לכל מי שמחפש "תירוץ" לאכול שוקולד כל יום, מצאנו יותר מאחד. אבל רגע לפני שאתם מסתערים על המזווה, שלוש הבהרות חשובות. ראשית, אנחנו לא מדברים על שוקולד חלבי מכל סוג אלא אך ורק על שוקולד מריר. שנית, גם שוקולד מריר הוא עדיין שוקולד עשיר בקלוריות ובשומן רווי, לכן מומלץ בכל מקרה להיזהר עם הכמויות. ולבסוף, עיקרי ההמלצות הם על חפיסות שכוללות 70 אחוזי קקאו ומעלה, בשיעורים נמוכים יותר, כמויות הסוכר והשומנים הלא בריאים באים על חשבון הערכים של הקקאו.

שוקולד מריר מכיל לא מעט חומרים מזינים. ככל שהשוקולד כהה יותר כך טוב יותר. כל שוקולד מריר של 70 אחוזים ומעלה מכיל כמויות גבוהות של נוגדי חמצון, סיבים, אשלגן , סידן, נחושת ומגנזיום. הנה 6 יתרונות בריאותיים של השוקולד המריר:

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

מפחית מחלות לב ולחץ דם

אחד היתרונות הגדולים ביותר של השוקולד המריר הוא התפקיד שהוא עשוי למלא בשיפור בריאות הלב. סקירה  שיטתית שפורסמה בשנת 2020, מצאה כי אכילת שוקולד פעם בשבוע קשורה בסיכון נמוך ב-8% לחסימת עורקים. מחקר גדול נוסף, שפורסם בשנה שעברה ניתח נתונים של יותר מ-188,000 חיילים משוחררים והגיע למסקנה כי אכילה קבועה של כ-1 גרם שוקולד קשורה בסיכון נמוך יותר למחלת עורקים כליליים.

מחקרים מראים שהפלבנואידים בשוקולד שומרים על בריאות הלב, כימיקלים אלו מסייעים בייצור תחמוצת החנקן, שגורמת לירידה בלחץ הדם. מטה-אנליזה נוספת שפורסמה בשנת 2017, מצאה כי שוקולד עשוי להיות מועיל בהפחתת הסיכון למחלות לב, שבץ וסוכרת מסוג 2.

שוקולד מריר (צילום: elena leya, unsplash)
צילום: elena leya, unsplash

משפר זיכרון ומצב רוח

מחקרים מראים שצריכת שוקולד מריר עם אחוזים גבוהים של קקאו, עשויה להועיל למוח. השוקולד ממריץ פעילות עצבית באזורים במוח הקשורים להנאה ולתגמול, שגורמים להפחתת הלחץ ושיפור מצב הרוח. מחקר מצא שאכילה יומית של 48 גרם הגבירה את הנוירופלסטיות, היכולת של המוח ליצור קשרים סינפטיים חדשים, שמהווים פוטנציאל להשפעות חיוביות על זיכרון, קוגניציה ומצב רוח.

מחקר שפורסם בשנת 2018 מצא שניתן לשפר את הזיכרון והלמידה על ידי צריכת שוקולד, שכן הפלבנואידים נוטים להצטבר באזורים במוח האחראים לתפקודים אלו. מחקר נוסף שפורסם 2019 אף קישר בין צריכת שוקולד מריר להפחתת הסיכון לדיכאון קליני.

מפחית את הסיכון לסוכרת

אכילת שוקולד כל יום לא נשמעת כמו הדרך הטובה ביותר למנוע סוכרת, אבל מחקרים הראו שכמויות סבירות של שוקולד מריר עשיר בקקאו יכולות לשפר את האופן שבו הגוף מבצע את חילוף החומרים של הגלוקוז. עמידות לאינסולין גורמת לגלוקוז גבוה בדם והיא סימן ההיכר של סוכרת מסוג 2. במחקר נמצא כי הפלבנואידים בשוקולד מריר מפחיתים מתח חמצוני, הגורם העיקרי להתנגדות לאינסולין. על ידי שיפור הרגישות של הגוף לאינסולין, ההתנגדות מופחתת, ובתמורה הסיכון למחלות כמו סוכרת פוחת.

מחקר אחר, הראה שלמשתתפים שצרכו שוקולד לעתים נדירות היו סיכון כמעט פי שניים לפתח סוכרת במשך חמש שנות המחקר, בהשוואה למשתתפים שהתפנקו בשוקולד מריר לפחות פעם בשבוע.

מסייע לירידה במשקל

אכילת שוקולד כל יום נשמעת כמו הדרך האחרונה לרדת במשקל, אבל שוקולד מריר עשוי למלא תפקיד בשליטה על התיאבון, מה שבתורו יכול לעזור בירידה במשקל. מדען המוח וויל קלאוור, כתב ספר בנושא בשם Eat Chocolate, Lose Weight, שמתאר כיצד אכילת מעט שוקולד מריר לפני או אחרי הארוחות מפעילה הורמונים שמאותתים למוח על תחושת שובע. כמובן שאכילה יותר מהכמות המומלצת ליום יכולה לנטרל כל ירידה פוטנציאלית במשקל.

מחקרים קודמים מצאו שבמהלך העיכול, שוקולד מתנהג כמו פרה-ביוטיקה, על ידי סיבים המעודדים צמיחה של חיידקים מועילים במעיים. ככל שיש יותר חיידקים "טובים" במערכת , כך הגוף מסוגל לספוג טוב יותר חומרים מזינים כמו גם לתמוך בחילוף חומרים בריא.

מגן מפני סרטן

עדויות לכך שלשוקולד מריר יש תכונות שיכולות לסייע בהגנה מפני סוגים מסוימים של סרטן מוגבלות אך הולכות וגדלות. נוגדי חמצון מגנים על התאים שלנו מנזק שנגרם על ידי רדיקלים חופשיים. אכילת תזונה עשירה בפלבנואידים, שהשוקולד מלא בהם, יכולה לסייע במניעת נזק לתאים שלעיתים הוא המבשר לסוגי סרטן רבים. מחקרים קודמים מצאו כי מבין הפלבנואידים הרבים בשוקולד, אחד בשם אפיקאטצ'ין נחשב כאחראי לתכונותיו הלוחמות בסרטן.

שוקולד מריר (צילום: ruta celma, unsplash)
צילום: ruta celma, unsplash

כולסטרול טוב

במחקר שפורסם ב-2017, חופן שקדים, שוקולד מריר וקקאו לא ממותק הראו ירידה משמעותית בעודף משקל וליפופרוטאינים בצפיפות נמוכה (LDL) הידועים ככולסטרול "רע". לצד זאת, הקקאו בשוקולד מריר עשוי גם למלא תפקיד בהעלאת ליפופרוטאינים בצפיפות גבוהה (HDL), שנחשב לכולסטרול טוב. הקקאו מכיל חומצה אולאית, שהיא שומן חד בלתי רווי - אותו שומן בריא שיש בשמן זית. עם זאת, בניגוד לשמן זית, הקקאו גם עשיר בשומן רווי שעלול להזיק ללב, מה שמדגיש שוב את הצורך בשליטה בכמויות.