שייק חלבונים נחשב כתוסף המושלם לאחר פעילות גופנית, אבל מחקר חדש מגלה כי כדי להגיע לשילוב הטוב ביותר של ויטמינים וערכים תזונתיים – עדיף לשתות דווקא שוקו מחוזק.

במחקר, שנערך באוניברסיטת קורנל שבניו יורק, בדקו מה המשקה הכי נכון לשתות אחרי האימון. צוות המחקר השתמש בתוכנה ממוחשבת המשלבת עצות של תזונאים מומחים בכדי להגיע לשילוב הטוב ביותר של ויטמינים וערכים תזונתיים. קלינט ווטרברג, מומחה לתזונת ספורט בקורנל, מספר לדייל מייל כי בעקבות מספר ניסויים, צוות המחקר הגיע למסקנה כי לאחר אימון מספיק לשתות 240 מ"ל של שוקו. עם זאת, כדי להגיע לתוצאות מרביות, במחקר גילו כי יש להכפיל את כמות החלבון והקלוריות בשוקו.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

"ההרכב של שוקו דל בשומן הוא כנראה המזין והאופטימלי לאחר האימון", אומר ווטרברג, "אין ספק שהתוסף הזה עולה על שייק חלבונים על סוגיו". כעת, ניתן למצוא את השוקו המחוזק בחלבון במעבדה לתזונת הספורט של אוניברסיטת קורנל.

אך אם חשבתם שנמצאה הנוסחה המושלמת, דעו שיש כמה הסתייגויות בנושא. "שוקו דל בשומן בהחלט מכיל חלבונים איכותיים וגם אנרגיה מן הסוכר, והוא אפשרות טובה כמנת חלבון אחרי הפעילות הגופנית", אומרת ד"ר מאיה רוזמן. "בהשוואה לביצה, טונה או גבינה לבנה הוא גם דורש פחות אנרגיה לעיכול ולכן נספג בקלות ויעילות.​ עם זאת, ההשוואה לשייק חלבונים קצת בעייתית, כי שייק החלבון מכיל חלבונים יותר איכותיים שמתאימים יותר לבניית השרירים. כמוכן, היתרון בשייק החלבון הוא שאינו מכיל סוכר לבן, שנחשב לפחמימה ריקה המזיקה לבריאות".

שוקו (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
טוב, קצת הגזמנו עם הקצפת. ובכל זאת, האם שוקו עדיף על שייק חלבונים? | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

איפה נמצא החלבון הכי טוב?

נושא סוג החלבון והכמות הראויה לצריכה לאחר ביצוע תרגילי כושר מעסיק בעשור האחרון את קהל המתאמנים בכלל ובחדר הכושר ובפרט. אז מה באמת הכי נכון לשתות בסוף האימון הגופני? "המתאמנים בחדר כושר באימוני משקולות וגם אלה המעוניינים בתוספת ברקמת השריר, ראוי כי יצרכו בין 1.4-2 גרם חלבון ביום לכל קילוגרם ממשקל גופם", אומר יאיר להב דיאטן קליני ואיש חינוך גופני מתמחה בתזונה מאמץ ואימון גופני, חבר עמותת עתיד. "בכל אופן, בסיום אימון כוח ראוי לצרוך כ-20 גרם חלבון. זאת מבלי לדון כעת בעניין החשוב של הטווח המדויק מסיום האימון". להב מוסיף כי שתי הצורות הפופולריות ביותר לצריכת חלבון לאחר אימון הן חלבון מי גבינה המופק מחלב (נמכר בחטיפים או באבקות) וחלבון המצוי במוצרי חלב כיוגורט גבינות וכו' - הקרוי קזאין. "שני חלבונים אלו מצויים בחלב, אבל כל חלבון שונה בהרכב חומצות האמינו, שיעור הספיגה והזמינות הביולוגית".

להב אומר כי עקרונית, ניתן לומר כי מרבית המחקרים אינם מוצאים הבדל מהותי בתגובה לאימון כוח לאחר צריכת מוצרי חלב או שייק חלבון מי גבינה. "בניית השריר מתרחשת באופן זהה כאשר נאכלים החלבונים השונים. היתרון של אבקת חלבון מי גבינה היא שהרבה יותר נוח לקבל ממנה כמות גדולה של 20 -30 גרם חלבון. כמוכן, העובדה שאין באבקה הזו שומנים או קלוריות רבות גם מהווה יתרון לחלק מהאוכלוסייה, זאת לעומת מתאמנים מקצועיים שמוכרחים להשלים את הקלוריות שאיבדו באימון בכדי לא לרדת במסת השריר.

"במקביל, ראוי לציין כי צריכת שני יוגורטים גדולים מאפשרת קבלת כ-20 גרם חלבון ובהם מינרלים ומרכיבי מזון נוספים. כוס חלב עם שוקו מכילה כ-8 גרם חלבון - כמות שלעיתים אינה מספקת למתאמנים "כבדים", ובמקביל מכילה סוכר אשר אינו תורם לבריאות. סוכר זה ניתן להמיר בפרי או בשיבולת שועל ובכך לקבל ארוחה מזינה הכוללת מרכיבים נוספים פרט לחלבון", הוא מוסיף.

>> אתגר שכיבות הסמיכה: לשרירים חזקים יותר