בריאות השיניים מושפעת באופן ישיר גם מהדרך שבה אנחנו אוכלים וגם כמובן ממה שאנחנו אוכלים. בנוסף, לבריאות השיניים והפה יש השלכה גם על הבריאות הכללית שלנו. למשל, נמצא קשר ישיר בין עששת שיניים ודלקת חניכיים לבין מחלות כרוניות כמו סוכרת ומחלות לב.

לשיניים שלנו תפקידים רבים. פרט לתפקיד החיוני שלהן באכילה ובעיכול המזון, הן עוזרות לנו בדיבור תקין, בהגייה תקינה ואף משפיעות על מבנה הפנים. אחת ההמלצות העיקריות לשמירה על בריאות השיניים היא להקפיד על צחצוח קבוע פעמיים ביום ולהיעזר בחוט דנטלי. אך זה לא מספיק.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

תזונה שגורמת לעליה של כמות החומצות בפה והתפתחות של עששת

1. מזון ומשקאות המכילים סוכר.

2. כל המשקאות המוגזים, לא משנה אם יש או אין בהם סוכר כולל סודה.

איך זה קורה?

בתוך הפה שלנו יש באופן קבוע חיידקים, חלק מהחיידקים הנמצאים בגופנו. רובם חיידקים טובים השומרים על הפה מפני השתלטות של חיידקים מזיקים.

כשאנחנו אוכלים פחמימות, אם זה סוכר פשוט או אפילו מזון שמכיל עמילן כמו לחם, פסטה ואורז, החיידקים מתחילים לעבוד כי הסוכרים זה המזון שלהם, הם מפרקים את הפחמימות ותוך כדי התהליך נוצרות אותן החומצות הפוגעות במעטפת השן ונוצרת העששת. מחקרים הוכיחו קשר ישיר בין שתיה מרובה של משקאות ממותקים לבין פגיעה בשיניים והוכיחו שהפחתה בתדירות שלהם הובילה לירידה בהתפתחות חורים בשיניים.

מבחינת השתייה המוגזת, הגזים הנמצאים בתוך השתייה גורמים לה להיות חומצית ואז כשאנחנו שותים את השתייה הזאת אנחנו מביאים לאותו האפקט של השחיקה והפגיעה בשן. התהליך הזה מתרחש גם עם סודה בגלל הגזים שבה וגם עם משקאות מוגזים ללא סוכר.

אותו דבר גם כשאנחנו שותים מיצי פירות. יש בהם רמת חומצות גדולה (תלוי בפרי) והם גורמים לאותה השפעה כמו הגזים במשקאות.

אישה צעירה אוכלת (צילום:  Kal Visuals, Unsplash)
צילום: Kal Visuals, Unsplash

מהי עששת השיניים ואיך היא נוצרת?

השן שלנו מורכבת ממינרלים שונים וכשהם נחשפים לחומצה הם מתמוססים ומעטפת השן (הנקראת אמייל השן) נפגעת ונוצרים החורים. אותם חורים בשיניים הם בעיה בריאותית מאוד נפוצה בכל טווח גיל. זאת אומרת שעל מנת למנוע עששת אנחנו צריכים להפחית את המצב שבו עולה כמות החומצות בפה.

כששותים משקאות מוגזים עם סוכר הפגיעה בפה היא ההרסנית ביותר - גם מהסוכר וגם מהגזים.

איך מפחיתים את הסיכון לעששת?

  1. מצמצמים למינימום את השתייה של משקאות מוגזים מכל סוג, כולל סודה. מים צריכים להיות עיקר השתייה היומית. ניתן לגוון עם סוגים שונים של תה צמחים או תה ירוק.
  2. מפחיתים אכילה של מזון המכיל סוכר פשוט כמו ממתקים ושוקולד.
  3. כששותים משקה מוגז עדיף עם קשית כדי לצמצם את המגע של המשקה עם השיניים.
  4. לא להחזיק את המשקה המתוק או המוגז בפה אלא ישר לבלוע אותו כדי שתהיה מינימום חשיפה לשיניים.
  5. במידת האפשר לשטוף את הפה עם מי ברז לאחר אכילה של מזון מתוק או שתיה מתוקה או מוגזת. כך שוטפים את החומצות והן לא מסתובבות בפה.
  6. לצחצח שיניים עם משחה המכילה פלואוריד או שטיפה עם מי פה המכילים פלואוריד. הפלואוריד הוא מינרל המשתתף בבניית האמייל של השן ועוזר למנוע התפתחות עששת.
  7. לאחר צחצוח השיניים אין לשתות משקאות מוגזים גם אם זה סודה או משקאות דיאט בשל החומציות שלהם.
    אישה אוכלת תפוח (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
    אישה אוכלת תפוח | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
  8. שילוב מזונות המועילים לבריאות השיניים:
  • ההמלצה של איגוד השיניים האמריקאי היא לשלב ירקות ופירות המכילים סיבים תזונתיים המנקים את השיניים, מעסים את החניכיים ומגבירים את ייצור הרוק בפה המהווה גורם מגן על השיניים וכך את הטמעת המינרלים שברוק בשן (גזר, קולורבי, מלפפונים, תפוחים, סלרי).
  • שתייה של תה ירוק ותה שחור המעכבים התפתחות של החיידקים בפה ואת ההתרבות שלהם וכך נוצרות פחות חומצות ההורסות את השן. יש להביא בחשבון שתה על סוגיו השונים עלולים לשנות את צבע השיניים בקרב חלק מהאנשים.
  • גבינות קשות מפחיתות את כמות החומצות בפה והלעיסה שלהן מעוררת ייצור של רוק, מכילות סידן וחלבון הבונים את האמייל של השן.
  • מסטיק ללא סוכר מעורר הפרשת רוק ולכן עוזר בשטיפת הפה מהחומצות הנוצרות לאחר הארוחה.
  • עלים ירוקים כמו קייל, תרד, רוקט מכילים חומצה פולית העוזרת לדלקת חניכיים ומכילים גם סידן הבונה את אמייל השן.

ניאורה מרטה, דיאטנית קלינית B.Sc R.D בחלי ממן, רשת המתמחה באורח חיים בריא