בשנים האחרונות נצפית עלייה בצריכת תחליפי חלב צמחיים כמו חלב סויה, שקדים, אגוזים, קוקוס, אורז ועוד. אלרגיה לחלב, אי-סבילות לקטוז וטבעונות הם האחראיים העיקריים לעלייה זו, אך גם אנשים שמקפידים על אורח חיים בריא ומחליטים להימנע מחלב מן החי מחליטים לעבור לתחליפי חלב צמחיים. כעת, מחקר חדש מזהיר מפני הסכנות שטמונות בצריכת תחליפים אלו. מן המחקר עולה כי אנשים שצורכים תחליפי חלב צמחיים עשויים להיות בסיכון גבוה למחסור ביוד.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

יוד הוא יסוד כימי המצוי באופן טבעי במזונות מסוימים. הוא חומר מזין שחשוב ביותר לשמירה על בריאות הגוף ועל פי ארגון הבריאות העולמי, מחסור ביוד הוא הגורם הנפוץ ביותר (הניתן למניעה) לפגיעה קוגניטיבית (נזק מוחי).

במהלך המחקר, שהוא למעשה ראשון מסוגו בבריטניה, חוקרים מאוניברסיטת סורי בדקו את כמות היוד המצויה ב-47 תחליפי חלב צמחיים (כמו סויה, שקדים, קוקוס, אורז ועוד) – והשוו את זה לכמות היוד המצויה בחלב פרה. מתוך המשקאות שנבדקו, 14 היו סויה, 11 שקדים, 6 קוקוס, 6 שיבולת שועל, 5 אורז, 3 אגוזים ו-2 חלב המפ. חלב הפרה שנבדק היה דל-שומן. החוקרים מצאו שרוב תחליפי החלב הצמחיים אינם מכילים את כמות היוד הדרושה, כאשר רמות היוד היו 2 אחוזים מכלל היוד שנמצא בחלב פרה. מסקנות המחקר, שפורסם בכתב העת הרפואי British Journal of Nutrition היו כי רוב תחליפי החלב הצמחיים אינם מהווים תחליף ראוי.

מחקר קודם שנעשה גם כן באוניברסיטת סורי הראה כי רמות נמוכות של יוד בקרב נשים בהריון קשור לרמות נמוכות של איי.קיו ושל יכולת הקריאה בילדיהן (עד גיל 9).

חלב סויה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
תחליפי חלב צמחיים אינם מספקים את כמות היוד הנדרשת | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מחסור חמור ביוד בקרב ישראלים

על פי משרד הבריאות, סקרים ארציים מראים כי ישנה שכיחות גבוהה של מחסור ביוד אצל ילדים ונשים בהריון בישראל. לפיכך, קיימת סבירות גבוהה לכך שגם מבוגרים וגם ילדים לא צורכים מספיק יוד בתזונתם. כיוון שאין חקיקה המחייבת העשרת מלח ביוד, בעיית מחסור היוד בישראל היא משמעותית יותר ממדינות אחרות בעולם.

עוד ב-mako בריאות
>> אתם חייבים להפסיק להוסיף לימון לשתייה שלכם
>> לעולם אל תאכלו את הדברים האלה ביחד
>> לא מחלה: זאת תרופה שגרמה לעיוות הזה

במשרד הבריאות מציינים כי האוכלוסיות שנמצאות בסיכון מוגבר למחסור ביוד הן ילדים, נשים מניקות, נשים בגיל פוריות, צמחונים וטבעונים ונשים הרות."צרכנים צריכים לוודא כי הם צורכים יוד ממקורות מזון אחרים, היכן שאפשר", הוסיפה ד"ר שרה בת', דיאטנית קלינית ומרצה לרפואה ציבורית ותזונה באוניברסיטת סורי.

האם כולנו צריכים לדאוג ממחסור ביוד?

"תחליפי חלב צמחיים צריכים להיות מועשרים בחומרי מזון חיוניים שנמצאים לרוב בחלב, כמו ויטמין B12, סידן וויטמין D, אך היוד נשכח לעתים קרובות" הסבירה ריאנון למברט, דיאטנית קלינית, ל"The Independent”. "אך זה לא צריך להדאיג אתכם אם אתם מקפידים על תזונה מגוונת", הוסיפה.

המקורות העיקריים לצריכת יוד, הם אצות ים, דגים ופירות ים, ביצים ומוצרי חלב (בעיקר חלב). אם אתם נמנעים בחלב פרה, מומלץ לוודא כי אתם צורכים יוד בדרכים אחרות ואם אתם חוששים מחוסר ביוד, כדאי להיוועץ ברופא.