אמנם סומאק הוא תבלין שנוכח במטבח המזרח תיכוני בערך מאז ומתמיד, אבל מעטים יודעים שמלבד היכולת שלו לשדרג מאכלים שונים, הוא גם יכול לתרום לבריאות.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם? 

הסומאק מופק מצמח האוג, שפירותיו נכתשים לאבקה בצבע אדום-סגלגל. יש הסבורים כי ילידים אמריקאים נהגו להשתמש בסומאק בדרכים שונות – מטיפול בשלשולים ובצינון ועד למשחה נגד פצעים. אצלנו הסומאק מופיע במאכלים שונים, לרוב כאלה שזקוקים לתוספת של טעם לימוני חמצמץ. והוא כמובן חלק מתערובת התבלינים שממנה מורכב הזעתר. אבל מלבד היותו תבלין ייחודי ומגוון – מתברר שהסומאק גם יכול להוסיף טאצ' בריאותי. הנה כמה מהיתרונות שמיוחסים לו.

אנטי אייג'ינג ומונע מחלות

הסומאק עשיר בנוגדי חמצון, שנלחמים ברדיקלים חופשיים ובכך מפחיתים סיכון למחלות שונות כמו סרטן ומחלות לב. התכונות האנטי דלקתיות שלו, כמו גם נוגדי החמצון שהוא מכיל גם תורמים להאטת תהליכי הזדקנות ומניעת נזקים לדנ"א. אמנם נדרשים מחקרים נוספים כדי להבין עד כמה הוא מסייע בדברים האלה, אך בינתיים אין ספק שמדובר בתבלין שלא מזיק להשתמש בו.

>> אלה התבלינים הכי בריאים במטבח שלכם

טוב לחולי סוכרת

אם אתם חולי סוכרת, ייתכן שכדאי לכם להשתמש יותר בסומאק במטבח. לפי מחקר שפורסם בשנת 2014, נמצא כי חולי סוכרת שהוסיפו רק 3 גרם סומאק לתפריט היומי שלהם במשך שלושה חודשים נהנו מסיכון מופחת למחלות לב וכלי דם. חולי סוכרת נמצאים בסיכון גבוה יותר למחלות לב וכלי דם ולסיבוכים בהתאם, כמו התקף לב או טרשת עורקים.

סומאק (צילום:  Nedim Bajramovic, shutterstock)
מכיל המון נוגדי חמצון | צילום: Nedim Bajramovic, shutterstock

עוד על נגיף הקורונה:
>> ה-CDC פרסמו רשימת תסמיני קורונה מעודכנת
>> הממצאים שמראים: הקורונה יכולה להיעלם בקיץ
>> רופאה בכירה שטיפלה בחולי קורונה בניו יורק התאבדה

אנטי-בקטריאלי

ממחקר שפורסם בכתב העת International Journal of Food Microbiology עולה כי סומאק יכול לעזור להילחם בחיידק הסלמונלה. היכולת האנטי-בקטריאלית של הסומאק מיוחסת לחומצה גאלית ותרכובות אחרות המצויות בסומאק. לכן גם מיוחסות לו יכולות אנטי-ספטיות (מחטאות).

מעודד מתן שתן

סומאק נחשב לתבלין דיורטי, כלומר הוא עוזר לסלק רעלנים מהגוף בכך שהוא מעודד מתן שתן. לכן בתרבויות מסוימות נעשה שימוש בסומאק כתרופת סבתא נגד זיהומים בדרכי השתן וגם בבעיות בעיכול.

אחד הדברים הטובים ביותר בתבלין זה הוא שניתן לשלבו במגוון רחב של מאכלים. למעשה כל מאכל שתרצו להוסיף לו טעם מעט לימוני או חמצמץ – תוכלו להוסיף לו סומאק. עוף בגריל, סלטים, ירקות מבושלים ועוד.