רגשות חיוביים כמו התלהבות ושמחה, לצד רגשות שליליים יותר כמו כעס ופחד עוברים בקלות מאדם לאדם, לרוב מבלי שהצד השני מודע לכך, כך לפי מחקר חדש. רגשות מדבקים עוברים בין אדם לאדם במהירות של מילי שנייה, והם תלויים באינסטינקטים פרימיטיביים ובסיסיים לחלוטין. "מדובר בנוירונים שמגיבים גם כשאנחנו עושים משהו וגם כשאנחנו רואים מישהו אחר עושה את אותו דבר – כך שבמידה מסוימת, המוח "חושב" שאנחנו עושים את אותה פעולה שמישהו אחר עושה. התפיסה הרווחת, למיטב הבנתי – למרות שאנחנו עוד רחוקים מלהבין את זה עד הסוף, היא שהבסיס להדבקה רגשית (אמפתיה) טמון באותם נוירונים", אומר ערן כ"ץ, פסיכולוג קליני.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

"תקשורת לא מילולית היא התקשורת הכי בסיסית והכי אפקטיבית, והיא קיימת הן אצל בעלי חיים והן אצל יונקים מפותחים כמו בני אדם", מוסיף ד"ר ירדן לווינסקי, פסיכיאטר מחוז דן-פ"ת, קופ"ח כללית ומנהל מרכז "רזולוציה". "גם תינוק שטרם התחיל לדבר מבין כעס, פחד ושמחה ומגיב בהתאם. רגשות הן המניע הכי אפקטיבי לתשומת לב ולתגובה של הזולת, לכן אין פלא שכשאדם אחד מבטא רגש מסוים, גם הסביבה שלו תגיב בהתאם".

בזמן שיחה, בני אדם נוטים לחקות את האדם שהם מדברים איתו, מבחינת הבעות פנים, יציבה, שפת גוף וקצב הדיבור, והם אפילו לא מודעים לכך. "השניים הולכים ביחד - שינוי פיזיולוגי יכול להוביל לשינוי רגשי. בניסוי פסיכולוגי מדובר בדקו אם אפשר להשפיע על המצב הרגשי ע"י שינוי פיזיולוגי. ביקשו מאנשים להחזיק עט עם הפה כך שיהיה מקביל לכתפיים, לא כמו להחזיק כמו סיגריה – חלק מהאנשים החזיקו עם השפתיים וחלק עם השיניים והחוקרים ראו שהחוויה הרגשית משתנה בהתאם לאופן שבו העט הוחזק. אז מה קדם למה? הרגש או הגוף? במצבים אחרים הרגש מוביל לשינוי במנח הגוף", מסביר כ"ץ.

אנשים חרדתיים רגישים יותר לתגובת האחר

כשזה מגיע לדינמיקת החיקוי הזו, ככל שמישהו מביע את רגשותיו יותר כך האדם השני ישים לב אליהם יותר ויחקה אותן. "שרירי הפנים מופעלים גם בלי שתהיו מודעים אליהם, בצורה עדינה הרבה יותר מאשר אם הייתם מפעילים אותם בכוונה", אומר פרופ' ג'ון קאסיופו, מרצה לפסיכולוגיה באוניברסיטת שיקגו. זה קורה על ידי נוירוני מראה – קבוצה ספציפית של תאי מוח שנתפסים כאחראיים על רגשות אמפתיה וחמלה.

הרמה בה אנשים מסתנכרנים רגשית זה עם זה קשורה גם לרמת האינטימיות של הקשר שלהם. במחקר משנת 2014 שנערך באוניברסיטת סאן פרנסיסקו נמצא כי הלחץ של אימהות עובר גם לצאצאים שלהן. במחקר בפינלנד התגלה כי תחושת דיכאון בקרב בני נוער היא מדבקת. "יש אנשים שיותר בקלות מרגישים מה שהאחר מרגיש. מה גורם לכך שאדם אחד יהיה טוב יותר בזה מאדם אחר? זו שאלה פשוטה אבל התשובה מורכבת מהרבה דברים כמו היכולת הקוגנטיבית של האדם, טיב ואופי הקשרים המוקדמים של האדם עם הוריו או דמויות מטפלות אחרות, והאם בתוך הקשרים האלו הוא למד כיצד לזהות רגשות של עצמו ושל הזולת", אומר כ"ץ.

גבר (צילום: deviangel, Shutterstock)
מגוון של רגשות שליליים יכולים להשפיע עלינו דווקא לרעה | צילום: deviangel, Shutterstock

"יש אנשים שהם יותר אמפאתים או יותר רגישים להתנהגות של אנשים אחרים, לדוגמא אנשים חרדתיים או תלותיים מאד רגישים לתגובה של הצד השני, בעוד שיש אנשים כמו בעלי אישיות אנטיסוציאלית שהם פשוט לא מסוגלים לחוש את האחר", מוסיף ד"ר לוינסקי. "יש כאן מרכיב פסיכולוגי ומרכיב פיסיולוגי. באותה מידה אפשר לראות שאנשים על הספקטרום האוטיסטי מתקשים להגיב לרגשות של אחרים". 

