הנה מגיע לו שוב חג החנוכה, חג האור וחג השמן. אנחנו כבר מצדיעים לכל מי שהצליח להתאפק עד עכשיו ולא טעם משלל הסופגניות שמופיעות כבר מחג הסוכות. אבל כיאה וכראוי לכל חג יהודי, לאוכל יש תפקיד מרכזי בחגיגה. מנהגי חג האור מכנסים אותנו ערב ערב באירועים משפחתיים, במסגרות החינוך ובמקומות העבודה, וכל מפגש אנוש בימים אלו טומן בחובו מפגש עם שלל פחמימות, בצקים ושומנים.

החוגגים לרוב מתחלקים בין מחנה מעדיפי הלביבות לאוהדי הסופגניות. יש כמובן גם את אלו שמשתייכים לשני המחנות. כדיאטנית, אני נשאלת תמיד האם יש עדיפות של אחת על השנייה ובמה שווה לבחור במקרה של 'אין ברירה'?

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

לביבות חנוכה של דליקטסן (צילום: יחסי ציבור,  יח"צ)
לביבות חנוכה של דליקטסן | צילום: יחסי ציבור, יח"צ

השוואת קלוריות - סופגנייה מול לביבה

סופגנייה אחת מכילה בין 350 - 500 קלוריות
סופגנייה לרוב עשויה מקמח לבן, שמרים, ביצים, סוכר, מלח, שמן וחלב, עם שלל מילויים שתורמים גם הם למשקל החל מהבסיס המוכר והאהוב של ריבה, שוקולד, ריבת חלב ועד לציפויים עשירים בשוקולד, זיגוג סוכר, סוכריות ועוד ועוד.                                    

לביבה אחת מכילה כ- 160 קלוריות
לביבה מסורתית מכילה תפוחי אדמה ובצל מגורדים, ביצה, קמח לבן ומלח.

אז מה עדיף?

על פניו נראה תמיד שעדיף לבחור בלביבה כיוון שהיא קטנה יותר וערכה הקלורי מצומצם לעומת הסופגנייה. אך להרגלי האכילה שלנו מקום משמעותי שמשנה לפעמים את התמונה. דווקא בגלל שחונכנו לראות בסופגנייה "מפלצת קלורית", אנחנו מראש באים בזהירות ובוחרים לאכול סופגנייה אחת בכל פעם.

הלביבות לעומת זאת בדרך כלל מוגשות בערימה. לעתים הן מוגשות כארוחה שלמה עם שלל תוספות כמו סוכר, שמנת, ריבה ורסק תפוחים. הרבה לא "סופרים" כמה לביבות הם אוכלים ופשוט מופתעים ומאוכזבים כשהצלחת המרכזית התרוקנה.

איך מצמצמים את השימוש?

ישנן מספר אופציות לצמצם את העומס הקלורי של הסופגניות. קודם כל יש לא מעט מתכונים לסופגניות אפויות, מופחתות סוכר, עם קמח מלא וכדומה. אם אין מצב מבחינתכם לוותר על ההארד קור של הפחמימה אפשר לבחור בסופגנייה קטנה, ממולאת בריבה טעימה.

הלביבות מאפשרות הרבה יותר שכלולים שמשפרים את ערכן התזונתי:

  • להוסיף לבלילת תפוחי האדמה מגוון ירקות כמו: גזר, כרישה, כרובית מבושלת, קישואים ובטטה.
  • להחליף את הקמח הלבן בקמח מלא, פתיתי שבולת שועל או קמח שקדים.
  • לצמצם את כמות השמן. אפשר לאפות את הלביבות במשך 15-20 דקות על נייר אפייה בתנור שחומם לטמפרטורה של 180 - 200 מעלות.
  • במקום שמנת וסוכר ניתן להכין תערובת גבינה וקינמון.

לטבעוניים שביננו, אפשר בהחלט לטבען את שני המאכלים. במתכון הלביבה נחליף את הביצה במעט קמח תפוחי אדמה או קורנפלור על מנת להדביק את הלביבה למסה יציבה. במתכון הסופגנייה נוסיף רסק תפוחי עץ וחלב צמחי במקום הביצים והחלב.

לסיום, מומלץ להשאיר את הלביבות והסופגניות לסוף הערב, קינוח מפנק קטן אחרי הארוחה. להחליט מראש במה נבחר הערב וכמה נאכל, ולנצל את מזג האוויר הנעים וחופשת הילדים לפעילות גופנית בחוץ. 

מיכל סוקמן, דיאטנית קלינית במכבי שירותי בריאות. מכון הסוכרת, השלום, מחוז מרכז