מאמר שפורסם השבוע עושה גלים בעולם הרפואה והתזונה. תחת הכותרת הדרמטית – "אכילת ירקות לא מגנה מפני מחלות לב וכלי דם – המחקר מתאר מעקב של עשר שנים אחר 400,000 אנגלים (מחקר גדול ממדים וארוך טווח ללא ספק), שבסופן נמצא כי אין הגנה בקרב אנשים שאכלו ירקות, במיוחד מבושלים, מפני תחלואה לבבית.

זה נשמע כמו בשורה משמחת לאוהבי ג'אנק ברחבי העולם אך המחקר זוכה, ובצדק, לביקורות מצד אנשי מקצוע רבים. הנה כמה מגבלות בנוגע למחקר, שעלו מאנשי מדע בתחומי התזונה והרפואה מכל העולם:

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

מחקר אחד לא מוחק אלפי מחקרים

אלפי מחקרים אחרים הראו לאורך שנים רבות כי לירקות ופירות יש הגנה, הן מפני מחלות קרדיווסקולריות והן מפני מחלות כרוניות אחרות כמו סוכרת, השמנה, סרטן, אלצהיימר ועוד. מחקר אחד אינו מוחק את כל המדע שקדם לו. ובנוסף, המחקר הזה מתייחס רק למחלות לב ולא ליתר המחלות האחרות. 

ארבעת הירקות הטובים ביותר לשמירה על כלי דם
האם עדיף לאכול ירקות טריים או מבושלים?

הנחקרים כמעט ולא אכלו ירקות

התזונה של האנגלים הינה אחת הידועות לשמצה. תזונה עשירה בשומן טרנס ורווי, סוכר, מלח ומזון מעובד. כשנכנסים לעובי הקורה מגלים שבתחילת המחקר נשאלו הנחקרים כמה ירקות הם אוכלים, טריים ומבושלים. נמצא כי בממוצע אנשים באנגליה אוכלים רק 5 כפות של ירקות ביום, מחציתם חיים ומחציתם מבושלים. לשם ההשוואה, ההמלצה לפי האיגודים האמריקאים והאנגלים לתזונה נכונה, היא 5 כוסות לפחות! כלומר, ההמלצה לתזונה מאוזנת היא פי 6-10 יותר ירקות ופירות ממה שהאנגלים אוכלים. כך שמראש עקבו אחרי אנשים שהתזונה שלהם הייתה רחוקה מההמלצות ולכן המסקנות של החוקרים על צריכת ירקות אינה הסקה נכונה.

בנוסף, במידה והנחקרים אכלו כל כך מעט ירקות ופירות, מה הם אכלו יותר במשך היום? ככל הנראה הרבה מאכלים פחות בריאים. גם לכך יש כמובן השפעה על מסקנות המחקר. אך ליתר התזונה לא התייחסו במחקר המדובר.

ירקות מבושלים (צילום: Dani Vincek, shutterstock)
צילום: Dani Vincek, shutterstock

יש הבדל בין ירקות חיים למבושלים

בנוסף, במחקר בוצעה השוואה לאכילת ירקות חיים לעומת מבושלים, ונמצא שיש לירקות חיים אפקט מגן מפני מחלות לב. רק לאחר תקנון לגורמים נוספים של אורח חיים (עישון, שתיית אלכוהול, צריכת בשר אדום מעובד, תיסוף ויטמינים ומינרלים ופעילות גופנית) האפקט המגן שלהם לא היה משמעותי.

החוקרים הסיקו שזה קשור להטיה הנובעת מהבדלים במעמד הסוציואקונומי ואורח החיים. המבקרים טוענים שכנראה תיקננו ליותר מדי גורמים שגרמו להטיה במסקנות. בירקות חיים יש ריכוז גבוה יותר של ויטמין C לדוגמא, נוגד חימצון חזק, וכן ויטמינים ומינרלים נוספים "מתנהגים שונה לאחר בישול" וייתכן שזו הסיבה להבדלים בתוצאות בין הירקות החיים והמבושלים.

החשיבה צריכה להיות יותר הוליסטית 

יש להדגיש כי בחירת רכיב אחד בתזונה, כמו ירקות במקרה הזה, היא גישה לא מותאמת להנחיות התזונתיות הרווחות בעשור האחרון. אנו נוהגים להתייחס באופן הוליסטי יותר לדפוסי אכילה ולא לרכיב אחד בתזונה, והדיאטה המומלצת ביותר הינה דיאטה ים תיכונית.

דיאטה זו נמצאה כמגינה מפני מחלות רבות, ביניהן גם מחלות לב וכלי דם. היא כוללת אכילה של ירקות ופירות, דגנים מלאים, קטניות, דגים, מוצרי חלב רזים, שתיית כוס יין אחת ליום, וצריכה מועטת של בשר אדום ומזון מעובד, כמו גם הפחתת מלח וסוכר.

שורה תחתונה, אל תמהרו לדלג על הביקור אצל הירקן, נראה שעוד אין נוסחת קסם לאכול ג'אנק ולהישאר בריאים ורזים.

נטלי ברקאי, דיאטנית קלינית להריון ולסוכרת במכבי שירותי בריאות