מסתבר שחומץ תפוחים המופק מתפוחים מותססים, טומן בחובו שפע של יתרונות בריאותיים החורגים הרבה מעבר לתפקידו כרוטב טעים לסלט. הוא נחשב לתרופה ביתית פופולרית ובמשך מאות שנים שימש בבישול וברפואה הטבעית. השמועות אומרות שהיפוקרטס, אבי הרפואה המודרנית, השתמש בחומץ לניקוי פצעים לפני יותר מ-2,000 שנה.

לא פלא שהחומץ המדהים הזה תפס את תשומת ליבם של חובבי הבריאות בעולם. הוא עמוס באנזימים, בחיידקים מועילים ו"טובים" ובחומצה שתכף נדבר על סגולותיה. מעבר לכך, חומץ תפוחים מציע מגוון רחב של יתרונות בריאותיים החל מסיוע לפעילות העיכול ועד לירידה במשקל.

עשיר בחומצה אצטית

חומצה אצטית היא התרכובת הפעילה העיקרית של חומץ התפוחים, המעניקה לו את הריח החמוץ והטעם החזק שלו. על פי סברת החוקרים, החומצה האצטית היא זו המעניקה לחומץ את סגולותיו, שאותן מיד נמנה. מעבר לכך, חומץ תפוחים מכיל חומצות אמינו ונוגדי חמצון המגינים על הגוף ממחלות.

קוטל חיידקים טבעי  

חומץ תפוחים הורג פתוגנים (חיידקים ווירוסים מחוללי מחלה), כולל זנים מסוימים של חיידקים. מחקר שפורסם ב- 2021, חקר את הפעילות האנטי-בקטריאלית שלו נגד חיידק אי-קולי. המחקר הראה יעילות אנטי-מיקרוביאלית חזקה נגד חיידק זה וכן הוכיח כי עשוי להיות לו פוטנציאל כטיפול חלופי לזיהומים עמידים לאנטיביוטיקה – פשוט מדהים. מעבר לכך, הודות לעובדה שהחומץ מעכב חיידקים הוא גם משמש כמשמר מזון טבעי.

אישה כותבת (צילום: Svitlana Sokolova, shutterstock)
מה צריך כדי שהדיאטה תצליח? שלבו ברשימה גם חומץ תפוחים | צילום: Svitlana Sokolova, shutterstock

מאזן רמות סוכר ונלחם בסוכרת

אחד היתרונות הבולטים של חומץ תפוחים הוא טיפול בסוכרת מסוג 2. בשנת 2019 פורסם מחקר שמטרתו להעריך את ההשפעות הבריאותיות של צריכת חומץ תפוחים בקרב חולים עם סוכרת מסוג 2 ודיסליפידמיה (רמה חריגה של שומנים בדם).  החוקרים מדדו פרמטרים שונים כולל סוכר בצום (FBS), תנגודת לאינסולין, רגישות לאינסולין, אינסולין, סמני מתח חמצוני ולחץ דם.

המחקר הראה שצריכת חומץ תפוחים שיפרה משמעותית את רמות ה-FBS (סוכר בצום) ואת רמות הלחץ החמצוני (DPPH). כמו כן, נצפתה ירידה משמעותית במדדים גליקמיים, כולל אינסולין, תנגודת לאינסולין, רגישות לאינסולין ותפקוד תאי הבטא בלבלב האחראים לייצור האינסולין. מחקרים נוספים מצאו כי חומץ תפוחים משפר את תפקוד האינסולין ומוריד את רמות הסוכר בדם לאחר ארוחות.

מסייע לירידה במשקל

לא מעט מחקרים מוכיחים כי חומץ תפוחים מגביר את תחושת השובע, מה שמוביל באופן טבעי לאכילה פחותה ולירידה במשקל. סקירה שפורסמה ב- 2022 מצאה כי צריכת חומץ המכיל לפחות 24.6 מילימול חומצה אצטית לצד ארוחה עם מזון מוצק, מדכאת בצורה חריפה את התיאבון עד 120 דקות לאחר הארוחה. זה גם הפחית את צריכת המזון באופן חופשי שלוש ו-24 שעות לאחר צריכת החומץ.

הליכה מהירה (צילום: michaelheim, shutterstock)
תורם גם לבריאות הלב | צילום: michaelheim, shutterstock

תומך ומשפר את בריאות הלב

מחקרים מראים כי חומץ תפוחים משפר את הגורמים המשפיעים על מחלות לב. סקירה משנת 2020 מצאה כי חומץ תפוחים עשוי לאזן את רמת הטריגליצרידים (השומנים) והכולסטרול בדם.

בקיצור, בפעם הבאה שאתם מטפטפים חומץ תפוחים על הירוקים בסלט, התענגו על העובדה שהוא משפר את הבריאות שלכם, בכמה וכמה מובנים.

טיפ לצריכה נבונה

הוסיפו כף של חומץ תפוחים לכוס המים אחרי הספורט בבוקר, עדיף על קיבה ריקה. כך תיהנו גם מהיתרונות שפורטו וגם ממשקה ספורט טבעי ומזין שמחזיר לגוף את האלקטרוליטים (הרכיבים החיוניים) שמאבדים במהלך הפעילות הגופנית.

 

הכותבת היא עינב בורשטיין, יועצת ומנחה לתזונה טבעית ואורח חיים בריאלאינסטגרם של עינב