האם יש סיכוי שאחרי שהושמצה במשך כל השנים ומותגה כממתק ניחומים עתיר קלוריות, שומן וסוכר - היא עשויה לשוב ולהופיע כמנת בריאות מפחיתת סיכונים? בזמן שהבינה המלאכותית מקדמת אחתנו בקצב מסחרר לקראת עתיד נפלא ו/או מחריד, יכול להיות שהחדשות המרעישות שיכולות באמת לשנות את חיינו נמצאות בכלל בגלידה. 

הסערה הנוכחית החלה בעקבות מאמר שפורסם במגזין אטלנטיק תחת הכותרת: "האם ייתכן שגלידה בעצם בריאה לנו, וחוקרים מסתירים זאת במשך שנים?". כותב המאמר, דיוויד מריט ג'ונס התבסס על עבודת דוקטורט באוניברסיטת הווארד משנת 2018, על פיה לאנשים עם סוכרת מסוג 2 שצרכו יותר גלידה יש ​​סיכון נמוך יותר למחלות לב. "יש מעט הסברים סבירים לתוצאות הללו", כתב החוקר על הממצא הבלתי צפוי. לדברי העיתונאי דווקא משהו אחר משך את תשומת ליבו, לטענתו, זו ממש לא הפעם הראשונה שרעיונות כאלו הושמעו ביחס לגלידה ובכל פעם כזאת הם זכו להתעלמות.

מה רשתות הגלידה מסתירות מאיתנו? (צילום: storyblocks)
מה רשתות הגלידה מסתירות מאיתנו? | צילום: storyblocks

האם גלידה יכולה להיות בריאה?

המחקר המדובר משנת 2018 התבסס על שני מחקרים תצפיתיים גדולים שנערכו על ידי חוקרים מאוניברסיטת הרווארד שהחלו ב-1976 וב-1986 ונמשכו כ-20 שנה. מטרת המחקרים הללו הייתה לעקוב אחר בריאותם של המשתתפים לאורך תקופה ארוכה, ולגלות האם קיימים קשרים בין מחלות מסוימות וגורמי אורח חיים (למשל תזונה). החוקרים מצאו כי לאלו שאכלו גלידה לא יותר מפעמיים בשבוע, היה סיכוי נמוך ב-12% לפתח מחלות לב וכלי דם, בהשוואה לאלו שלא אכלו בכלל גלידה.

על פי המחקר, האינדקס הגליקמי של הגלידה נמוך מזה של אורז חום. "יש תפיסה שגלידה היא לא בריאה, אבל יש בה שומן, יש בה חלבון, יש בה ויטמינים. זה יותר טוב מלחם", צוטט אחד החוקרים. אין הרבה מחקרים שבדקו את ההשפעה הספציפית של גלידה על הבריאות, וגם באלו שכן בדרך כלל המשתתפים צרכו כמות די קטנה (בסביבות פחות מרבע מנה ליום) – לא כמות מספקת כדי לפתח מסקנות משמעותיות לגבי השפעתה. מה שכן ידוע הוא שדיאטות המכילות מזון עשיר בסידן קשורות לירידה בסיכון לסוכרת מסוג 2 ולמחלות לב. זה עדיין לא אומר שמומלץ לאכול גלידה בקביעות, יש מזונות רבים אחרים - כולל מוצרי חלב, קטניות ואגוזים – שמהווים מקורות לסידן ולאלה יש גם יתרונות תזונתיים אחרים ללא תכולת הסוכר הגבוהה השלילית של גלידה.

מנגד, מחקר איטלקי שפורסם לפני מספר שנים טוען שצריכה מוגזמת של גלידה עשויה להיות קשורה לסיכון גבוה יותר לכבד שומני לא אלכוהולי (גורם סיכון לסוכרת מסוג 2 ולמחלות לב). עם זאת, החוקרים מצאו גם שהקשר הזה קיים עבור מזונות אחרים, כמו בשר אדום - מה שמצביע על כך שאיכות התזונה הכוללת עשויה להיות חשובה יותר לבריאות מאשר מזון ספציפי.

גלידה נחשבת גם למזון מעובד במיוחד. בגלל שיטות העיבוד המשמשות ליצירתה, היא בדרך כלל עשירה מאוד בקלוריות, בשומן ובסוכר. מזונות מעובדים קשורים למגוון בעיות בריאותיות, כולל סיכון מוגבר לפתח סוכרת מסוג 2 ומחלות לב וכלי דם.

שלושה גביעי גלידה (צילום: Anna-Mari West, shutterstock)
גביע גלידה ב-3 טעמים | צילום: Anna-Mari West, shutterstock

תזונה בריאה חשובה יותר

"כרופא אקדמי לבריאות הציבור, אני לא מתכוון למהר לאכול יותר גלידה על סמך המחקר הזה", אמר ד"ר ג'ון פורד לגרדיאן הבריטי. מספר מומחי בריאות נוספים התייחסו למחקר וטענו כי יש הסברים פוטנציאליים אחרים לתוצאות. לדבריהם, הקשר בין גלידה למחלות לב התברר רק כאשר נלקחו בחשבון היבטים בריאותיים אחרים, מה שמצביע על כך שאכילת תזונה בריאה כללית היא כנראה חשובה יותר בהפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם אצל אנשים עם סוכרת מסוג 2, מאשר אכילת גלידה בלבד.

חוקרים מאוניברסיטת הרווארד גם טענו כי ייתכן שחלק מהאנשים במחקר פיתחו בעיות בריאותיות כמו לחץ דם גבוה או עלייה בכולסטרול, וכתוצאה מכך התחילו לאכול פחות גלידה עד כדי הימנעות מוחלטת. מנגד, לאנשים ללא בעיות בריאותיות לא הייתה סיבה להפסיק לאכול גלידה, מה שיצר אפקט של "סיבתיות הפוכה" שבה אנשים בסיכון לפתח סוכרת נמנעו מראש לאכול גלידה.