אם אחת ההנאות של החיים היא ארוחה, כשמשלבים אותה עם חברים טובים או משפחה, בין אם הארוחה בחוץ או בבית, זו תמיד חגיגה. אחד הביטויים הלוקליים שאימצנו עוד בילדותנו הוא "מי שאוכל לבד, מת לבד", מתברר שמבחינה מדעית, לא ממש טעינו. מחקר חדש מציע שארוחה משותפת תורמת לבריאותנו הגופנית, לאחר שמדענים מצאו כי אכילה לבד מגדילה את הסיכון לפתח מחלות לב וסוכרת.

> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

חוקרים גילו שגברים אשר אכלו לבדם לפחות פעמיים ביום היו בסיכון גבוה יותר לתסמינים כמו לחץ דם גבוה, כולסטרול גבוה וטרום סוכרת בהשוואה לאלו שאכלו תמיד עם אנשים אחרים.

במחקר שנערך בדרום קוריאה, השוו מדענים נתונים בריאותיים ותגובות סקר בין 7,725 מבוגרים לאחר ששאלו אותם באיזו תדירות הם אוכלים לבד. אכילה לבד אצל גברים נמצאה קשורה בסיכון מוגבר של 45% להשמנת יתר וסיכון מוגבר של 64% לחלות במחלות מטבוליות. גברים לא נשואים שאכלו לבדם היו בסיכון כללי גבוה ביותר – פי שלושה מהמשתתפים שאמרו שהם בדרך כלל סועדים עם מישהו אחר.

ומה עם הסקטור הנשי? נשים שאכלו לבד לעיתים קרובות – לפחות פעמיים ביום- היו בסיכון הגבוה ב -29% ללקות במחלות מטבוליות יותר מאשר שאר חברי הקבוצה שאכלו עם אחרים. עם זאת, בניגוד לגברים – ההבדלים האלה נעלמו במידה רבה כאשר היה מדובר בנשים ממצב סוציואקונומי שונה ובעלות סגנון חיים אחר. אנהלין קונקלין, פרופסור לרפואה באוניברסיטת בריטיש קולומביה, לא הייתה מופתעת מהתוצאות וזאת לאחר שמצאה בעבר שקיים קשר בין מצב בריאותי של אדם לבין העובדה שהוא חי ואוכל לבד. "לגברים שלא היו נשואים ואכלו לבדם היו תוצאות הרבה יותר גרועות בהשוואה לאחרים במחקר, וזה משקף מחקר אחר שנעשה על מערכות יחסים חברתיות ואיכות התזונה".

עוד ב-mako בריאות
>> שותים קפה על בטן ריקה? אתם חייבים להפסיק
>> ההרגל הנפוץ שגורם לכם להשמין בלי לשים לב
>> למה נהיינו כל כך רגישים לחלב ולחם?

הקשר שבין בדידות לתזונה

המחברים מציינים כי לעלייה בבדידות בקרב האוכלוסייה כמו לדוגמא ריבוי משפחות חד הוריות ויחידות משפחתיות קטנות יותר עשויה להיות השפעה על מצבם הבריאותי. "אחת הדרכים להתמודד עם זה ולפרק חלק מהקשר בין בדידות, אכילה לבד וירידה במצב הבריאותי היא להיות רגישים ומודעים לסטרס שמלווה את אירועי החיים שלנו. אנו יודעים כי מתח ושינה לא מספקת עלולים ליצור מעגל קסמים שמשפיע על התזונה שלנו, וזה יכול להיות אחד הדברים שמניעים את החוויה של אכילה לבד ושל תופעות מטבוליות שונות", אומרת פרופ' קונקלין. הבעיה העיקרית במחקר היא שהוא לא מציין האם האכילה לבד היא תוצר של בחירה אישית או תוצר של בעיה אחרת, יותר מורכבת.

עם זאת, תוצאות מחקר זה מחזקות מחקרים קודמים בנושא, כמו לדוגמא מחקר שנעשה באוניברסיטת קווינסלנד אשר ניתח 41 מחקרים, כדי לחקור את הקשר בין החיים לבד לצריכת מזון. תוצאות המחקר אשר פורסמו בשנת 2015, הצביעו על כך כי אנשים החיים לבד, נוטים יותר לצרוך תזונה לא בריאה, ולוקה בחסר חומרים מזינים ובסיסיים. על פי המחקר, שפורסם בכתב העת Nutrition Reviews, אנשים שחיו בכוחות עצמם נטו לא לפתח מיומנויות בישול סבירות. המסקנה הייתה שלגברים שחיו לבדם יש סיכוי גבוה יותר לתזונה לקויה מאשר לנשים. מחברי המחקר טענו שאכילה לבד וחוסר מוטיבציה לבשל, הובילה אנשים לעיתים קרובות להכין ארוחות פשוטות או לקנות ארוחות מוכנות ללא חומרים מזינים מרכזיים בנוסף לצריכה נמוכה של קבוצות מזון הליבה כמו פירות, ירקות ודגים.