.

5. צחוק כסודוקו

הוכח מחקרית שצחוק משפר תפקוד מוחי והוא בהחלט מסייע בשיפור יכולות זיכרון. על ידי גירוי  לפעילות של חלקים בשתי אונות המוח, הצחוק משפר ערנות ותפקודים כמו מודעות יכולת עיבוד נתונים, חשיבה לוגית, קבלת החלטות ויכולות זיכרון.

6. צחוק מחטב

טוב, אולי לא בקלות אבל בהחלט בדרך הכי מהנה שיש. בדומה לכפיפות בטן, גם צחוק טוב גורם להתכווצות שרירי הבטן. ולא רק, פעולת הצחוק גורמת לכיווץ שרירים נוספים: שרירי הפנים, הסרעפת והכתפיים. מחקר מצא כי 15-10 דקות של צחוק שורפות 50 קלוריות, מה שאומר שבכדי להשיל חצי קילו ממשקל הגוף עלינו לפצוח במרתון צחוק מרוכז של 12 שעות לפחות. זה מאתגר נכון, אבל הרבה יותר מפתה מהאלטרנטיבות.

ואם כבר בטן, אם תהיתם למה כואב לכם בבטן או בגב או "בצד" כשאתם בהתקף צחוק מהסוג הכי טוב שיש? מדובר בתהליך פיזיולוגי תקין לחלוטין, כך לפי ד״ר נסרין אלעתאמין, מומחית ברפואת ילדים, במכבי שירותי בריאות מחוז הדרום: "אם נשווה את זה שוב לכפיפות בטן, גם בצחוק - מדובר למעשה בכיווץ ושחרור של שרירי הבטן ובגלל זה כשאנחנו צוחקים חזק הם לעתים כואבים. הצחוק הוא דבר בריא, בדיוק כמו שאנחנו עושים ספורט ומפעילים את השרירים שלנו למען הבריאות כך בדיוק כאשר אנו צוחקים - מבחינה רפואית זהו ספורט״.  

7. צחוק משפר קשרים חברתיים

בדומה לפיהוק ושיהוק, גם צחוק הוא אקט מידבק ויכול ליצור תחושת קהילה ושייכות. צחוק עם אחרים יכול לעזור לבנות ולחזק מערכות יחסים, להפחית חרדה חברתית ולשפר את התקשורת. כשאנחנו ב"קבוצה צוחקת" אנחנו צוחקים הרבה הרבה יותר. מחקרים מצביעים גם על כך שצחוק משותף יכול כמובן לחזק קשרים בין מערכות יחסים, והפסיכולוג רוברט פרובין טוען: "יש לך סיכוי גבוה פי 30 לצחוק עם אנשים אחרים מאשר בעצמך". בספרו "צחוק: חקירה מדעית", הוא כותב: "תגובת הצחוק המידבקת היא מיידית ובלתי רצונית, וכרוכה בתקשורת הישירה ביותר האפשרית בין אנשים: מוח למוח".

8. צחוק מגביר יצירתיות

מחקרים הראו שאנשים שצופים בסרטונים מצחיקים או עוסקים בפעילויות הומוריסטיות מתפקדים טוב יותר במבחני יצירתיות. מה שבטוח, זה פותח לך את הראש ומעורר השראה. שלא לדבר שזה מפתח לך את יכולות שיחות החולין בפינת קפה. 

9. צחוק מקל על כאבים

חשבו רגע על הפעם האחרונה שצחקתם באמת מכל הלב או על הפעם ההיא שביקרתם חברה אחרי ניתוח קיסרי שביקשה שתפסיקו להצחיק אותה כי זה "כואב לה בתפרים"? בינינו, אל תפסיקו. זה תמיד עדיף כי צחוק יכול לספק שיא טבעי הדומה לאיפוריה שחווים במהלך פעילות גופנית או פעילויות מענגות אחרות. זה יכול להיות גם משכך כאבים טבעי, שעוזר להפחית את תפיסת הכאב.