עוד ב-mako בריאות:
>> זוגיות: למה בני זוג נראים אותו הדבר?
>> בסוף זה יעבור: 11 דרכים לשחרר עצירות
 >> חושבים שאתם חכמים? הנה 7 סימנים שיעזרו לכם להוכיח את זה

בין אם זה קורה בבית, בעבודה או בבית הספר, מומחים מסכימים כי התקשורת המדבקת הזו היא מאוד בולטת. הסיבות לכך הן רבות, ראשית אם תידבקו במצב הרוח של מי שעומד מולכם תצליחו להבין אותו יותר. וחוץ מזה, זה גם קשור ליצר ההישרדותי שלנו, אם מדובר בהידבקות בפחד לדוגמה- זה יוכל לגרום לנו להיות עירניים יותר כלפי סכנה. "התופעה הזו מתרחשת הן בסביבה שקרובה אלינו, והן בתוך המון. הרי כאשר מנהיג כלשהו משתמש בשיטות הפחדה או מנסה לעורר תקווה, זה מדביק אנשים אחרים באותו המון. אנו רואים זאת אצל פוליטיקאים כל יום. בישראל לדוגמא משתמשים בהפחדה, כיוון שזה רגש שמפעיל הרבה אנשים, מדביק אותם וגם מניע לפעולה. כדי לשלוט בזה, אתה צריך להכיר את עצמך מספיק טוב כדי להבין שזה מה שקורה לך. מרבית האנשים מסוגלים לזהות זאת רק בדיעבד, אחרי שהם הגיבו", אומר ד"ר לוינסקי.

אגב גם מוטיבציה זה מדבק. להידבק מההתלהבות של מישהו זה בדיוק מה שגורם לזוגות או לחברים, להיכנס לכושר ביחד או להתחיל לעבוד על פרוייקטים שאפתניים ביחד. מה שכן, יש עוד מגוון של רגשות שליליים שיכול להשפיע עלינו דווקא לרעה. מחקר שנעשה על אנשים בודדים שהסתובבו עם אנשים בודדים, מצא כי גם האנשים שלא היו בודדים (בזוגיות, או בעלי משפחה, או חברותיים יותר), התחילו להרגיש בודדים יותר. תחשבו על זה, כשלחברים שלכם לא הולך עם זוגיות או עם העבודה, גם אם אתם מאושרים בחיים שלכם - זה בכל זאת משפיע עליכם וגורם לכם להיות יותר מהורהרים. הדבר המעניין יותר במחקר הזה היה שהתגלה כי בדידות מתפשטת מהר יותר בקרב נשים מאשר בקרב גברים.

"זה יכול להיות עם כל אחד", מוסיף כ"ץ. "ולא רק עם אנשים הקרובים אלינו. המערכת הרגשית היא אוניברסלית והעדות הכי טובה של זה עבורי היא האופן שבו בפגישה ראשונה עם מטופל לעתים אפשר לחוות את הרגשות שלו, גם אם הוא עדיין לא נמצא בקשר קרוב איתי. יחד עם זאת, באופן טבעי אנחנו נהיה מכווננים יותר לאנשים הקרובים לנו – הורים, בני זוג, ילדים". 

נערה בדיכאון יושבת על הרצפה (צילום: רועי ברקוביץ')
נסו לשים חומה מול כל השליליות הזו | צילום: רועי ברקוביץ'

אז איך אפשר להידבק רק במצב הרוח שאנחנו רוצים?

בדיוק כמו שרגשות שליליים מדבקים, אנחנו יודעים שזה עובד גם עם רגשות חיוביים. "היכולת הזו טמונה בהתפתחות היכולת האמפתית שלנו והיכולת להחזיק Theory of Mind  – זה משהו שמתפתח בסביבות גיל 4", אומר כ"ץ. הפתרון הטוב ביותר לתפוס מצב רוח חיובי הוא להסתובב עם יותר אנשים אופטימיים. ועכשיו, לכללים שיעזרו לכם לפענח את הרגשות שלכם:

1. נסו להתחקות אחר המקור של הרגשות שלכם

תשאלו את עצמכם למה אתם עצובים? האם זה בגלל משהו שקרה לכם או משום שאנשים שמקיפים אתכם מרגישים כך. ברגע שתזהו את המקור יהיה לכם קל יותר להתמודד איתו, בעיקר אם תגלו שאתם עצובים בגלל שכרגע נפגשתם עם חבר עצוב.

2. נסו לעשות מניפולציות על שפת הגוף שלכם

רגשות עוברים מאדם לאדם בדרך כלל כתוצאה מפעילות החיקוי שמקורה בנוירוני המראה שלנו, אם אתם לא רוצים להידבק ברגשות של בן שיחתכם, פשוט תנסו לשלוט בהבעות הפנים שלכם ובשפת הגוף שלכם. ברגע שתהיו מודעים אליה זה יהפוך להיות קל יותר. אם אתם מדברים עם מישהו לחוץ, עם שפת גוף לחוצה – פשוט תנסו להרפות את הגוף ולהיות כמה שיותר נינוחים.

3. שימו גבולות

ברגע שאתם מתחילים להרגיש שהחרדה, העצבנות או רגשות שליליים אחרים של בן שיחתכם משפיעים עליכם, נסו לנשום עמוק, ונסו להתנגד לשליליות הזאת. תדמיינו שאתם מקימים מגן מול הרגשות האלה ואל תתנו להן להיכנס. מודעות היא חלק חשוב מהפתרון. ואם זה לא עובד, תמצאו את דרך המילוט המתאימה – שיחת טלפון חשובה, ביקור לשירותים או תעלול היעלמות אחר.

(מקור)

 >> גם בדיאטה: 8 מאכלים עתירי שומן שחשוב לאכול