איזון בחיים הוא תמיד טוב, גם ובעיקר כאשר מדובר בהורמונים שלנו, ולא רק לטובת ענייני מיניות ופוריות. ההורמונים עוזרים לנו לשלוט בהרבה מתפקודי הגוף שלנו כמו מצב רוח, אנרגיה, שינה, חילוף חומרים, התנהגות חברתית, מערכת חיסון ועוד. כאשר הורמונים יוצאים מאיזון, הדבר יכול להוביל לבעיות כמו סוכרת, עלייה או ירידה במשקל, אי פוריות, מחלות עצם ובעיות אחרות.  

ישנן דרכים שונות לשמור על האיזון ההורמונלי שלנו, כאשר תזונה היא אחת מהן. גיתית אורלין, דיאטנית קלינית בקופת חולים כללית, מחוז חיפה וג"מ מפרטת לנו אילו מזונות יעזרו לנו לשפר את האיזון ההורמונלי.

"כשמדברים על איזון הורמונלי מדברים בעיקר על איזון טסטוסטרון בגברים, ואסטרוגן ופרוגסטרון בנשים", אומרת גיתית אורלין, "כאשר מדובר בענייני פוריות, ישנם מספר גורמים שעשוים לחשוף את גופנו למולקולות מחמצנות, כלומר, מולקולות שעשויות לפגוע בתאי גופנו כמו לדוגמא עישון, אלכוהול, זיהום סביבתי וגם תזונה לקויה ובלתי מספקת. המנגנון של נוגדי חימצון (אנטיאוקסידנטים) נחקר רבות והוכח כי מתן תוספי תזונה והקפדה על תזונה נכונה, עשוי להפחית את הנזק שנגרם לתאי גופנו. כדי לגרום להפרשת הורמונים תקינה נשאף לתזונה מאוזנת עשירה בירקות, פירות, קטניות ודגנים מלאים (בורגול, חומוס, אפונה, שעועית וכו') וכמו כן שומנים בריאים (אבוקדו, טחינה, אגוזים, שקדים)".

  1. אומגה 3 מסייעת לפוריות הגבר

    איכות הזרע של גברים מכל העולם נמצאת בירידה בעשורים האחרונים. מחקרים גילו כי נטילת תוסף של חומצות שומן אומגה 3, עשויה לשפר באופן משמעותי את פוריות הגבר. מלבד תוספי תזונה אומגה 3 מצוי ב: דגים,פירות ים, אגוזים, זרעים - זרעי צ'יה, זרעי פשתן ושמנים צמחיים כמו שמן זית, אבוקדו וטחינה.
  2. אגוזי ברזיל, תה ירוק ופירות יער לתמיכה בפוריות גברית

    סלניום הוא מינרל נוגד חמצון, אשר מעורב בתהליך יצירת הטסטוסטרון והכרחי ליצירת תאי זרע. במחקר עלה כי מתן תוסף סלניום לגברים לא פוריים עם רמת סלניום נמוכה עשוי לשפר את תנועתיות הזרע ובכך להגדיל את הסיכוי להתעברות. עם זאת, יש להגביל כמות אגוזי ברזיל עד כ-3 ביום מחשש לרעילות. כמו כן, תה ירוק ופירות יער עשירים בנוגדי חמצון ולכן עשויים לסייע בשיפור איכות וספירת תאי הזרע.
  3. הפחתת מזונות המכילים שומן טראנס

    שומן טראנס הוא שומן צמחי שעובר תהליכים כימיים אשר הופכים אותו לשומן מוקשה. שומן טראנס מאוד נפוץ בתעשית המזון המעובד משום שהוא מאפשר חיי מדף ארוכים יותר למוצרים, משפיע לטובה על הטעם והוא גם די זול. העניין הוא שמדובר בשומן מאוד לא בריא.  בשנים האחרונות עלתה המודעות לנזקים ששומן טראנס מסב לבריאות שלנו, כמה מבאס שהוא נמצא במאכלים הכי מפתים כמו קרואסון, בורקס, ג'חנון. ה־FDA (מנהל המזון האמריקאי) העביר הוראה לתעשיית המזון בארה"ב להוציא את שומן הטראנס עד שנת 2018 מכל מוצרי המזון. לדברי גיתית אורלין, צריכת שומן טראנס עלולה לגרום בסופו של דבר לאיכות זרע וספירת זרע נמוכה.  חשוב לציין ששומן טרנס נמצא בקרואסון או בבורקס תעשייתי, ולא הביתי העשוי לרוב מחמאה. 
  4. מזונות עשירים בברזל מפחיתים בעיות פוריות

    אחד החסרים התזונתיים הנפוצים ביותר הוא חוסר בברזל שמשפיע על הריון ופוריות. אנמיה מחוסר ברזל היא תופעה די נפוצה בקרב נשים בגיל הפוריות. נטילת תוסף של ברזל מורידה באופן משמעותי את הסיכון לבעיות בפוריות על רקע הפרעות בביוץ. מזונות העשירים בברזל הם בשר, הודו, עוף, ביצים, דגים, קטניות, ירקות ירוקים, סלק, קוואקר, טחינה, אגוזים.
  5. מזונות עשירים בחומצה פולית

    אחת ההמלצות הגורפות לנשים בישראל בגיל הפוריות שמתכננות הריון היא ליטול במשך כשלושה חודשים טרם ההריון תוסף של חומצה פולית (המכונה גם פולאט / ויטמין B9). חומצה פולית מסייעת לצורך חלוקה ובניית DNA, גדילה תקינה, פעילות תקינה של מערכת החיסון וגם פוריות. מזונות מן הצומח העשירים בחומצה פולית הם ירקות עליים כמו חסה, כרוב, תרד, ברוקולי, אספרגוס, כרובית, פטרוזיליה, דגנים מלאים, ופירות הדר.
  6. פיטואסטרוגנים

    אלו הם חומרים צמחיים אשר דומים במבנה שלהם להורמון האסטרוגן ומחקים את פעילותו בגוף. הם מסייעים בהגנה מפני מחלות לב וכלי דם ומפחיתים סיכון לאוסטיאופורוזיס וכן עשויים להקל בתופעות גיל המעבר (גלי חום והזעת לילה) ותופעות של תסמונת קדם וסתית כמו עצבנות יתר, התקפי זלילה ועוד. פיטואסטרגנים מצויים בעיקר במוצרי סויה שונים כמו פולי סויה, טופו, מיסו, וגם בקטניות כמו זרעי צי'ה, זרעי פשתן, ירקות.
  7. מזונות עשירים ביוד

    היפותירואידיזם (תת פעילות של בלוטת התריס) יכולה להיגרם על ידי חוסר במינרל יוד ובהתאם לכך גורמת לאי סדירות של המחזור החודשי, שיבוש של הביוץ, אי פריון ועוד. על כן הבטחת רמות יוד תקינות מתזונה או תוספי תזונה חשובות לאיזון בלוטת התריס.

    לפי משרד הבריאות, הדרך הטובה ביותר להימנע ממחסור ביוד היא החלפה של מלח רגיל במלח מיודד (מועשר ביוד), מבלי להעלות את כמות המלח הנצרך. מקורם של מזונות עשירים ביוד יהיה לרוב מהים כמו דגי ים, אצות, (כאן יש להיזהר, כי יש אצות עם כמויות מוגברות של יוד), ביצים ומוצרי חלב (יותר בחלב עיזים לעומת חלב פרה). עבור אלו שיש להם חוסר איזון בבלוטת התריס - מומלץ להיוועץ עם רופא או דיאטנית.